Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

Brengt geloven in een aandelen Bubble je in real Trouble?

Vrijdag 21 juni 2019
 
Afgelopen week

De aandelenmarkten van China deden het in de afgelopen week bijzonder goed (Shanghai +4,2% en Hong Kong + 5,3%). In Europa en de USA waren de aandelenbeleggers eveneens positief gestemd. De winsten op deze markten waren rond de 2,5%. Het was echter niet overal feest, zo zagen we Japan een kleine plus van 0,7% maken en opkomende markten als India en Rusland eindigden dicht bij de 0% lijn. Met name Rusland is hierbij opvallend, de Olie en Gas Grootmacht kon niet profiteren van de sterk gestegen olieprijs. Aan het einde van deze week moeten we na het neerhalen van de Amerikaanse Drone door Iran opeens bijna 10% meer betalen voor een vat olie. De smaakmaker van 2019, Griekenland (YTD +36,7%) moest afgelopen week iets inleveren en verloor een procent.  

Deze week aandacht voor een artikel dat verscheen op Marketwatch, dit artikel gaat in op de gevaren van het geloven in een bubble op de aandelenmarkten.

 
Na de mooie rally op de aandelenmarkten is het gemakkelijk te geloven in een bubbel. Het voelt zeer verstandig om hier ook naar te handelen. Wie heeft niet van het spreekwoord "van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden!" gehoord. Een artikel gepubliceerd door MarketWatch laat echter de keerzijde zien van het geloven in een Bubbel in de aandelenmarkten. Het artikel had de titel: 

Believing in all this talk about a stock market bubble can land you in real trouble!
De columnist Mark Hubert is in dit artikel nogal stellig dat er geen bubbel is in de S&P 500. Volgens hem zijn de koersstijgingen simpelweg niet groot genoeg om aan te tonen dat de markt oververhit is. Maar met het bereiken van een all time high in de afgelopen week zien we de artikelen over een bubbel en grote doemscenario's weer als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar iets een bubbel noemen maakt het nog geen bubbel.

Even voor alle duidelijkheid, de schrijver en ook wij voorspellen niet dat het enkel nog omhoog kan gaan. De afwezigheid van een bubbel haalt helaas ook het gevaar van een bear market niet weg. Maar er is een groot verschil tussen een gewone bear markt en het barsten van een bubbel. Will Goetsman, professor finance aan Yale geeft aan dat het verschil voornamelijk te maken heeft met de moraliserende toon wanneer er over een bubbel wordt gesproken. Het impliceert namelijk dat wie bij de volgende bear markt stevige verliezen oploopt precies gekregen heeft wat hij / zijn verdiende.

Journalisten kunnen ook goed hun steentje bijdragen in de bubbel in bubbel praatjes. De reden hiervoor is dat mensen bij het lezen ervan echt opgewonden raken. De titel "The Bubble that is about to Burst!" doet het een stuk beter als "The Upcomming Bear Market!".

Maar wanneer kunnen we nu echt spreken over een bubbel. Hier komen we pas echt in de problemen... De meeste academische onderzoeken met uitzondering die van drie Harvard researchers concluderen dat de echte bubbels enkel achteraf zijn vast te stellen. Helaas zijn volgens deze studies de bubbels dus onmogelijk vooraf vast te stellen. De Harvard studie was een van de eerste onderzoeken die kwam met een definitie die enige voorspelbaarheid toestaat. Maar dat de huidige aandelenmarkten zeker niet voldoen aan deze definitie. Het Harvard onderzoek met de titel "Bubbles For Fama, https://scholar.harvard.edu/files/shleifer/files/bffs_20170217.pdf, definieert een bubbel wanneer een markt op zijn minst binnen twee jaar 100% is gestegen gevolgd door een daling van minimaal 40%. Wanneer aan de eerste van de twee voorwaarden is voldaan dan is, volgens de onderzoekers, de kans 53% dat de daling van 40% zal gaan plaatsvinden. De waarschijnlijkheid groeit als in de periode van 2 jaar de koersstijgingen hoger zijn. Wanneer de stijging bijvoorbeeld 150% is dan groeit de kans op een daling van 40% in de komende twee jaar naar 80%.

De S&P500 is echter over de afgelopen twee jaar slechts met 24% gestegen. Dat is heel ver weg van de 100% definitie van de Harvard onderzoekers. Hierom is er volgens hen aan de stijging van de beurs geen enkele voorspellende waarde op een koersdaling van minimaal 40% te hechten. 

De onderzoekers van Harvard hebben meer factoren gedefinieerd die de voorspelbaarheid van het barsten van een bubbel vergroten. Deze factoren gaan meespelen als de stijging van minimaal 100% over een twee jaar periode al heeft plaatsgevonden. De andere factoren die ze benoemen zijn: verhoogde volatiliteit, toename van het percentage beursgangen in het achterliggende jaar, disproportionele stijgingen van de prijzen van deze nieuwe noteringen, toename in de snelheid van de prijsstijgingen en boven gemiddelde koers/winst verhoudingen.

Volgens de schrijver van de MarketWatch collumn is de enige aanwezige factor op dit moment de Koers/Winst verhoudingen. Deze zijn voor de S&P ver boven het langjarige gemiddelde. De markt voor nieuwe noteringen, IPO's, lijkt wel wat weg te hebben van een bubbel. Als we kijken naar een notering van bijvoorbeeld Beyond Meat, dit aandeel steeg op de eerste dag direct 84% en sloot zelfs met een bizarre stijging van 163% de eerste handelsdag.
Bron: https://www.marketwatch.com/story/believing-all-this-talk-about-a-stock-market-bubble-can-land-you-in-real-trouble-2019-06-21?mod=mw_theo_homepage

Maar als we alle nieuwe noteringen in ogenschouw nemen zien we in de bovenstaande grafiek dat de koersuitslagen op de eerste dag dicht bij het 40 jarige gemiddelde liggen. De schrijver sluit af met de oproep om bij voorspellingen van bear markets terughoudend te zijn met hen bubbels te noemen. Het is namelijk meestal ver van de waarheid.
 
Maar waarom kom je in de problemen door te geloven in bubbels? De bovenstaande grafiek brengt dat mooi in beeld. Het laat de groei van $ 100 zien wanneer je dat in 1900 had belegd in de Amerikaanse aandelenmarkt, Amerikaanse Staatsobligaties of ze had aangehouden op een spaarrekening. De verschillen zijn enorm. Met aandelen was je waarde inmiddels boven de $ 3 miljoen uitgekomen. Met obligaties was het resultaat qua ontwikkeling een stuk rustiger maar was je waarde slechts op $ 21.000 uitgekomen. Met een spaarrekening was het resultaat nog eens een stuk minder, de waarde groeide in dat geval tot slechts $ 5.124. Nemen we de huidige rentestand in ogenschouw dan weten we dat een spaarrekening gegarandeerd verlies gaat opleveren. De fiscus en inflatie zullen ieder jaar een substantieel deel van de koopkracht gaan uithollen. Met obligaties kan je nog enig waarde behoud verwachten maar komt er een serieuze rentestijging zal deze categorie een stuk minder veilig aanvoelen als je verwacht. De enge verhalen over op barsten staande bubbels geven je de angst om je mooiste posities te verkopen en te kiezen voor het gegarandeerde verlies. Blijk je vervolgens mis te zitten is het steeds moeilijker om nog terug te komen. Je moet dan namelijk je eigen ongelijk erkennen, dat is iets wat moeilijk is.

Risico wordt over het algemeen beloond, en zeker op de langer termijn! Deelnemen in de echte economie is daarmee van groot belang. Uit de grafiek kan je afleiden dat meedoen belangrijker is als wanneer je start. Al kan dit heel anders aanvoelen als je een beurskrach meemaakt. Maar wanneer je jaarlijks een storting doet zijn aandelen altijd superieur. Moeilijkste hierbij is de discipline vast te houden. Wanneer markten in elkaar storten voelt het logischer om te verkopen en te stoppen met beleggen als juist extra te gaan inleggen. Maar zoals Warren Buffet terecht opmerkt, goede koersen (=lage koersen) en goed nieuws gaan nu eenmaal niet samen. Dus onthoud dat u bij de volgende koersdaling van 40% of meer alles in de aandelenmarkt moet stoppen. Jaarlijks bijstort en iedere serieuze dip (groter dan 10%) gebruikt om uw posities te vergroten en tussentijdse bewegingen zoveel als mogelijk probeert te negeren. Sparen is enkel voor de zeer rijken (groei van vermogen niet langer gewenst), de rest van de mensheid kan zich eigenlijk geen spaarrekening permitteren.
 
Komende week 

De bekende Fear & Greed indicator van CCN Money laats eveneens geen enkel bubbel signaal zien. Na de mooie koersstijgingen zien we dat deze indicator slechts op Neutraal staat. Hieraan valt weinig af te leiden. Maar het geeft zeker niet aan dat de markt al oververhit is. 
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp