Copy
Bekijk deze email in uw browser
Slotbericht Donderdag 30 juli 2020

Bittere pil!

Vandaag

Het slot van deze maand lijkt te eindigen met een flinke verslechtering van het sentiment. Zwakke cijfers over de economische groei KW2 van Duitsland en de VS zorgen ervoor dat, samen met de zorgen voor een nieuwe lockdown, de kansen op een snel verder herstel aanzienlijk kleiner zijn geworden. Het is daarmee een bittere pil en mogelijk een "wake up call" van wat beleggers verder te wachten staat. 

De AEX opende vanmorgen nog licht hoger op 564,67 punten en dat bleek tevens de hoogste stand van deze handelsdag die een ander verloop kende dan vanmorgen was voorzien. Naast de vele bedrijfscijfers ging de aandacht vooral uit naar de voorlopige cijfers van de economische groei KW2 van Duitsland en de VS. Het gaat dan natuurlijk om de grootste economie van Europa en de Wereld dus die zijn zeker van belang. Het Duitse cijfer BBP KW2 kwam uit op een krimp van 10,1% waar economen een daling van 9% hadden voorzien. Tevens steeg de werkloosheid in juli van 6,2% naar 6,3% en de inflatie nam in juli met 0,5% af. De cijfers die vervolgens van de Eurozone kwamen hadden nauwelijks invloed op het toch al verzwakte sentiment met een consumentenvertrouwen dat in juli licht afnam van -14,7 naar -15 en de werkloosheid steeg in juni licht van 7,7 naar 7,8%. Het economisch sentiment verbeterde in juli wel van 75,8 naar 82,3. In afwachting van de cijfers uit de VS was er voor de AEX slecht nauwelijks sprake van een herstel met een verlies van bijna 2% voor de hoofdfondsen. Om 14.30 uur verslechterde het beeld toen eerst al duidelijk werd dat er 1,43 miljoen eerste nieuwe steunaanvragen bekend werden gemaakt (1,45 miljoen was al voorzien) en het BBP KW2 met een historische krimp kwam van 32,9%. Als klap op de vuurpijl kwam Trump met het nieuws dat het, wat hem betreft, geen goed plan is om in november de verkiezingen te laten doorgaan. De uitkomsten van de vele bedrijfscijfers gaven al een gemengd beeld maar werden overschaduwd en met een andere bril beoordeeld. Natuurlijk was het verlies van RD Shell fors maar wel minder dan gevreesd. Na een hogere opening van het aandeel werd de dag toch nog afgesloten met ruim 5% verlies. Branchegenoot Total moest ook een fors verlies bekend maken maar dat aandeel verloor slechts ruim 1,2%. Zelfs een aandeel als Eli Lilly, waarvan het bedrijf de outlook verhoogde, verloor vandaag nog bijna 6% en ook de goudprijs daalde (-1,2%).  Uitzondering was Procter & Gamble dat wel om de goede cijfers beloond werd en 2,% hoger noteert. Toen Wall Street lager van start ging liep het verlies van de AEX verder op met 543,63 punten als laagste stand. Het laatste uur was er toch nog sprake van een licht herstel en sloot de graadmeter van Amsterdam 2,6% lager op 549,20 punten. De DAX verloor 3,45% en de Euro STOXX50 bijna 3%. Crude Oil noteert USD 39,90 bij een EUR/USD op 1,17805.

De AEX kende geen enkele stijger en bij de AMX waren dat er toch nog drie met Fugro dat 0,95% hoger kon sluiten, NSI won 0,5% en Besi 0,3%.

Grootste daler binnen de AEX was Unibail-Rodamco dat 8,8% verloor op de zwakke cijfers. Royal Dutch Shell sloot 5,1% lager en ArcelorMittal 4,9%. Bij de AMX verloor het aandeel Pharming 10,6%, Eurocommercial sloot 6,1% lager en Air France-KLM leverde 4,6% in. 

Morgen is de agenda opnieuw stevig gevuld met eerst uit Japan de werkloosheid en de industriële productie over de maand juni met het consumentenvertrouwen over juli en van China de inkoopmanagersindex over de maand juli. Van Nederland de omzet van de detailhandel in juli en van Duitsland de detailhandelsverkopen over juni. Van de Eurozone komt het voorlopig cijfer BBP KW2 en uit de VS de persoonlijke inkomens en uitgaven over juni, de arbeidskosten KW2, de inkoopmanagersindex van Chicago over juli en het definitieve cijfer van het consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) over juli. Bedrijfscijfers zijn er van WDP, Air France-KLM, Basic-Fit en Brunel. 

Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook
Copyright © 2020 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp