Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

Vergeten Brexit                                                                                                       Vrijdag 7 februari 2020
 


Afgelopen week

Vorige week vrijdag eindigden de aandelenbeurzen flink in mineur door het aanhoudende slechte nieuws over het Corona virus Deze week sloeg de stemming helemaal om en werd het verlies van vorige week meer dan goed gemaakt. De mogelijke vondst van een effectief medicijn tegen het Corona virus zorgde voor opluchting op de financiële markten. Daarnaast zal Trump geen last meer hebben van het impeachmentproces en maakte China bekend dat het de tarieven van importheffingen op Amerikaanse goederen wil schrappen ter waarde van 75 miljard dollar. Ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag sloot de wereldindex MSCI World maar liefst 3,9% hoger.

Door al het nieuws over het Corona virus, zouden we bijna vergeten dat vorige week ook de Brexit officieel werd. Deze week aandacht voor een interessant artikel op IEX Profs en  een artikel uit The Guardian over de Brexit.


 
Bron: IEX Profs

Door al het nieuws over het Corona virus was er weinig aandacht voor een andere belangrijke gebeurtenis: de Brexit vond afgelopen vrijdag officieel plaats. Op 23 juni 2016 stemden de Britten voor een vertrek uit de EU en vorige week was het dan zover. Er moet echter nog veel geregeld worden voor er op 31 december 2020 een definitief handelsakkoord ligt. Deze week verscheen op IEX Profs een artikel  over de Brexit waarin tevens verwezen wordt naar een artikel van Larry Elliott in The Guardian. 

Na de uitslag van het referendum in 2016 werden doemscenario's voorspeld voor Groot Brittannië. Er zijn banen vanuit de bankensector verdwenen naar het vasteland, maar een massale uittocht van bedrijven is uitgebleven. Ook op de aandelenbeurs is de schade beperkt gebleven, zoals ook te zien in de grafiek hieronder. Gemeten vanaf het slot van 23 juni 2016 staat de FTSE 100, de index van de grootste 100 beursgenoteerde Engelse bedrijven in GPB gemeten 15% hoger. Gemeten in Euro is de stijging 6%, omdat het GBP in dezelfde periode ongeveer 11% in waarde verloor ten opzichte van de Euro. Ter vergelijking: de Eurostoxx 50, de index van de grootste 50 beursgenoteerde bedrijven in Europa, is in deze periode 27% gestegen. Het ondernemers- en consumentenvertrouwen zijn op peil gebleven en de export had baat bij het lagere Britse Pond. 

 
Bron: Thomson Reuters


Larry Elliott publiceerde in The Guardian een artikel waarin hij aangeeft dat de Brexit een kans is om economische problemen van Groot Brittannië aan te pakken. Volgens hem functioneert de Britse economie niet goed en is een herstart noodzakelijk. In Europa loopt het ook niet goed en het zal gemakkelijker zijn om de noodzakelijke veranderingen door te voeren buiten de EU. 

Daarnaast wijst hij erop dat het gemiddelde groeitempo van de economie sinds Groot Brittannië lid werd van de EEG in 1973, lager is geweest dan in de decennia ervoor. Daarnaast is groot deel van de groei geconcentreerd rond Londen en het Zuid-Oosten van het land. De structurele problemen in de economie dateren van decennia geleden, maar konden onmogelijk genegeerd worden sinds de crisis in 2008. In de 100 jaren voor de financiële crisis, groeide de productiviteit per werknemer met gemiddeld 2% per jaar. Sinds 2010 is het groeitempo gedaald naar gemiddeld 0,5% per jaar. 

Voorstanders van de Brexit geven aan dat het vertrek uit de EU, de politiek ruimte geeft om andere dingen te proberen. Elliott geeft als voorbeeld dat Groot Brittannië op het gebied van kunstmatige intelligentie één van de landen in de wereld is die hierin voorop loopt. Het land zou een concurrentievoordeel kunnen behalen, als het zijn eigen regelgeving op dit gebied kan bepalen. 

Hoe de Brexit in de toekomst zal uitvallen voor Groot Brittannië en Europa zullen we moeten afwachten. Britse beleggers blijven vooralsnog voorzichtig.  Dit jaar staat de FTSE100 gemeten in Euro op -1,5% terwijl de Eurostoxx 50 op +1,6% staat...

 
Komende week 

De Fear & Greed Index van CNN Money is ten opzichte van vorige week opgelopen tot in de Greed zone. De indicator verkeert nog steeds in de neutrale zone en geeft daarmee geen signaal. Ondanks de sterke stijging van deze week, komen er nog geen waarschuwingssignalen vanuit de sentimentsindicatoren. Het koersbeeld wijst op  een verdere stijging in de komende week. 
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2020 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp