Copy
Niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in een browser
Jij blij, hij blij, wij blij, wij denken eigenlijk iedereen wel blij met de lente!!!! Het kwam een beetje koud op gang, maar nu er de afgelopen dagen qua zonnetje geen houden meer aan was, is er qua groeien eigenlijk ook geen houden meer aan. Plop, doet alles en schiet de grond uit. Ook op ons nieuwe stuk grond, wat vanaf dit seizoen volledig biologisch gecertificeerd is, groeit alles prachtig. Zo mooi zelfs, dat we deze week een applausje niet konden onderdrukken. Applaus voor de lente!

Ieder voorjaar leggen wij hier een vrolijk wedje met moeder natuur. Dat wedje komt ongeveer neer op 'Wie er het eerste is'. Want bijna ieder jaar weer lukt het ons om heel vroeg in het seizoen  al een aantal teelten oogstklaar te hebben. Dat is soms een beetje een risico, maar door groentes in het vroege voorjaar in tunneltjes te laten groeien krijgen we het meestal toch voor elkaar. Zo oogsten we vorige week al sla en paksoi voor u, maar ook de rucola en de raapstelen zijn er al! 

 


Spinazie


Ook al onderweg is de spinazie, en ook die heeft er zin in dit voorjaar! Mooie spinazie telen is niet altijd makkelijk, want dit populaire groene blaadje stelt nog best wat eisen; zo mag het niet te koud zijn, maar ook niet te warm en de grond moet mooi open zijn. Je zou het niet verwachten, maar spinazie is dus eigenlijk best een diva. Maar dat mag ook, want eenmaal vers geoogst is deze groente niet voor niets zo populair!

In veel mediterraanse landen weten ze het al heel lang; spinazie en feta zijn samen heel, heel erg lekker. De grieken zijn trots op hun heerlijke Spanakopitataart. En wie weerstaat in de Turkse supermarkt altijd die heerlijke stapel met Börek; bladerdeegrolletjes met feta en spinazie?
Vandaar hieronder drie receptjes met dit fijne duo:

SPANAKOPITA
Niet voor niets een klassieker, dit geweldige taartje! Zelf met filodeeg aan de slag is even een avontuur, zorg er vooral voor dat het deeg niet uitdroogt door er een vochtige theedoek overheen te houden. Geen zin in gepriegel? Bladerdeeg is minder crunchy, maar ook gewoon heel lekker....

Dit is een link naar een lekker recept:

http://chickslovefood.com/spanakoptika/

-----------------------------------------------------------------------
LEKKER SNEL:

Verse spinazie met feta en zongedroogde tomaten uit de wok
 
 • 600 gram verse spinazie
 • feta naar smaak
 • 4 zongedroogde tomaatjes
 • chilipeper naar smaak
 • pijnboompitten naar smaak
 • 1 theelepel gehakte knoflook
 • olijfolie

Verwarm in een wokpan olijfolie, een fijngesneden chilipeper (hoeveelheid naar smaak) en de knoflook.

De pijnboompitten even roosteren in een klein pannetje.

De verse spinazie daarna in de wokpan doen (eventueel kun je de spinazie eerst laten slinken door in een vergiet water dat van de kook af is erop te schenken) en wokken samen met de zongedroogde tomaatjes.

De gewokte spinazie uit de wokpan halen (goed laten uitlekken) en in een voorverwarmde schaal doen. De feta en de pijnboompitten door de spinazie verdelen en opdienen.


-----------------------------------------------------------------------
SALADE:


Salade met feta, olijven en kappertjes:

Tot slot nog een linkje naar een fijne salade met wat pittige  smaken:

spinazie-salade-met-olijven-en-kappertjes/ 

Winterbiet, spread the joy!


Deze week leveren we u de laatste bietjes die we aan het begin van de winter hadden ingekuild. Ze zijn echter nog zo mooi dat we ze graag opmaken in plaats van weggooien.

Eigengemaakte sandwichspread:

 • 3 rauwe bietjes
 • 2 el mayonaise
 • klein knoflookteentje
 • 2 medium lente uitjes
 • 2tl citroensap
 • 1/4 van een grote appel
 • peper
 • zout
 • olijfolie
Was de bietjes en leg ze in een ovenschaal waar je een klein beetje olijfolie in hebt gedaan. Besprenkel de bietjes met wat olijfolie en zet ze in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze daar een uur of 2 staan. Draai ze af en toe om en controleer of de bietjes al gaar zijn. Wanneer ze gaar zijn, laat je ze afkoelen.

 

Als de bietjes afgekoeld zijn dan doe je ze samen met 2 el mayonaise een klein knoflookteentje, de lente ui, appel  en wat citroensap in een keukenmachine. Pureer alles tot een smeuïge massa, of houd, net als sandwichspread, lekker grof. Je zult soms wat van het mengsel naar beneden moeten schrapen zodat alles goed door elkaar gemengd wordt. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat citroensap. Ze de spread in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen en het goed koud wordt.
 


Piepers poffen


Meestal wachten we tot de barbeque om  aardappels te poffen, maar waarom doen we dat eigenlijk niet vaker? Mjamm!
Dat kan natuurlijk in de oven, maar wie maar een paar aardappeltjes hoeft te poffen kan ook een keertje smokkelen met de magnetron. Dan is het in een paar minuten gepiept.

Prik de aardappels eerst rondom in met een vork. Leg ze in een magnetronbestendige schaal in de magnetron. Zet de magnetron aan op 700 Watt en pof de aardappels 4 minuten. Draai ze dan om en herhaal dit proces nog een keer. Laat de aardappels vervolgens, buiten de magnetron, met een aluminiumfolie over de schaal nog ongeveer 10 minuten na garen.

Lekker met een kloddertje creme fraiche met verse bieslook en vers gemalen peper en zout.

Eet smakelijk!
 
 
Copyright © 2016 Biologische Tuinderij De Lijsterbes, Alle rechten voorbehouden.


Biologische tuinderij de Lijsterbes
Koningsholster 60
6573 VV Beek-Ubbergen.
tel: 024-3224482 ( voicemail )
NL56TRIO0197805892
info@tuinderijdelijsterbes.nl
www.tuinderijdelijsterbes.nl

Afmelden voor de nieuwsbrief    Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp