Copy
Mei
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser

Water


Terwijl weilanden, straten, kelders en huiskamers vol lopen met water, lijken we hier in Groesbeek nog goed weg te komen. Het is een fantastische zomer, maar af en toe valt er ineens wel erg veel water uit de lucht. Op ons land op de st Jansberg zorgt al dat water af en toe voor flinke erosie. Flinke modderstromen zoeken hun weg naar beneden en bedekken in hun vaart soms jonge plantjes die we net hebben gezaaid. Toch verloopt onze zomer vooralsnog behoorlijk goed. Op de aardappels na wil alles lekker groeien in deze warme en zonnige tijd, dus wat ons betreft mag het zo nog best even blijven!

 

Jammer!


We waren er al een beetje bang voor, maar onze aardappeloogst valt dit jaar helaas flink tegen. Door de warme winter kon Phytoftora, een aardappelziekte die zich doorgaans pas aan het einde van de zomer echt manifesteert, dit jaar heel vroeg de planten al aantasten. Een hele droge periode had de situatie nog kunnen verbeteren, maar de periodieke plensbuien gooiden helaas toch roet in het eten. Jammer! Dat betekent dat we dit jaar wat minder piepers uit te delen hebben. Tot de herfst proberen we dan ook uw pakket zoveel mogelijk te vullen met alle andere dingen van het land die wél lekker willen groeien dit jaar. U krijgt tot en met oktober dus niet wekelijks aardappels van ons, zodat we er genoeg bewaren om u vanaf dan wel weer te voorzien van piepers.

 

Bonen!


Ze zijn er vroeg bij dit jaar, onze stokbonen! Met prachtige bloemetjes hangen ze er weer ontzettend pitoresk bij. Geen wonder dat veel mensen pronkbonen gewoon als een sierplant in hun tuin hebben. Maar ons gaat het om de bonen en die hebben er zin in, ze zijn enorm en eigenlijk sneller te oogsten dan we eigenlijk hadden gepland! U krijgt er dus aardig wat op uw bordje de komende tijd. Spekbonen kunnen we iets groter oogsten dan snijbonen. De eersten blijven lekker mals, maar snijbonen worden helaas een beetje vezelig en droog als we ze te groot oogsten. Daar zullen we dus goed op letten.

Op de site www.biobudget.nl (sowieso een leuke site om eens doorheen te bladeren!) vonden we dit lekkere receptje met tomaat en walnoot en ui

www.biobudget.nl
 

Open Dag

Door omstandigheden misten we helaas even een maandje met deze nieuwsbrief, daarom konden we ook niet eerder zeggen hoe gezellig we het weer vonden tijdens onze open dag in juni! U was er weer met velen en het was weer een prachtige en zonnige dag! Met de lekkere koffie en plaatjes van de Koffieventerij, de hapjes van Mevrouw de Boer en de honing van imker Frederick was het weer een ontzettend leuke dag. Maar u was weer de winnaar want er was weer flink gebakken voor de jaarlijkse rabarbertaarten-wedstrijd. De winnaars hebben inmiddels bericht gehad en hun prijs ontvangen.

Mevrouw de Boer beloofde u in de volgende nieuwsbrief het recept van de green smoothie met biet en aardbei:
  • 1 of 2 grote of kleinere bieten, geschild in blokjes
  • Twee flinke hand bietenloof, snijbiet of ander groen blad
  • Een flinke hand verse of bevroren aardbeien
  • 1 banaan
  • water
Doe alle ingrediënten in een blender en vul het aan met water tot de ingrediënten voor ongeveer twee derde onder staan. Blenden....en klaar is je supergezonde shake!

 
 

Komkommertijd


Helaas is er teveel narigheid aan de hand in de wereld om het echt aan de kranten te merken, maar jawel, het is toch echt komkommertijd. De komkommers die het hele jaar door in de schappen liggen groeien doorgaans in koude of verwarmde kassen. Net als tomaten groeien ze aan hoge, opgebonden planten. De komkommers die u van ons krijgt zoeken het wat lager bij de grond, ze groeien aan lage planten die we gewoon buiten kunnen laten groeien. Deze veldkomkommers zijn wat korter, maar heerlijk stevig en fris van smaak. Bij sommige supermarkten worden veldkomkommers zelfs aangeprijsd als ‘smaak’ komkommers en zijn best een tikkeltje duurder dan de bekende komkommer. Van ons krijgt u ze zonder extra toeslag gewoon lekker in uw pakket!

Tzatziki
Geen barbeque is compleet zonder deze klassieke komkommer-yoghurtspread!

1 komkommer
halve liter griekse yoghurt
2 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
rasp van 1 citroenschil

 
De komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er goed uitdrukken met de hand en weggooien. De knoflook en citroenschil raspen en deze samen met yoghurt, komkommer en zout in een kom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.

 
Copyright © 2014 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp