Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

Opluchting                                                              Vrijdag 14 juni 2019
 
Afgelopen week

Per saldo een positieve week, waarin de wereldwijde index MSCI World ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag 1,0% hoger staat. In het begin van de week was er de opluchting over het van de baan zijn van een dreigende handelsoorlog met Mexico. Gedurende de week ontstond er echter weer wat spanning door, opnieuw, een tweet van president Trump. In de tweet dreigde Trump met hogere tarieven op Chinese producten en ook gaf hij aan dat hij geen deal zal sluiten als China de V.S. niet op 4 of 5 belangrijke punten tegemoet komt. Uiteindelijk viel het verlies mee doordat de inflatie over mei lager uitviel dan verwacht. Dit verhoogt de kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verlagen.

Deze week aandacht voor een artikel dat verscheen op Marketwatch en ingaat op de extreem lage waardering van 'waarde-aandelen'.

 
Bron: rohstoffaktien.blogspot.com

Bij de aandelenstrategie die door Blauwtulp wordt gevoerd is één van de criteria de waardering van het aandeel. Er zijn verschillende manieren om een aandeel te waarderen. Eén van de meeste bekende manieren is de koers/winst-verhouding. Deze wordt berekend door de winst per aandeel te delen door de koers van het aandeel. Het voordeel van deze ratio is dat hij eenvoudig te berekenen is. Het nadeel is dat geen rekening wordt gehouden met verwachte winstgroei en dividenden. Om hieraan tegemoet te komen zijn andere kengetallen ontwikkeld, waarbij wel met verwachte groei en dividend rekening wordt gehouden.

Aandelen die laag gewaardeerd zijn, worden ook wel waarde-aandelen genoemd. Meestal zijn dit aandelen van bedrijven die al langer bestaan en een stabiel dividend uitkeren. Aandelen van deze bedrijven kunnen door negatief nieuws tijdelijk in koers dalen en daardoor voor de langere termijn interessant worden om te kopen. Waarde-aandelen zijn van bedrijven die minder hoog gewaardeerd zijn dan hun concurrenten.

 
Bron: NRC

'Value investing' is een beleggingsstrategie waarbij bewust gezocht wordt naar aandelen die laag gewaardeerd zijn. Eén van de meest bekende en succesvolle waarde beleggers ter wereld is Warren Buffett. Aan de hand van eigen rekenmodellen bepaalt hij de waarde van ondernemingen. Indien de aandelen van die ondernemingen lager noteren dan de waarde die hij berekend heeft zijn in principe koopwaardig. Beleggers als Warren Buffett vinden het voordeel van waarde-beleggen dat er, zoals de naam al zegt, intrinsieke waarde in het aandeel zit. Dit creëert in principe een buffer en bescherming tegen al te grote dalingen. Mocht de koers van een aandeel namelijk 'te ver' dalen onder de intrinsieke waarde, dan neemt de kans toe dat op de aandelen van een dergelijk bedrijf een overnamebod komt.

De tegenhangers van waarde-aandelen zijn groei-aandelen. Dit zijn aandelen die (heel) hoog zijn gewaardeerd en waarbij de koers van het aandeel voornamelijk gebaseerd is op de verwachtingen voor de toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tech aandelen van bedrijven die weinig winst of zelfs verlies maken. Een voorbeeld hiervan is Uber, bekend van de taxi app. Het bedrijf maakte in 2018 een verlies van $3 miljard op een omzet van $11,3 miljard. Het totale verlies eind vorig jaar was daarmee opgelopen tot $8 miljard. Toch is het bedrijf op basis van de huidige beursnotering ongeveer $70 miljard waard.

 
Bron: Marketwatch


De afgelopen tien jaar hebben groeiaandelen het beter gedaan dan waarde aandelen. Analist Dubravko Lakos-Bujas van J.P. Morgan schreef deze week in een artikel op Marketwatch dat het verschil in waardering tussen groei aandelen en waarde aandelen nog nooit zo groot is geweest. Wanneer gekeken wordt naar de koers/winst-verhouding, dan zijn de laagst gewaardeerde aandelen in de S&P 500 gemiddeld 7 keer lager gewaardeerd dan het gemiddelde van de index. De 'korting' op waarde aandelen is nog nooit zo groot geweest. Volgens J.P. Morgan zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat de tijd rijp is voor een zogeheten 'rotatie' van groei naar waarde aandelen. Of dat daadwerkelijk gebeurt blijft afwachten, maar we blijven de ontwikkelingen alert volgen.
 
Komende week 


De Fear & Greed indicator is in de afgelopen week verder teruggevallen in de neutrale zone. De angst is wat uit de markt aan het ebben. Vanuit de sentimentsindicatoren komen op dit moment geen signalen. Wat overblijft is het koersbeeld. Dit wijst op de korte termijn op een stijging begin volgende week.
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp