Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Zoveel pompoenen!


Hoewel deze week het zonnetje volop schijnt, was het dit najaar toch een tikkeltje te nat en te koud. Veel groenten hielden het daarom al snel voor gezien dit seizoen. De bonen bijvoorbeeld, hadden er absoluut geen zin in bij deze temperaturen. Jammer!
Aan de andere kant hebben we een formidabele pompoenenoogst.  Dit jaar hadden we, uit nieuwsgierigheid, eens wat nieuwe rassen geprobeerd die het fantastisch hebben gedaan. We stellen ze verder in deze nieuwsbrief uitgebreid aan u voor. Daarnaast hebben we ook een prachtige oogst van onze reguliere ras oranje Hokkaido pompoenen. Zoveel zelfs, dat we eigenlijk niet heel goed weten waar we ze moeten laten. Heeft u nog een leuk idee dan horen we het graag!
 


Mee met de seizoenen

Uit de vele reacties die we hebben gekregen blijkt dat u, met ons, voornamelijk de nadruk legt op lokaal geteelde groentes van het seizoen. Dat dat zette ons aan het denken. Aan het einde van de winter februari en maart, is het regelmatig lastig om het pakket vol te krijgen zonder producten bij te kopen. De bewaargroentes zijn op en op het land groeit nog niks nieuws. Bij collega-bedrijven geldt dit eveneens en de producten die we op een dergelijk moment inkopen komen regelmatig van verder weg; bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje, of uit een verwarmde kas. Eigenlijk vinden we dat niet passen binnen ons idee van lokale en duurzame teelt.
Daarom is het ons voorstel om gedurende deze twee maanden af en toe vijf in plaats van zes groentes te leveren en dit als het ware in te halen in de zomer. U krijgt dan een enkele keer een groente minder in uw pakket die we in de zomer compenseren. Zo benutten we de mogelijkheden van het land optimaal en evenredig met het seizoen.

 

Elektrische bezorging


We zijn erg tevreden over de bezorging met onze elektrisch rijdende auto. Daarom hebben we ervoor gekozen om vanaf volgend jaar alle pakketten met deze auto bij u thuis te brengen. Dat betekent dat er helaas een einde komt aan onze samenwerking met de fietskoeriers van Velocity. Het was fantastisch om dit jarenlang te doen, maar bleef ook uitdagend, met name in de zomer als het warm was en groentes kwetsbaarder. Daarnaast gaat het ook regelmatig mis met de tassen, die een aantal keren over gepakt moeten worden en dan regelmatig scheuren. Elektrisch rijden maakt de bezorging voor ons een stuk overzichtelijker en eenvoudiger om de groentes en de tassen in prima conditie bij u thuis af te leveren.
Een gedeelte van de donderdagroute wordt daarom al vanaf november overgenomen door de auto. Vanaf januari worden alle bezorgingen met de elektrische auto gedaan.

 


Wie is wie in ons pompoenenland:


De komende tijd krijgt u van ons een uitgebreid assortiment van pompoenen. Dit zijn ze allemaal op een rijtje. Onder iedere variant vind u een linkje naar een lekker recept:Futsu Black.
Hij kan wat verschillen van kleur, maar is altijd stevig en zoet van smaak. Dit is een erg lekkere pompoen om te roosteren, te bakken en winterfrietjes van te maken. Vanwege zijn stevige structuur iets minder geschikt om soep of puree mee te maken. De Futsu Black is beroemd om zijn bewaarbaarheid, dus wilt u hem nog even niet kwijt, leg hem dan in op een koele droge plek en hij kan nog maanden mee.

Spicy Geroosterde Pompoen van Ottolenghi
Heerlijke geroosterde pompoen met kardemom, limoen en sesam.


Sweet dumplin.
Oh wat een schatjes zijn deze mooie kleine pompoentjes! Mooi gestreept met lekker oranje vruchtvlees. Heerlijk om te vullen en dat ziet er gelijk prachtig uit!

Gevulde Sweet Dumplin
Lekker italiaans recept met venkel en gorgonzolaHokkaido
Deze oranje klassieker gaat bij ons al jaren mee. Lekker en snel, want schillen hoeft niet. Wordt wat zachter als het wordt gekookt of gebakken. Een heerlijke pompoen om soep of Indiase curry van te maken.

Pompoensoep met citroengras
Altijd een hit, deze lekkere zachte soep met citroengras.Butternut of flespompoen
Naast zijn bijzondere vorm heeft deze telg van de pompoenfamilie ook een heerlijke boterachtige smaak. Stevig van structuur. Heerlijk voor een herfstsalade. Wel even schillen.

Pompoensalade met Spelt
Knapperige salade vol met notenachtige herfstsmaakjes
 
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp