Copy
Juni 2014
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser
Stel dat we u eens tegen zouden komen, zomaar tijdens een wandelingetje op deze prachtige zonnige winterdag en we zouden even een praatje maken en daarbij de veelgestelde vraag "Alles goed?" uitwisselen, dan zouden we toch bijna moeten zeggen: "Ja...eigenlijk alles goed!

Kijk, alles is natuurlijk veel, we zouden bijvoorbeeld best een beetje kunnen mopperen over het natte weer. Het is nat en zompig en het wordt er niet beter van, maar ach... nou ja...zo'n ouderwetse grijze Nederlandse winter overleven we ook wel weer. Want, we kunnen niet anders zeggen, het gaat eigenlijk ontzettend goed en we zijn hartstikke blij met de stappen die we in 2016 kunnen gaan zetten.

Zo hebben we de financiering rond voor de aankoop van onze grond en schuur. Na al die jaren pacht krijgt ons bedrijf eindelijk zijn eigen plek. Geweldig! Onze twee nieuwe elektrische auto's rijden inmiddels beiden rond en krijgen volop hartelijke reacties. Bedankt daarvoor!

Omdat het te nat is om op het land te werken maken wij ons ondertussen nuttig door de schuur klaar te maken voor het batterij zonnepanelen wat er straks op het dak komt te liggen, waarmee we de auto's kunnen opladen. Ook daar kijken we naar uit.

En ondertussen blikken we ook vast vooruit naar de lente op het land, die binnenkort in de tunnels het eerste voelbaar zal zijn. Dus daar hebben we vast raapsteeltjes gezaaid en zijn we de tuinboontjes  aan het voortrekken.
Al met al zijn wij er helemaal klaar voor en ja, is alles hartstikke goed, dank u. En met u?
 

Iets wat je iedere dag ziet verliest vaak een beetje z'n glans. Maar dat wil niet zeggen dat het niet bijzonder is. Een goed bakkie koffie bijvoorbeeld, of een heerlijke verse boterham.
En dan hebben we... de winterwortel. Jawel, de winterwortel! Die trouwe oude oranje vriend. Sommigen van u worden een beetje moe van hem. Oh, alweer winterwortel... Saaaaaai!

Daarom willen we u uitnodigen om mee op avontuur te gaan met de wortel, met Kuifje en de Wonderlijke Winterwortel. Een woeste en opwindende tocht over zeven continenten met, natuurlijk, een spannend einde...nou ja, of in ieder geval meerdere lekkere en verre, vérre van saaie maaltjes.

Daar gaan we! 
No hurry no worry:
Thaise wortelsoep met rode curry

Het avontuur begint op de parelwitte stranden van Thailand. Kuifje blijft verstandig in de schaduw, anders verbrandt hij als een blaaskaak. Bobby rent blaffend achter een kokosnoot aan en Kapitein Haddock, die ezelsoor, stapt al pootje badend op een zeeëgel.
Voorzichtig aan met die duivels lekkere pikante currypasta anders wordt de situatie reeds al explosief! Duizend bommen en granaten!!! Dat is smullen!thaise-wortelsoep-met-rode-curry/

Limoenblaadjes (lime leaves) koop je bij de toko. Je kunt in plaats daarvan eventueel ook citroengras gebruiken en de kippenbouillon is te vervangen voor groentebouillon.
 

To the sea to the sea!
De volgende stop op ons avontuur is Japan, waar die stiekeme oranje donder al eeuwenlang een onderonsje heeft met de geheime monsters van de zee. Daar moeten we meer van weten. Kom op Bobby! Er achter aan!
Japanse wortelsalade met zeewier

Een klein handje aramé (zeewier)
2 middelgrote wortels, goed gewassen
een klein handje fijngesneden witte kool
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
een tiental takjes koriander, grof gehakt
2 tl sesamolie
1 el sojasaus
1-2 limoenen, het sap naar smaak
1 el sesamzaadjes
Plukje verse koriander

Bereiding

Doe het zeewier in een kom en schenk er kokend water bij tot het onder staat. Laat 4 tot 5 minuten weken en laat het vervolgens uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Rasp ondertussen de wortels en meng ze met de uitjes en de koriander. Roer het zeewier eronder en breng op smaak met de sesamolie, de sojasaus en het limoensap.
Strooi vlak voor het serveren de sesamzaadjes en de koriander over de salade.


 

Op Souk in Marroko...
In Azie is ie ons net ontglipt, de royalistische boef! Maar we zitten hem op de hielen tussen de geuren en kleuren van de Marrokaanse Souk, de specerijenmarkt. Ver kan ie niet zijn, sterker nog, we hebben het gevoel dat ie zich recht onder onze neus verschuilt. Duivels slim is ie, die oranje ellendenaar!


wortels-met-een-marokkaans-tintje/


 
 
Ja heus, we moeten slimmer worden dan die ondergrondse onderkruiper en zijn vrienden. Op naar Californie. Professor Zonnebloem heeft daar een speciaal super-elixer gebrouwen voor onze helden.
Je gaat er alles beter door zien en dat kunnen ze wel gebruiken. Aan de slag nu, Kuifje!Wortel/gembersmoothie
 • 100 gram wortel
 • 1 perssinaasappel (sap)
 • 1 tl geraspte verse gember
 • 1 tl honing (optioneel)
 • paar druppeltjes verse citroensap
 • 200 ml water

Alles in de blender en proost, op naar het einde van het avontuur!


 
Sweet cakes
"Ha!" roept Jansen van Jansen en Janssen, "ik heb de oplossing! We lokken hem uit zijn tent!"
"Sterker nog", roept Janssen, "ik heb de oplossing! We lokken hem uit zijn tent ...met taart!" Heerlijke luchtige worteltjestaart, wie kan dat nou weerstaan?
"Niet die debiele kwezel" bromt kapitein Haddock.


De taart wordt heerlijk en ook nog gezond, want hij is gebakken met spelt en kokosbloesemsuiker

carrot-cake-met-spelt-en-kokosbloesemsuiker/

En het werkt, gehuld in een cape schuifelt vanuit de schaduwen een bekend figuur dichterbij.
"Heeft u ook worteltjestaart?" vraagt hij met een fluisterstem.
"Jazeker" zegt Jansen, de dapperste van de twee.
"Vies he?" grijnst de Wonderlijke Wortel, die driedubbel doorgehaalde schurk, en daar gritst hij het stuk taart van tafel en gaat er als een haas vandoor!

"Gommejaar!!!" Ontploft kapitein Haddock en gooit zijn pet op de grond. "Duizend millioen bliksem en donderbommen! Ellendige aardworm! Jij kielgehaalde in egelvet gebraden gehaktbal!!!"

Alleen een stukje taart kon de kapitein nog stil krijgen....


 


Poeh poeh nou nou, dat was me een avontuur! We hebben er een beetje honger van gekregen. Even een beetje op adem komen in een rustige en meditatieve omgeving; we maken een laatste stop in India:

Wortelcurry met aardappel
(lekker met naanbrood)
 • 1 kleine ui
 • verse gember (zo groot als een frisdrankdopje)
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 rode peper (zonder zaadjes)
 • 200 gram wortels
 • 300 gram aardappelen
 • 2 dl kokosmelk (heb je over? dit mag je in vriezen)
 • 0,5 dl water
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl garam massala
 • 1/2 tl ketoembar
 • handje vol verse koriander

 

-Snijd de aardappels en de wortels is hapklare stukjes.

-Snijd de ui, knoflook, peper en gember fijn en fruit deze in de pan.

-Voeg de kurkuma, garam massala en de ketoembar toe en meng dit goed door.

-De aardappels en de wortels mogen er nu bij, laat dit 1 minuut mee garen en voeg dan de kokosmelk en het water toe.

-Even aan de kook brengen en 20 minuten koken.

-Voeg de laatste 10 minuten de 2/3 van de verse koriander toe en de rest mag over het gerecht vlak voor je het serveert.
Zo... en nu lekker weer naar huis, naar die goeie ouwe saaie winterwortel. Smakelijk eten!

 
Copyright © 2016 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp