Copy
Bekijk deze email in uw browser
Handelsoorlog domineert nieuws                         Zaterdag 30 juni 2017
Afgelopen week


De steeds serieuzer wordende dreiging van een handelsoorlog overschaduwde al het andere nieuws deze week. Tot een paar weken geleden leken de meeste aandelenbeurzen aan nieuws van dergelijke strekking niet te zwaar aan te tillen. De achterliggende gedachte was waarschijnlijk dat de harde taal van president Trump onderdeel is van zijn onderhandelingstechniek, maar wanneer puntje bij paaltje komt het wel zal meevallen. De laatste weken lijkt echter de twijfel toe te slaan en lieten de beurzen wereldwijd een daling zien. Deze week daalde de wereldwijde aandelenindex MSCI World index met 1,23%. Komt die handelsoorlog er dan echt, of is het gewoon onderdeel van het 'spel'?

 
Bron: The Mercury News

Een sector die hard geraakt is de afgelopen tijd is die van de chipfabrikanten. De daling is te wijten aan berichten over de Amerikaanse noodwet die bedoeld is om te voorkomen dat belangrijke technologie in Chinese handen komt. In Nederland hebben we drie bedrijven die in deze sector actief zijn: ASML, ASM International en BE Semiconductor. De aandelen van deze ondernemingen staan gemeten van het hoogste punt dit jaar respectievelijk 10,2%, 24,8% en 48% lager. Vooral BE Semiconductor is hard gedaald, omdat het verpakken en sorteren van chips plaatsvindt in China en Maleisië. Dit zijn landen die geraakt zullen worden door importheffingen. Daarnaast richt het bedrijf zich voor een belangrijk deel op China en de autoindustrie, een andere sector die last heeft van de  heffingen (bron: Financieel Dagblad).

Vorige week vrijdag dreigde Trump met een heffing van 20% op geimporteerde Europese auto's. In 2017 exporteerden Duitse autobouwers een half miljoen auto's naar de V.S. en een heffing kan de industrie hard raken. De aandelen van Duitse autobedrijven BMW, Daimler, Volkswagen daalden allen met ongeveer 10%.   De EU heft een importtarief van 10% op Amerikaanse auto's, terwijl de V.S. een importbelasting hebben van 2,5%. Ook de Amerikaanse autofabrikanten General Motors en Ford kunnen last krijgen van de heffingen, omdat ze auto's produceren in Canada en Mexico en daar ook onderdelen inkopen. Daimler kan daarnaast last krijgen van Chinese heffingen, omdat het een aantal modellen in de V.S. produceert en vandaar naar China exporteert.

 
Bron: Pixabay

De EU heeft als reactie op de heffingen op aluminium, importheffingen ingesteld voor Amerikaanse producten uit staten waar Trump een meerderheid heeft. Eén van de bedrijven die hierdoor geraakt wordt is Harley Davidson, de beroemde fabrikant van motorfietsen. het bedrijf heeft aangekondigd een deel van zijn productie te gaan verplaatsten naar het buitenland, om de heffingen tegen te gaan. Volgens Trump gebruikte het bedrijf de heffingen echter als excuus en had het bedrijf al voor de heffingen de plannen bekend gemaakt.

Op 6 juli worden de Amerikaanse heffingen op $34 miljard Chinese goederen van kracht. China heeft al aangekondigd tegenmaatregelen te nemen, waarop Trump weer heeft gereageerd dat er dan nieuwe tarieven op $200 miljard Chinese goederen zullen volgen. De huidige situatie is al vergeleken met wat genoemd wordt de 'game of chicken', waarbij twee bestuurders in auto's recht op elkaar afrijden en kijken wie het eerst uitwijkt. Diegene is de 'chicken'. Trump is wellicht bang dat zijn harde woorden niet meer zoveel indruk maken en om geloofwaardig te blijven, moet hij nu zijn woorden ondersteunen met daden. Het blijft echter moeilijk voor te stellen dat een president die zich voorstaat op het verbeteren van de Amerikaanse economie, niet zou doorzien welke negatieve gevolgen een handelsoorlog voor zijn eigen land heeft. Meerdere analisten zijn dan ook van mening dat de huidige situatie hoort bij het onderhandelingsspel dat op het scherpst van de snede gespeeld wordt. Mocht het binnenkort toch tot een oplossing komen, dan konden de beurzen wel eens een fors herstel laten zien. Onderliggend draait de economie immers nog steeds goed en het cijferseizoen staat weer voor de deur met waarschijnlijk weer wat positief nieuws voor beleggers.
 
Komende week 

De fear and greed index van CNN Money is ten opzichte van een week geleden iets meer in de angstzone gekomen, maar staat nog steeds in het relatief neutrale gebied. Ondanks de stijging van vandaag staan de sentimentsindicatoren voor de belangrijkste indices niet in de overbought zone en geven daarmee op dit moment geen signaal. Afgaand op het koersbeeld geven de indices tegenstrijdige signalen. Europa zou begin volgende week iets terug kunnen, maar het koersbeeld in de V.S. op de korte termijn is positief.
 
Grafiek koersontwikkeling AEX in de afgelopen week
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn
Facebook
Facebook

Wealth Management | Private Family Office

Financiele Planning
Vermogensbeheer
Beleggingsadvies

Maastoren 43ste verdieping
Wilhelminakade 1
3072 AP ROTTERDAM

T: (010) 30 27 100


www.blauwtulp.com
info@blauwtulp.com

klanttevredenheid en deskundigheid systematische aanpak risicobeperking stabiele vermogensgroei toegang tot exclusief internationaal netwerk “open” in de weekeinden en avonden voor onze cliënten gratis parkeren in de Q-park parkeergarage

Blauwtulp Wealth Management is een handelsnaam van Blauwtulp B.V. - Vergunninghouder DNB - Geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten - K.v.K. Utrecht 30222517. Deze publicatie is geen prospectus of informatiememorandum. De gegevens in de publicatie zijn ontleend aan openbare informatie. Blauwtulp B.V. staat niet in voor de juistheid en volledigheid van de in de publicatie opgenomen gegevens.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en mag niet worden opgevat als een aanbod en evenmin als een uitnodiging tot het doen van een aanbod. Uw beslissing om te beleggen in de in deze publicatie genoemde fondsen en overige financiële instrumenten dient u uitsluitend te baseren op het betreffende prospectus en de daarvan deeluitmakende beschrijving van risicofactoren en voorwaarden. Deze informatie wordt aangeboden via hyperlinks in deze nieuwsbrief.
Copyright © 2018 Blauwtulp Wealth Management, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Blauwtulp Wealth Management
Wilhelminakade 1
Rotterdam, 3072 AP
Netherlands

Add us to your address book


afmelden van deze lijst    aanpassen van uw gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp