Copy
Wordt deze email niet goed weergegeven? Bekijk hem in je browser.

Nieuwsbrief maart 2014

Hierbij stuur ik jullie de tweede nieuwsbrief Jonge artsen IM. Dank voor jullie enthousiaste reacties op de eerste nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief onder andere informatie over de medicinale werking van paddestoelen en de effectiviteit van reguliere versus complementaire behandelingen. Verder het goede nieuws... dat Femke Neervoort als tweede Nederlandse jonge arts het fellowship IM in Arizona gaat starten.

Mochten jullie zelf interessante informatie op het gebied van IM (artikelen, interessante links of leuke congressen/symposia) tegenkomen, mail mij! Dan kan ik het opnemen in de nog komende nieuwsbrieven.

Voor nu ga ik met zwangerschapsverlof! In april verwachten we onze tweede dochter! Hopelijk tot ziens in de zomer!

Hartelijke groet,

Simone Ardesch

In de pers

In het blad Voedingswaarde (een interessant vaktijdschrift voor een ieder geinteresseerd in gezondheid, voeding en suppletie) staat deze maand het door mij geschreven artikel Integrative Medicine: de geneeskunde van de toekomst. Hierin lees je onder andere dat noten goed zijn voor hart en vaten en dat binnen IM ook aandacht is voor natuurlijke behandelmogelijkheden bij kanker. Lees hier het gehele artikel.


Probiotica en diarree

Zoals bekend verstoort antibiotica-gebruik de gastro-intestinale flora en leidt het bij ongeveer 30% van de mensen tot diarree.
Een systemic review gepubliceerd in JAMA van 82 RCT's laat zien dat probiotica diarreeklachten kunnen verminderen. Meer onderzoek is nog nodig om te bepalen welke bacteriestammen het meest effectief zijn.

Interessante geaccrediteerde webinars

Wil je meer weten over herbal medicine of hormone therapy en tevens accreditatiepunten behalen, kijk dan eens op deze website voor online college's georganiseerd door de Association for the Advancement of Restorative Medicine.

Paddestoelen en het immuunsysteem

Van de shi-itake paddestoel is bij dieren (en in een onderzoek bij mensen met een maagcarcinoom/colorectaal cardinoom) reeds antitumor activiteit aangetoond. Zie de website van de American Cancer Society voor meer informatie.
Paul Stamets, een bioloog gespecialiseerd in de medicinale werking van paddestoelen legt in deze korte lezing van TEDMED uit hoe paddestoelen het immuunsysteem positief kunnen beinvloeden en wellicht in de toekomst een rol kunnen spelen bij de behandeling van kanker.

Agenda IM bijeenkomsten

13-16 mei 2014 International Research Congres IM Miami


23 mei 2014 3e arts en voedingcongres over insulineresistentie en omkeerbaarheid door voeding in het Leids Universitair Medisch Centrum

5-8 juni 2014 Food as medicine: a feast of science & wisdom in San Francisco

14 juni 2014 Integratieve oncologie, Noordwijk

6-8 november 2014 IN-CAM Research symposia, Calgary, Canada

Even voorstellen...
Tweede Nederlandse arts start fellowship

Mijn naam is Femke Neervoort en ik start in augustus het fellowship IM in Arizona. Geinspireerd door de wijze waarop de IM artsen in NL werken en door mijn eigen ervaringen, heb ik vol overtuiging de knoop kunnen doorhakken. Ik ben gestopt met mijn werk als arts-assistent gynaecologie en verloskunde en kijk enorm uit naar deze opleiding. Met IM als invalshoek hoop ik betere, persoongerichte zorg te kunnen leveren, waarbij aandacht bestaat voor alle aspecten van het mens-zijn zonder dat ik mijn voorliefde voor 'moeder-en-kind-zorg' uit het oog hoef te verliezen. Verder volg ik dit jaar een opleiding tot yoga docent waarbij ikzelf ervaar hoe effectief een mind-body-techniek kan zijn! (fneervoort@hotmail.com)

Effectiviteit regulier vs complementair

In de Volkskrant dd 22 februari staat een artikel te lezen over de beperkte effectiviteit van reguliere medische behandelingen. De NFU, de koepel van 8 universitaire medische centra in Nederland, schrijft dat de helft van de medische handelingen niet op wetenschap stoelt maar op gezond verstand, intuitie etc.
In reactie op dit artikel heeft de PPCG (patientenplatform complementaire gezondheidszorg) een brief geschreven aan minister Schippers waarbij een vergelijking qua effectiviteit wordt gemaakt tussen reguliere en complementaire zorg. 
Een relativerende brief...

Copyright © 2013 I do Mind, praktijk voor Integrative Medicine, All rights reserved.

Praktijkadres: Deurloostraat 129 HS, Amsterdam

Email Marketing Powered by Mailchimp