Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

Rijk worden met beleggen in kunst, het lijkt zo eenvoudig! 

Vrijdag 24 mei 2019
 
Afgelopen week

In de achterliggende week werd het sentiment sterk bepaald door de perikelen rondom Huawei. De Amerikaanse regering heeft de onderneming op een black list gezet waardoor bedrijven niet meer mogen handelen met dit bedrijf. De impact op de tech-industrie zou enorm zijn. Op het moment dat dit besluit wat word uitgesteld leken de markten weer op te veren om later in de week weer weg te zakken. De oplopende olievoorraden in de USA hebben ook de olieprijs onder druk (-7% over de afgelopen week gemeten) gezet. Fijn aan de pomp maar minder voor beleggers in de olie-industrie. De verschillen tussen de diverse aandelenmarkten waren groot. Zo verloren de Nasdaq , Hang Seng en de Italiaanse beurs meer dan 2,5%. Aan de andere kant konden de beurzen van India en Rusland winsten van 2% tot 3% boeken.   We willen u ook introduceren in de wereld van beleggen in kunst. Wanneer je het nieuws hierover volgt lijkt het of je het met kunst niet fout kan doen. We kijken graag of dit ook daadwerkelijk het geval is.
 
Bron: ft.com

Het is mogelijk om een groot vermogen te verdienen met kunst. Volgens Barry Rithold, columnist bij Bloomberg, heb je enkel een oog voor de belangrijke en mooie werken, wat vrij vermogen en een tijdmachine nodig. Het vrije vermogen is de enige van de drie die werkelijk eenvoudig is. De eerste, oog hebben voor de juiste werken is in hoge mate afhankelijk of je minimaal een decennium vooruit kan kijken. Mis je de mogelijkheid om met de kennis van u, 10 jaar terug in de tijd te gaan om de juiste werken te kopen, dan is het maken van een mooi rendement extreem uitdagend. 

Hij schreef een column over beleggen in kunst naar aanleiding van de verkoop van een werk van Claude Monet, "Meules"(1890). Dit schilderij bracht bij Sotheby's in New York bijna $ 111 miljoen op, een record voor een schilderij van een impressionist. De prijs, inclusief veilingkosten, was 44 keer de $ 2,5 miljoen waarvoor het schilderij in 1986 was geveild. Omgerekend over 33 jaar is dit een rendement van 12,2% per jaar. De veiling uit een werk uit de erfenis van S.I Newhouse Jr. trok eveneens de aandacht. Het betrof hier een werk van Jeff Koons, het "Konijn" gemaakt van roestvrij staal. Op de veiling van Christies in New York bracht het werk een bedrag van $ 91 miljoen op. Een absoluut record voor een werk van een artiest die nog in leven is. Volgens Architectual Digest heeft Newhouse het sculptuur in 1992 gekocht voor "slechts" $ 1 miljoen. In deze 27 jaar is het "Konijn" dus 91 keer zoveel waard geworden. Omgerekend een geannualiseerd rendement van 18,2% per jaar.   
Salvator Mundi | Leonardo da Vinci

De 10 duurste schilderijen zijn:
1.    Salvator Mundi | Leonardo da Vinci | (1490-1519) | verkocht voor $450.3m (€382m)
2.    Interchange | Willem de Kooning | (1955) | verkocht voor c.$300m (€254m)
3.    The Card Players | Paul Cézanne | (1892/93) | verkocht voor c.$250m (€212m)
4.    Nafea Faa Ipoipo | Paul Gauguin | (1892) | verkocht voor $210m (€178.3m)
5.    Number 17A | Jackson Pollock | (1948) | verkocht voor c$200m (€169.8m)
6.    No. 6 (Violet, Green and Red) | Mark Rothko | (1951) | verkocht voor $186m (€157.9m)
7.    Portraits of Maerten Soolmans/Oopjen Coppit | Rembrandt | (1634) | verkocht voor $180m (€152.8m)
8.    Les Femmes d’Alger (“Version O”) | Pablo Picasso | (1955) | verkocht voor $179.4m (€152.3m)
9.    Nu Couché | Amedeo Modigliani | (1917/18) | verkocht voor $170.4m (€144.6m)
10.    No. 5, 1948 | Jackson Pollock | (1948) | verkocht voor $140m (€118.8m)


Voordat u op basis van deze mooie rendementen de aanname doet dat beleggen in kunst veilig en zekere weg naar een mooi rendement is moeten we u toch waarschuwen. Het probleem is dat we vaak enkel naar de winnaars kijken. We negeren alle werken die niet in waarde stegen of eenvoudigweg niet meer aan de straatstenen kwijt te raken zijn. Wanneer we naar de statistieken kijken van alle kunstwerken waarvan de prijsvorming bekend is krijgen we een heel ander beeld. Dan blijkt dat de overgrote meerderheid van alle werken qua waardeontwikkeling niet in de buurt komen van de voorbeelden en er een grote groep is die verliesgevend is. Dan blijven de werken van onbekende kunstenaars die nooit doorbreken nog buiten beschouwing.

Het geven van teveel gewicht aan de grote winnaars en de grote verliezers buiten beschouwing laten is een bekend fenomeen voor beleggers, het is genoemd de Survivorship bias. Bij beleggen in aandelen, actief beheerde fondsen en hedge fondsen is dit een complicerende factor om de juiste analyses te doen. Van alle fondsen die starten is na een periode van 15 jaar ongeveer de helft roemloos beëindigt. De meesten als gevolg van teleurstellende resultaten, een enkel fonds juist door een enorm succes. Het gemiddelde van de overlevende fondsen lijkt hierdoor beter te presteren als de werkelijkheid. Hierbij en ook bij beleggen in kunst is een gemiddelde dan ook een weinig zeggend getal om een beleggingskeuze op te baseren. 

Volgens data van Vanguard blijkt dat 62% van de overlevende fondsen daadwerkelijk out-performance realiseert. Dit lijkt mooi echter wanneer je corrigeert voor de uitvallende fondsen is dit nog slechts 46% na 5 jaar en deze scheefgroei neemt toe na gelang de looptijd toeneemt. Een onderzoek van Lipper geeft eenzelfde beeld. Zij volgende 568 aandelenfondsen over de periode 1986 tot 1996. De fondsen hadden bij aanvang een gemiddeld geannualiseerd rendement van 13,4%. Toen ze 10 jaar later keken was het gemiddelde rendement opgelopen naar 14,7%. Echter in deze 10 jaar was bijna een kwart van de fondsen verdwenen. De fondsen die stopten behoorden over het algemeen tot de slechts presterende fondsen. 

Voor kunst gaat dit dus ook op. Denk aan alle werken die wereldwijd begraven liggen op zolders, in kelders en vooral in de kunstcollecties van musea. Neem als voorbeeld twee grote musea in New York. Het Metropolitan Museum, dit museum heeft meer dan 12.000 werken in haar collectie. Hier vlakbij is ook het Museum of Modern Art wat bijna 200.000 werken bezit! De meeste van deze werken zullen weinig opbrengen bij een veiling.

Andere vormen van beleggingen zijn ook gevoelig voor de Survivor Bias. Denk hierbij aan beleggen in klassieke auto's, wijn, luxe goederen en exotisch gekleurde diamanten. Volgens de Wall Street Journal deden al deze beleggingen het beter als de aandelenmarkt in 2018. Echter na correctie voor de niet zo succesvolle items die buiten beschouwing waren gelaten werd het beeld al snel minder fraai. 

Auteur en beleggingsadviseur William J. Bernstein maakt een belangrijke opmerking. De waardestijging van kunst en andere verzamelobjecten is vooral gebaseerd op de magie van samengestelde interest, ook wel rente op rente genoemd. Een schilderij van een oude meester gekocht 350 jaar gelden voor € 100 en wat nu verkocht wordt voor meer dan € 100 miljoen geeft slecht een jaarrendement van iets meer dan 3%. Wanneer je vermogen tegen een redelijk jaarlijks rendement laat renderen dan kan iedereen een bizar vermogen bij elkaar verzamelen. De vraag bij kunst is dan ook welk kunstwerk zou je nu willen kopen om in 2059 te gaan verkopen? Deze vraag geeft aan hoe moeilijk beleggen in kunst is.  
Komende week 

De Fear & Greed Index van CNN Money  is nog iets verder afgekoeld ten opzichte van vorige week. De index begint richting Extreme Fear te neigen. De ellende rondom de handelsoorlog tussen de USA en China, de toenemende spanningen tussen Iran en de USA in combinatie met het aangekondigde aftreden van May met de daarbij behorende BREXIT onrust maken de huidige stand goed verklaarbaar. Wel neemt met iedere afname van de stand het dalingspotentieel af. De angsten worden immers steeds meer in-geprijsd in de markten. De beloning voor risico neemt hierdoor toe waardoor rendement en risico weer met elkaar in een gunstigere verhouding komen te staan. Wanneer de werkelijkheid minder erg is als de angst kunnen markten weer opleven. Denk hierbij aan een handelsakkoord en een soft-BREXIT.
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp