Copy
Bekijk deze email in uw browser
Slotbericht Maandag 2 december 2019

Valse start!

Vandaag

De december maand kreeg te maken met een valse start na een aantal tegenvallende berichten uit de VS waar de inkoopmanagersindex van de industrie onverwacht verder kromp en de handelsoorlog weer op scherp is gezet na nieuwe uitspraken door Trump.

De AEX opende licht hoger op 598,17 punten en dat was tot en met het middaguur ook het laagste punt van deze handelsdag die onverwacht een andere wending kreeg. Veel aandacht ging uit naar de inkoopmanagersindex van de industrie die in november voor de meeste landen een verbetering liet zien. Terwijl in China sprake was van enige lichtpuntjes en Japan nog worstelde met verdere krimp was binnen Europa Italië waar de krimp groter was geworden en de Nederlandse industrie, voor het eerst in zes jaar, weer met krimp te maken kreeg (van 50,3 naar 49,6). Spanje (van 46,8 naar 47,5), Frankrijk (van 50,7 naar 51,7), Duitsland (van 42,1 naar 44,1) , de Eurozone (van 45,9 naar 46,9)  en ook Engeland (van 48,3 naar 48,9) waren allemaal in staat om met betere cijfers te komen en dit bracht de AEX met enig gemak door de 600-zone met 602,13 punten als hoogste stand. De eerste teleurstelling moest verwerkt worden met het nieuws dat de VS met nieuwe importheffingen gaat komen voor Argentinië en Mexico. Volgens Trump doen beide landen te weinig om de waardedaling van hun eigen munt te stabiliseren en dat is niet goed voor de export van de VS. De AEX dook al snel richting de slotstand van afgelopen vrijdag  maar daar bleef het niet bij. Eerst kwam het cijfer van de inkoopmanagersindex van de industrie uit de VS volgens onderzoeksbureau Markit en die kon nog een lichte groei melden van 51,3 naar 52,6 echter een kwartier later volgde het belangrijke cijfer van ISM met daar een verdere verzwakking van 48,3 naar 48,1 en een verwachting van 49,4. Het was de aanzet voor een verlies dat verder opliep toen de bouwuitgaven in oktober ook nog eens met 0,8% bleken te zijn gedaald en er nieuwe twijfels ontstaan over de haalbaarheid van een tussentijdse deal met China en de VS. Mocht 15 december niet haalbaar zijn dan dreigen er nieuwe importheffingen te komen en daar zitten belegger niet op te wachten. Wall Street zag een aanvankelijk hogere opening in rook opgaan en in plaats daarvan verliezen die opliepen tot 1,3% voor de Nasdaq. De AEX vond nog net enige steun op 585,94 punten en sloot 1,7% lager op 587,12 punten. De DAX verloor ruim 2% en de Euro STOXX50 leverde bijna 2,1% in. Crude Oil noteert USD 56,04 bij een EUR/USD op 1,10733.

De AEX kende bij sluiting nog slechts twee stijgers en dat waren Takeaway met ASR Nederland en ieder een winst van bijna 0,5%. Ook bij de AMX moest er flink gezocht worden naar winnaars met daar OCI dat 1,4% kon herstellen, Signify won 0,9% en Flow Traders steeg ruim 0,5%.

Grootste daler binnen de AEX was het aandeel ASML dat 3,4% verloor. RELX moest 2,55% terug en KPN leverde 2,4% in. Bij de AMX verloor Altice 2,7%, Corbion zakte 2,6% en Fugro met TomTom ieder bijna 2,5%.

Morgen blijft de agenda vrijwel leeg met eerst van de Eurozone de producentenprijzen over de maand oktober en later in de middag de bedrijvigheid in de staat New York over de maand november. 

Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiële Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM
T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

• klanttevredenheid en deskundigheid • systematische aanpak • risicobeperking • stabiele vermogensgroei • toegang tot exclusief internationaal netwerk • “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten • gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.

 
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp