Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

BREXIT en inverse rentecurve bepalen het beeld.                                                   
Vrijdag 29 maart 2019
 
Afgelopen week

De chaos neemt met de dag toe in het Britse parlement.
Het brengt het UK iedere dag een stapje dichterbij een no-deal BREXIT. Vandaag werd weer een extra zetje gegeven. In de achterliggende weken zien we in diverse media aandacht voor de rentecurve in de USA. Deze zou invers zijn en daarmee het signaal geven voor een recessie. Maar wat betkent een inverse rentecurve voor u als belegger? De uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd door Marko Kolanovic van JP Morgan zijn verrassend!
Bron: Banksy Instagram

Afgelopen week publiceerde de bekende Britse kunstenaar Banksy een eerder werk van hem. Hij heeft dit 10 jaar geleden gemaakt maar het wordt met de dag actueler. Zijn tekst erbij was "Laugh now, but one day no-one will be in charge". Een exacte definitie van de ontwikkeling van de Britse democratie. Nadat het parlement eerder al twee keer het voorstel van May heeft verworpen hield het deze week weer een reeks stemmingen over alternatieven. Er was een duidelijke lijn te ontdekken in de stemmingen, het parlement is overal tegen wanneer het betrekking heeft op de BREXIT. 
Bron: Financial Times

No, No, No, No, No, No, No, No, het parlement is overal tegen, het meest overtuigend is het tegen een no-deal (in twee vormen), de zogenaamde Hard BREXIT. Het bizarre is dat de parlementariërs zelf nu een harde BREXIT / No deal BREXIT gaan veroorzaken. Door overal tegen te zijn kan de EU ook niets anders als gaan vasthouden aan de nieuw overeengekomen afspraken qua tijd. Zeker ook na het vandaag terugtrekkingsakkoord heeft verworpen wat May had voorgelegd ter stemming. Dit document was nodig om extra tijd van de EU te kunnen krijgen. Hiermee is de BREXIT datum verschoven van 22 mei naar 12 april 2019. Het UK heeft nu nog maar twee mogelijkheden waaruit ze voor 12 april moet kiezen; een vertrek zonder deal of een langer uitstel. We weten dat het parlement tegen een no deal BREXIT is, maar of ze daarom ook gaan stemmen voor een langer uitstel is de vraag. Het laatste zou namelijk betekenen een verlenging met 1 tot 2 jaar. Hierdoor komen er tussentijds verkiezingen en ook het sentiment tegen een BREXIT groeit hard. 

Inmiddels gaan beleggers uit van het ergste lijkt het. Het wegstemmen van ieder voorstel is gemeengoed geworden en van iets verstandigs kan moeilijk worden uitgegaan. Hiermee is het beleggingsrisico van de BREXIT eerder een beleggingskans geworden. Zelfs een No Deal BREXIT heeft meer duidelijkheid als de huidige situatie. Het kan enkel nog beter worden dus.
Bron: Marketwatch.com
 
Op Marketwatch.com verscheen afgelopen week een interessant artikel over de invloed van een inverse rentecurve op de S&P500. Dit naar aanleiding van een onderzoek van Marko Kolanovic. Hij is Global Head of Macro Quantitative and derivatives research bij JP Morgan. Volgens hem zijn momenten waarop de rentecurve invers raakt uitstekende momenten om te beleggen. In de eerste 30 maanden nadat de rentecurve invers gaat zien we de S&P500 fors boven het gemiddelde presteren. Daarna volgt een periode van lager dan gemiddelde prestaties. Tot 2022 zou het op basis van deze data dus nog een zeer goed klimaat zijn om te beleggen. Hier bovenop komt dan ook nog het TINA effect. There Is No Alternative, bij de huidige zeer lage rentestanden waarbij de rente voor Duitsland en Nederland weer richting negatief gaan zijn aandelen met een goed dividendrendement aantrekkelijk. Het ontbreekt aan beleggingsalternatieven omdat ook het huurrendement van vastgoed naar steeds lagere niveaus gaat. 

Een inverse rentecurve betekent dat de lange rente lager is dan de korte rente. De vraag is of de huidige inverse structuur zo veel invloed zal hebben of van betekenis is aangezien de rente zich op een historisch laag niveau bevindt. De absolute afwijking is daardoor laag.

Perversies tekenen zich overal in het systeem af. Huizenprijzen schieten door het dak waardoor grote groepen van de bevolking buitengesloten worden van de woningmarkt. Op de aandelenmarkten gaan bedrijven met weinig of zonder winst tegen torenhoge waarderingen naar de beurs, denk hierbij aan Lyft en Uber. In de obligatiemarkt is het al raar dat de Duitste staat en de Nederlandse voor 5 jaar geld kunnen lenen en hiervoor rente ontvangen, maar ook Total trok deze week geld aan met een eeuwigdurende lening tegen een rente van 1,75%! Aandelen met een paar procent dividend zijn op dit moment daarom de beste koop.
Komende week 

Waren de markten vorige week nog gretig, we zien nu dat het sentiment angstig is geworden. Hiermee neemt het potentieel voor een verdere stijging weer toe. Zeker in combinatie met een verder dalende rente zien we mogelijkheden voor een verdere voortzetting van de rally die dit jaar heeft plaatsgevonden.  

 
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp