Copy
Bekijk deze email in uw browser
Slotbericht Maandag 16 september 2019

Olievlek vooralsnog beperkt!

Vandaag

De schade op de financiële markten als gevolg van de aanval op de olie-installaties in Saoedi-Arabië is vooralsnog beperkt gebleven tot verliezen die ruim onder de 1% bleven terwijl de olieprijs zelf de grootste stijging ooit beleefde.

De AEX opende licht lager op 575,03 punten. De hele dag zorgde zwaargewicht Royal Dutch Shell voor een goed tegenwicht om de verliezen enigszins te beperken terwijl de nieuwsfeiten toch al zeer beperkt bleven. De aanslagen hebben tot gevolg dat 5% van de wereldwijde productie voorlopig is weggevallen en dat veroorzaakte in eerste instantie een explosie van de olieprijs die eerder vannacht zelfs bijna 20% bedroeg. De VS kwam al snel met het bericht dat de strategische voorraden, indien gewenst, beschikbaar komen en dat zorgde direct voor enige "afkoeling". Voorlopig zullen er dagelijks ruim 5 miljoen minder vaten olie uit de grond worden gepompt en het is de vraag hoelang deze situatie blijft voortduren. Andere vragen waar deskundigen zich over buigen is hoe eenvoudig deze aanval heeft kunnen plaatsvinden en wie er nu daadwerkelijk achter deze aanslagen zitten. Dat er op korte termijn sprake is van een daadwerkelijke schaarste lijkt onwaarschijnlijk maar dat de prijzen deze week verhoogd zullen worden mag duidelijk zijn. Beleggers werden nauwelijks afgeleid met overig economisch nieuws want na de matige cijfers over de industriële productie in China (augustus +4,4% op jaarbasis) moest er tot ver in de middag gewacht worden op de Empire State-index die voor de regio New York in september een daling liet zien van 4,8 naar 2. Alleen de werkgelegenheidsindex kon voor die regio, na drie maanden van daling, nu eindelijk weer een stijging laten zien. Verder zorgde de aankondiging van een staking bij General Motors voor onrust waardoor General Motors (-4,2%) en dus ook Wall Street extra geraakt werden. Kort na opening van de beurzen in de VS kon de AEX de schade nog beperken met 575,56 punten als hoogste stand maar de slothandel bepaalde het verlies op bijna 0,6% en een eindstand van 573,46 punten.  De DAX verloor 0,7% en de Euro STOXX50 leverde 0,9% in. Crude Oil staat inmiddels al weer 13% hoger op USD 62 bij een EUR/USD op 1,10035.  

Het aandeel Royal Dutch Shell was met een winst van 2,5% één van de weinige stijgers binnen de AEX waar KPN 1,5% hoger kon sluiten en ABN AMRO 0,5%. Bij de AMX herstelde Altice ruim 5,5% en profiteerden de olie gerelateerde aandelen Fugro met 2,5% en SBM Offshore 2,1%.

Bij de AEX had DSM last van een hogere olieprijs en verloor het aandeel 3,26%. Takeaway verloor 2,95% en IMCD 2,5%. Bij de AMX verloor Air France-KLM ruim 3,2% en Besi bijna 3,2% terwijl OCI met 2,6% verlies de dag afsloot. 


Morgen is het Prinsjesdag en zal de reeds uitgelekte Miljoenennota nog maar weinig verrassingen blootleggen. Verder gaat de aandacht naar de Duitse ZEW-index over september en uit de VS de industriële productie over augustus en het vertrouwen onder huizenbouwers over september. 

Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiële Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM
T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

• klanttevredenheid en deskundigheid • systematische aanpak • risicobeperking • stabiele vermogensgroei • toegang tot exclusief internationaal netwerk • “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten • gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.

 
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp