Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

Financials onder druk!                   

Zaterdag 9 maart 2019
 
Afgelopen week
In de achterliggende week moest de AEX wederom een verlies incasseren. Deze keer 1,4%, hiermee is de AEX terug naar de 530 punten. Afgelopen week waren het met name de financials die de aandacht opvroegen. De witwasbeker is voor ING en nog een heel aantal andere Europese banken nog niet leeg. Deze keer zijn de autoriteiten gestuit op een witwas carousel in Rusland waar ook ING in zou zijn betrokken. Dat bij de ECB de luiken voor (bijna) gratis geld ook weer opengaan voor Europese banken gaf beleggers ook twijfels en huiver voor ergere dingen als waar we nu weet van hebben. Wat weet de ECB wat wij niet weten?
Naast de financials moesten ook andere aandelen die forse verliezen incasseren. Dit waren Altice Europe en de metaalbedrijven Arcelor Mittal en AMG. Angst voor een verdere verzwakking van de economie zette deze aandelen lager. Aan de andere kant van het spectrum vinden we OCI. Het nieuws dat er interesse is voor een onderdeel van het bedrijf zette aandeel bijna 13% hoger deze week. Ondanks hoogvlieger OCI liep het verlies van de AMX op naar 2,3% over de achterliggende week. 

Wat opviel afgelopen week was dat Azië en de USA het zwaarder te verduren hadden als Europa. De meeste Aziatische en Amerikaanse indices verloren meer dan 2%. Dit terwijl de verliezen van de Europese hoofdindices hun verliezen wisten te beperken tot 1% tot 1,5%. 
Na de schikking met het OM vorig jaar hadden beleggers verwacht dat hiermee het witwas dossier ten aanzien van ING gesloten kon worden. Helaas, deze week werden we weer wakker geschud door een nieuwe affaire. Nu lijkt het erop dat ING in Rusland eveneens was betrokken in een carrousel van Europese banken die op grote schaal kapitaal hebben witgewassen. Beleggers reageerden geprikkeld  en het aandeel behoorde afgelopen week dan ook tot de grootste dalers. Een nieuwe miljoenenboete kan binnenkort bij ING op de mat gaan vallen.

Het besluit van de ECB om het steunprogramma voor Europese banken opnieuw te activeren was onverwacht. De ECB maakte dit besluit afgelopen donderdag bekent. Hierdoor kunnen Europese banken weer bij de ECB terecht voor goedkope leningen in de periode september 2019 tot en met maar 2012. De ECB wil hiermee de Europese economie stimuleren. De huidige extreem lage rente blijft ook tot en met de zomer van dit jaar onveranderd. De zogenoemde targeted longer-term refinancing operations (TLTRO’s) zijn hiermee terug. Banken kunnen hiermee een deel van de leningen die zij uitzetten aan het bedrijfsleven tegen gunstige voorwaarden afdekken via de ECB. De twee eerdere rondes van deze TLTRO’s totaliseerden in 720 miljard euro aan bankensteun. 

Beleggers werden enigszins nerveus van deze steunmaatregel. De angst dat het in Europa toch een stuk minder gaat als we nu denken werd door dit besluit aangewakkerd. Of zou de oorzaak kunnen liggen in een nieuwe bankencrisis en dan met name ten aanzien van de banken in Italië. De ECB heeft in ieder geval de onrust vergroot in plaats van de markten rust en vertrouwen te geven.

Komende week 

De correctie op de aandelenmarkten zette deze week voort. Hiermee zien we ook afkoeling op de Fear & Greed indicator. De indicator is weer terug in neutraal gebied. Het potentieel voor een voortzetting van de stijgende trends neemt hierdoor weer flink toe. 

 
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp