Copy
Bekijk deze email in uw browser
Slotbericht Donderdag 14 mei 2020

Steunaanvragen VS zorgen voor extra koersdruk!

Vandaag

De wekelijkse steunaanvragen mogen dan wel iets gedaald zijn maar liggen nog altijd op een zorgelijk niveau met een zwak vooruitzicht. Het cijfer van vorige week werd zelfs naar boven bijgesteld en deze week waren er opnieuw bijna 3 miljoen eerste steunaanvragen. In een toch al zorgelijke markt zorgde dit nieuws voor extra koersdruk.

De AEX opende gelijk al stevig lager op 504,24 punten met na een half uur het hoogste punt van de dag op 506,38 punten. Beleggers kregen opnieuw weinig nieuwsfeiten te verwerken zodat alle aandacht bleef hangen bij de ontwikkelingen van het coronavirus met de crisis die dit veroorzaakt. Wat de zaak niet bevorderd is de wrijving die opnieuw dreigt te ontstaan tussen China en de VS over de voorwaarden van de voorlopige handelsdeal die in januari werd afgesloten. China wil hierover toch weer onderhandelen maar de VS (=Trump) wil hier niets van weten. Vanmorgen werd voorbeurs eerst het definitieve inflatiecijfer van Duitsland bekend gemaakt en dat werd over april iets naar boven bijgesteld van 0,8% naar 0,9%. Opmerkelijk was het koersverlies van RD Shell dat ex-dividend noteerde en vervolgens, net als gisteren, bovengemiddeld werd verhandeld. Beleggers hebben blijkbaar weinig vertrouwen in de woorden van Ben van Beurden die probeerde toe te lichten waarom deze stap noodzakelijk was. Terwijl de olieprijs begon te stijgen (na lagere productiecijfers van het IEA) liep het verliep van het aandeel RD Shell fors op. Branchegenoot SBM Offshore werd nog wel beloond om de cijfers die bekend werden gemaakt en ook dat was, bij de huidige ontwikkeling van de olieprijs, opvallend. Uit de VS werd nog bekend dat de importprijzen in april op jaarbasis met 2,6% waren gedaald en de zwakke cijfers over de steunaanvragen deden het sentiment geen goed. De AEX gleed verder weg met 492,42 punten en werd toch een beetje gered doordat de verliezen op Wall Street deels werden ingelopen. Met een slotstand op 499,03 punten verloor de graadmeter van Amsterdam toch weer 2,6%. De DAX leverde 1,95% in en de Euro STOXX50 sloot 1,8% lager. Crude Oil noteert USD 26,87 bij een EUR/USD op 1,07883.

Het aantal stijgers bleef weer zeer beperkt met bij de AEX het aandeel ING dat 2,3% kon herstellen. Unibail Rodamco was eindelijk weer eens bij de stijgers te vinden en sloot 2,2% hoger. Met ArcelorMittal (+1,3% was het trio "buy the losers" compleet. De AMX kende slechts twee stijgers en dat waren SBM Offshore (5,3%) en WDP (0,4%).

Grootste daler binnen de AEX was Galapagos dat 5,6% verloor. Royal Dutch Shell leverde 4,6% in en Heineken 3,9%. Bij de AMX verloor Pharming ruim 6% op de cijfers en Altice met PostNL verloren ieder 4,4%. 


Morgen is de agenda weer goed gevuld met de industriële productie (april) van China en de VS. Verder het ondernemersvertrouwen KW2 van Nederland, voorlopige cijfers BBP KW1 van Duitsland, Nederland en de Eurozone (met de werkgelegenheid KW1) en uit de VS de detailhandelsverkopen over april, de openstaande vacatures en het consumentenvertrouwen (mei) volgens de UvM. 

Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook
Copyright © 2020 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp