Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser


Oktober, uitstappen of juist instappen?                                       
Vrijdag 4 oktober 2019
 
Afgelopen week

Oktober is gestart met een aantal forse afstraffingen. Met name de aandelenmarkten moesten een flinke correctie incasseren. Met name een aantal economische cijfers die gepubliceerd werden wakkerden de recessie angst aan. In combinatie met de maand oktober genoeg reden om bang te worden voor een grote crash. Maar is oktober wel zo angstaanjagend als we denken doordat er twee grote crashes juist in deze maand plaatsvonden?

Woensdag 9 oktober is er weer een Blauwtulp Beurs Borrel. U kan zich nog aanmelden door een mail te sturen aan info@blauwtulp.com. Deze beursborrel staat in het teken van beleggen in vastgoed, kijk hieronder voor meer details.   
Bron: New York Times

De krantenkoppen en lesboekjes over beleggen hebben iedereen de grote krach ingepeperd die eind oktober 1987 plaatsvond. Hierom is ondanks dat weinigen van ons deze als belegger zelf hebben meegemaakt de maand oktober een maand die de zintuigen op scherp zet. De vraag is uiteraard of dat dit terecht is. Wanneer we naar de statistieken kijken is er heel ander beeld. Met name als oktober slecht van start gaat zou je vanuit de statistieken kunnen opmaken dat het juist een mooi instapmoment is.
Bron tabel: Bespoke Investment Group
Het researchbedrijf Bespoke is vermaard over zijn bijzondere tabellen en datamining. De bovenstaande tabel doet hen dan ook weer eer aan. Ze hebben onderzocht hoe de S&P500 rendeert op een koersdaling van meer dan 1% op de eerste handelsdagen van oktober in het resterende deel van de maand en het jaar. Oktober blijkt dan een bijzondere maand te zijn. Gemiddeld zien we de beurs in de resterende deel van de maand positief reageren op een koersdaling van +1% op de eerste dag van de maand. De winst is gemiddeld 3,75% over oktober en 7,2% over het resterende deel van het jaar. Het gemiddelde is een stuk minder gunstig, +0,36% voor de maand en +2,43% over het resterende deel van het jaar.

De conclusie kan zijn dat uitstappen na een forse daling aan het begin van de maand niet tot de beste resultaten zal leiden. Aankopen na een correctie is een stuk kansrijker en geeft gemiddeld bovengemiddelde resultaten. Het blijven echter statistieken en we weten hoe het afloopt met iemand die niet kan zwemmen maar toch een rivier over probeert te steken omdat deze gemiddeld maar 1 meter diep is.

Wereldwijd zien we dat de economische cijfers minder gezond eruit zien. Uitzondering lijkt op dit moment China te zijn maar met name de productiekant van de economie doet het minder goed. Hierdoor duikt iedere keer het woord recessie op. Een woord dat we door de recessie en de daarmee samenhangende financiële crisis van 2008 en 2009 grote angsten bij beleggers oproept. De meeste recessies zijn echter een stuk minder spannend. Twee kwartalen van negatieve groei, hoe klein het getal ook is wordt een recessie genoemd. Deze hebben vaak op de beurzen maar een heel beperkte of in het geheel geen invloed op de koersontwikkeling.

Aan het einde van de week komen er ook meer inflatiedata naar buiten. Deze lijkt weer aan het dalen te zijn waardoor de FED aan president Trumps wens tegemoet kan komen en de rente te laten dalen. Aan de andere kant zien we dat de werkeloosheid in de USA nog steeds aan het afnemen is. Zo slecht lijkt het dus nog niet te gaan.
Komende week 

De Fear&Greed index van CNN Money heeft ook een flinke daling meegemaakt. Vanuit de groene zone tot aan extreme angst en veert de laatste dagen weer wat terug. Hiermee sluit de waarde van de indicator aan bij de data van een slechte oktoberstart, een stijging is statistisch meer te verwachten dan een verdere daling. We hebben hierom ook in al onze portefeuilles de posities aangehouden. De recente terugval en de iets minder positieve economische data zijn voor ons nog steeds geen reden om risico avers te worden.
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp