Copy
View this email in your browser
Bekijk deze email in uw browser
Bekijk deze email in uw browser

Een turbulente week!                  

Zaterdag 2 maart 2019
 
Afgelopen week

HET verhaal van de Nederlandse aandelenmarkt was het belang dat de Nederlandse staat heeft opgebouwd in Air France KLM. In Azië waren er heel andere ontwikkelingen die de markten in beweging brachten. Het uitstel van verdere importheffingen op Chinese goederen door de USA werd met gejuich ontvangen op de Chinese aandelenmarkten. Verder was er het overleg tussen Trump en de Noord Koreaanse leider Kim Jung Un. Deze bespreking liep uit op een teleurstelling. Verder was er ook nog de schermutselingen van India en Pakistan.
Bron: De Telegraaf

Onze minister van financiën Wobke Hoekstra verraste vriend en vijand met de aankoop van een 14% belang in Air France KLM. De impact van deze move was groot, dit was duidelijk te merken uit de reactie van de Franse regering. De felheid van hun bewoordingen gaf aan dat Nederland de juiste move had gedaan en hiermee het Nederlandse belang in dit bedrijf heeft veiliggesteld. De diplomatieke kwaliteiten van de heer Hoekstra maakten dat hij afgelopen vrijdag in Parijs de meest scherpe kantjes heeft weten weg te poetsen. Zijn statement afgegeven in het Frans was daarbij een belangrijk ingrediënt in zijn charme offensief. Wellicht was ook het inzicht van de Fransen dat het belang van de Nederlandse staat een "fait accompli" is belangrijk in de acceptatie.

Beleggers waren ook niet blij met de toegenomen invloed van de Nederlandse staat bij Air FranceKLM. Na bekendmaking van het belang zette het aandeel een duikvlucht in om de dag met bijna 15% verlies af te sluiten. Hiermee vaagde het de eerder die opgebouwde winsten meer dan volledig weg. Nadat Nederland en Frankrijk vrijdag in een gezamenlijk statement lieten blijken de samenwerking te zoeken kwam er iets van herstel.

Bijkomende vraag is wel of Nederland weer een actief industriebeleid gaat voeren waarbij in meer bedrijven een belang zal worden genomen. Het is een grote ommekeer in de handelswijze van de Nederlandse staat die juist zo veel als mogelijk staatdeelneming heeft afgebouwd in de achterliggende decennia. Het is voor de Nederlandse staat aantrekkelijk. Nederland kan lenen tegen een rente die rond de 0% ligt. Nemen ze belangen in bedrijven met een mooi dividendrendement kan dat aantrekkelijk zijn voor de Nederlandse schatkist. Tegelijk kan het hiermee een belangrijke partner zijn van ondernemingen die worden overvallen door een vijandige overname.
Bron: CNN

De positieve ontwikkeling in de overleggen tussen China en de USA werd zeer positief ontvangen door Chinese aandelenbeleggers. De Chinese aandelenmarkt wist in de achterliggende week dan ook met meer dan 6% te stijgen. Dit geeft ook direct weer wie de partij is die aan het verliezen as, China. De Amerikaanse economie bleek redelijk ongevoelig voor de effecten van de handelsoorlog. Het belang voor China om tot een deal te komen is dan ook groot. Zeker nu de kansen op een herverkiezing van Trump aan het stijgen zijn.

De onderhandelingen tussen Trump en Kim Jung Un verliepen minder positief. Beide kanten hadden hun kaarten op "alles tegelijkertijd binnenhalen" gezet. Noord Korea verwachte dat het af zou kunnen van alle sancties en rump dacht wel even het hele kernwapen arsenaal van Noord Korea te kunnen gaan ontmantelen. Trump reageerde hier gemakkelijk op door weg te lopen van de onderhandelingstafel. Met  name in Zuid Korea was de teleurstelling groot. Hier had men toch gehoopt op een vredesakkoord. De aandelenmarkt van Zuid Korea had dan ook een slechte week en leverde op weekbasis 1,6% in.
Bron: CNN

De achterliggende handelsweek werd ook overschaduwd door het conflict tussen India en Pakistan. Het bombarderen van een terroristenkamp werd gevolgd door gevechten tussen straaljagers van beide landen. Het neerhalen van meerdere toestellen van India en de gevangenneming van een van de piloten voedde de angst voor een echte oorlog tussen twee landen met nucleaire wapens. Tot ieders opluchting ziet het er naar uit dat zowel India als Pakistan een dergelijk oorlog niet zien zitten en de rede het won van de emotie. De piloot is weer overgedragen aan India en het conflict lijkt bezworen.
 
De AEX deed het in de achterliggende week matig en moest per saldo 0,51% inleveren. Hiermee kwam een einde van de lange reeks waarin de AEX iedere week met winst wist af te sluiten. Met een weekwinst van ruim 13% was Altice Europe de ster van de AEX. Het aandeel lijkt de lange termijn dalende trend te gaan breken. Opvallend zijn ook de twee financials, ING en ABN AMRO in de top 5 performers van achterliggende week. De Nederlandse financials lijken er beter voor te staan als veel concurrenten in Europa en ook het klimaat voor de financials is aan het verbeteren. 

De reactie van beleggers op de cijfers van RELX was opvallend. De cijfers waren over het algemeen beter als de verwachtingen van de analisten. Toch werd het aandeel hard afgestraft, dit nadat het vorige week nog op sleeptouw werd genomen door Wolters Kluwer die wel beloond werd voor heel goede cijfers. 

In de Mid Cap leek het er rustiger aan toe te gaan. Echter Air France KLM bood genoeg spektakel. Het aandeel werd aan het begin van de week flink beloond voor de teruggekeerde rust in het management. Echter toen werd het belang van de Nederlandse staat bekendgemaakt en moest het aandeel de winst weer inleveren. De cijfers van Adyen waren ook spectaculair, groei in dit bedrijf is er overal. Beleggers waren hier wellicht al op vooruitgelopen want het aandeel staat uiteindelijk toch in de lijst van de 5 grootste dalers binnen de AMX. Het aandeel zal ook worden gepromoveerd naar de AEX. Een mooie stap voor Adyen en ook een mooie toevoeging aan de AEX>
Komende week 

De Fear & Greed Index van CNN Money  is in de achterliggende week iets verder opgeschoven in de richting van Extreme Greed. Echter het heeft nog steeds niet dat niveau van hebzucht bereikt. Hierdoor zien we nog steeds een mooi potentieel om verder te kunnen stijgen.

 
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2019 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp