Copy
GGD Haaglanden filler.png
filler.png
 
filler.png 6 april 2020
lijn1.png
Voorlichting coronavirus voor laaggeletterden, anderstaligen en mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)
schaduw_boven.png

GGD Haaglanden wil u graag ondersteunen bij het informeren van kwetsbare groepen in de samenleving met de juiste en betrouwbare informatie over het coronavirus. Wij sturen u daarom onderstaand overzicht met voorlichtingsmaterialen over het coronavirus die ondersteunend kunnen zijn in de communicatie met laaggeletterden, anderstaligen (asielzoekers, statushouders en andere nieuwkomers) en mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Informatiekaart en poster Pharos

Pharos ontwikkelde in samenwerking met Thuisarts.nl (NHG) een informatiekaart over het nieuwe coronavirus (covid-19). Deze kaart beantwoordt de meest basale en belangrijkste vragen over het coronavirus op een zo begrijpelijk mogelijke manier, met beelden. De informatiekaart is beschikbaar in de volgende negen talen en heeft nu ook een voorleesfunctie: Arabisch, Chinees, Engels, Farsi, Pools, Nederlands, Somalisch, Tigrinya en Turks.

Er is ook een poster beschikbaar. Op deze poster staat wat mensen zelf kunnen doen om te voorkomen dat zij het virus krijgen of verspreiden, zoals handen wassen. Deze poster is beschikbaar in het Arabisch, Chinees, Engels, Nederlands, Pools, Tigrinya en Turks.

Pharos informatiekaart en poster


Tevens is er een informatiekaart van Pharos over zwangerschap en coronavirus in het Nederlands en met voorleesfunctie.

COA en informatiekaart in meerdere talen

Op basis van de informatie van Pharos heeft het COA deze informatiekaarten in meerdere talen laten vertalen, onder andere in het Armeens, Frans, Russisch, Spaans en Somalisch. Deze is te downloaden via onderstaande link:

COA informatiekaart in meerdere talen

Door rechtsboven de taal te selecteren, ontvang je de informatie in de desbetreffende taal.

Voorlichting Rijksoverheid

Informatie over het coronavirus in het Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Papiamentu, Pools en Turks: Voorlichting Rijksoverheid over het corona virus in andere talen
 
Ook is er een voorbeeld post gemaakt voor social media met het telefoonnummer. Deze is te downloaden via: Social post (voor facebook) met telefoonnummer

Gemeente Den Haag: informatie in andere talen

De gemeente geeft ook informatie over het coronavirus op haar Engelstalige website en Franstalige website. U kunt nu ook informatie downloaden in het Chinees, Bulgaars en Roemeens. Kijk voor een overzicht op de pagina Coronavirus: vraag en antwoord.

Facebook Syriërs Gezond en Eritreeërs Gezond

Op de facebookpagina’s Syriërs gezond en Eritreeërs gezond worden iedere dag posts geplaatst over het coronavirus, in het Arabisch en Tigrinya.

Filmpjes over corona in diverse talen

GGD Noord Oost Gelderland heeft korte filmpjes gemaakt over corona. Een gezondheidsbevorderaar geeft - samen met een tolk/sleutelpersoon - korte informatie en adviezen in het Arabisch, Engels, Farsi, Koerdisch/Kurmanji, Somalisch, Tigrinya en Turks.

Corona-helpdesk in Arabisch en Tigrinya

De helpdesk is bedoeld voor statushouders met vragen over hun gezondheid en de crisismaatregelen en is een initiatief van het Corona Actiecomité Statushouders (CAS).
Volgens dit comité is er bij statushouders onduidelijkheid over hun werksituatie, de bereikbaarheid van overheidsinstanties zoals de sociale dienst, IND en het COA. Maar ook thuisonderwijs voor hun kinderen roept veel vragen op. De corona-helpdesk Statushouders beantwoordt dit soort vragen telefonisch. In geval van complexe vragen zijn er tweedelijns specialisten, die begeleiding bieden.
De helpdesk is dagelijks tussen 14.00 en 16.00 uur bereikbaar via 085-5808800. De helpdesk heeft ook een facebookpagina: CAS Helpdesk

Filmpjes in Tigrinya over Corona

  • Op youtube is een filmpje beschikbaar, waarin een in de USA werkzame Eritrese arts uitleg geeft over corona.
  • Refugee Start Force maakte een filmpje waarin Eritrese jongeren in Nederland elkaar een hart onder de riem steken in het Tigrinya: ‘Hou je aan de regels en zorg goed voor jezelf en voor elkaar!’

World Health Organisation (WHO)

De World Health Organisation heeft een informatieve animatie uitgebracht over het Coronavirus. Deze is beschikbaar in het Engels als ook een versie in het Engels met  Arabische ondertiteling.

Ook is de WHO gestart met een Chatbox. Hier kunnen via Whatsapp vragen gesteld worden over het coronavirus in het Arabisch, Engels, Frans en Spaans.

Rode Kruis

Op de website van het Rode Kruis vind je voorlichtingsmaterialen Coronavirus met informatie in het Arabisch, Engels, Turks en Nederlands over algemene voorzorgsmaatregelen, omgaan met stress en zorg voor kwetsbare personen.

Informatie in begrijpelijke taal

Steffie.nl
'Steffie' geeft op een makkelijke manier uitleg over het coronavirus (in het Nederlands)
 
Stichting Lezen en Schrijven
Stichting Lezen en Schrijven heeft 2 videoanimaties ontwikkeld in begrijpelijk Nederlands:
 

  • Corona: afstand bewaren
  • Corona: wat nu?
 
https://www.lezenenschrijven.nl/nieuws/corona-in-begrijpelijke-taal
 
Deze video’s zijn kosteloos te gebruiken!
 
Leerzelfonline voor kwetsbare groepen
Op de pagina Begrijpelijke en toegankelijke informatie Coronacrisis  van de website leerzelfonline.nl wordt informatie verzameld gericht op doelgroepen voor wie de reguliere publiekscommunicatie moeilijk te volgen en te duiden is: laaggeletterden, mensen met een verstandelijke beperking of met een psychische aandoening, dementerenden, jongeren met een achterstand.

Meer informatie

Heeft u vragen of mist u nog middelen op het overzicht die u graag wil toevoegen? Neem dan contact op met Janine Vervoordeldonk janine.vervoordeldonk@ggdhaaglanden.nl tel: 06-50103846

schaduw_onder.png
slogan.png