Copy
SLO | ENG | FR | CAT
 Novice projekta ICDC
INTERVJU
ENRIC PARNAU
Akademski mentor ICDC projekt
 
Kakšna je vaša vloga v projektu ICDC?
 
V okviru projekta sem povezovalni člen med izobraževalnimi središči (srednjimi šolami v Banyolesu in Univerzo v Gironi) in klubom ter spremljam izobraževanje talentov, ki so člani kluba, in rešujem težave, ki morda nastanejo v nekaterih primerih zaradi potrebe po združevanju športne in študijske kariere.
 
Kateri konkretni ukrepi so bili izvedeni na tem področju?
 
Najprej smo izvedli delavnico za talente, ki so vpisani v srednješolsko izobraževanje. Njen namen je bil predstaviti učne tehnike in sposobnosti za upravljanje in organizacijo časa. Po drugi strani smo novembra lani organizirali seminar z govorniki, ki so izpostavili prednosti dvojne kariere in/ali svoje osebne izkušnje. Na tem seminarju smo imeli veliko pomoč učiteljev na šolah, ki jih obiskujejo talenti. Na enak način smo redno organizirali sestanke med učitelji, starši in predstavniki kluba, na katerih smo reševali težavne primere ali opravili rutinsko ocenjevanje.
 
Zakaj klub, ki je športni subjekt, zahteva dober šolski uspeh?
 
Za ta projekt velja, da se od talentov zahteva študijska predanost. Ta zahteva je del filozofije projekta, čeprav naš klub to upošteva že več let. Cilj je, da športniki ne bi zapostavili izobraževanja in ogrozili svoje prihodnosti. Prav tako ni dobro, da fant ali dekle svojo identiteto gradi samo na športu, ne da bi upošteval/-a druga področja življenja.
Poleg tega je več študij pokazalo, da so osebe, ki združujejo šport in izobraževanje, v prednosti pred tistimi, ki se odločijo opustiti eno področje.
 
Katere so glavne težave, s katerimi se talenti srečujejo?
 
V okviru projekta imamo profil fantov in deklet, ki so predani tako izobraževanju kot športu, kar pomeni, da imajo v določenih obdobjih veliko dela, ker prvenstva sovpadajo s preizkusi znanja. V osnovi menim, da je pozitivno, da se spopadejo s temi težavami, ker jih prisilijo, da se organizirajo in pridobijo nekatere sposobnosti, ki jim bodo koristile v prihodnosti. Po drugi strani včasih opazimo, da so nekateri fantje ali dekleta motivirana za šport, nekoliko manj pa za izobraževanje. V teh primerih se morajo naučiti sprejemati kompromise in si prizadevati za izpolnitev obveznosti, čeprav niso motivirani, saj se bodo v prihodnosti morali znajti tudi na drugih področjih življenja.
 
Izpostavite najpomembnejšo stvar, ki jo projekt prinaša, in kaj bi bilo treba po vašem mnenju izboljšati.
 
Najpomembnejša stvar je povečevanje prepoznavnosti in vrednosti dvojne kariere, da se bodo vse udeležene osebe zavedale svojih prednosti in delovale v isti smeri. Moramo reči, da prejemamo dobre povratne informacije od inštitutov in Univerze v Gironi (s katero smo podpisali pogodbo o sodelovanju) ter z njimi dobro sodelujemo na primer pri spreminjanju datumov preizkusov znanja, ki se ujemajo s tekmovanji. Z drugimi izobraževalnimi središči pa ni vzpostavljenega nobenega mehanizma sodelovanja.
 
INTERVJU Z MLADIM TALENTOM
ADRIEN ESCOLANO
Aviron Perpignan
 
Živijo, Adrien, se lahko na hitro predstaviš?
Živijo, sem Adrien Escolano. Star sem 17 let in prihajam iz Perpignana.

Nam lahko zaupaš svojo zgodbo kot športnik in dijak?
Sem dijak drugega letnika znanstvene smeri. Izpit brevet des collèges sem opravil z odliko, letos pa se bom vpisal v tretji letnik znanstvene smeri. To je moje tretje leto veslanja. Prvo leto sem pri 15 letih tekmoval na prvenstvu Francije v četvercu v kategoriji j16, lani sem tekmoval na območnem prvenstvu v kategoriji j16h1x, letos pa sem pri 17 letih tekmoval na prvenstvu Francije v kategoriji j18h1x. Junija 2018 v Brivu sem s sotekmovalcem v dvojcu postal podprvak Francije.

Kako poteka običajen dan med sezono?
Med sezono svoje dneve načrtujem glede na šolski urnik. Ker nimam določenega urnika treninga, treniram zvečer po koncu pouka. Običajno naredim 6 treningov na teden, edini prosti dan je ponedeljek.

 
V šolo se vozim s kolesom, na trening pa me pogosto vozijo starši ali stric.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnja leta?
Kar zadeva šolanje, je moj cilj opraviti maturo, nato pa se bom odločal med dvema možnostma: prva možnost je, da bom postal gasilec, druga pa je, da bom v športu napredoval do najvišje ravni in poiskal zaposlitev z urejenim delovnim časom. Kar zadeva športno kariero, želim naslednje leto doseči najboljši možni rezultat v veslanju. Moja prioriteta je veslanje v kratkem čolnu v zadnjem letu v mladinski kategoriji.

Kakšno je tvoje mnenje o projektu?
To je zelo zanimiv projekt, ki nam je omogočil spremljanje v športnem življenju, šoli in osebnem življenju skozi celotno leto. Tako smo lahko prejeli pomoč različnih ljudi, kot so mentalni trenerji, življenjski trenerji, fizioterapevti, nutricionisti, osteopati itd.
Mednarodna regata Bled
Na Bledu se je od 15. do 17. junija odvijala mednarodna veslaška regata, na katero so bili povabljeni veslači iz vseh treh klubov, ki sodelujejo v projektu ICDC. V sklopu aktivnosti so se mladi talenti udeležili tudi dejavnosti fokusnih skupin. Mladi talenti so bili razdeljeni v tri skupine, v katerih so bili talenti iz različnih klubov. Talenti so znotraj posamezne skupine debatirali o dani temi in svoje ugotovitve delili z drugimi, ki so debato nadgradili s svojimi pogledi.

Teme fokusih skupin so bile:
 • pozitivne strani veslanja in projekta dvojne kariere;
 • moja prihodnost;
 • moje sposobnosti.
Vzdušje je bilo zelo prijetno in zabavno, saj so se talenti med seboj povezali in s humorjem odkrivali posamezne teme. Talenti so pokazali veliko mero zrelosti in odgovornosti do sebe in svojih načrtov za prihodnost. Skupna ugotovitev vseh treh fokusnih skupin je bila, da so se s pomočjo projekta dvojne kariere naučili, da ob trdem delu lahko premagajo vsako oviro ter zato potrebujejo osredotočenost in motivacijo, ki pa ju znajo vse bolj aktivirati in ohranjati.
 
Ukrep: Pomen staršev pri dvojni karieri: kako biti najboljša podpora za otroka (konferenca)
V okviru programa je bilo sprejetih veliko ukrepov, ki so vplivali na različne osebe, udeležene v dvojno kariero talentov. V tem primeru se je zdelo nujno organizirati to konferenco za predstavitev informacij, ki so uporabne staršem teh fantov in deklet, kar zadeva njihovo podporo pri dvojni karieri. Govornica na konferenci je bila Anna Viñolas, psihologinja in strokovnjakinja na področju športnega trenerstva, ki je članica tehnične skupine projekta.
 
Contenu Vsebina konference
 • Potencialne prednosti dvojne kariere
 • Kakšna je vloga staršev pri dvojni karieri?
 • Kaj vaši otroci potrebujejo?
 • Smernice in nasveti, kako zagotoviti najboljšo podporo
Govornica Anna Viñolas vztraja, da starši ne smejo prevzemati vlog, ki jih ne zadevajo, kar pomeni, da naj se ne vmešavajo v področja, ki jih že pokrivajo usposobljeni trenerji in učitelji. Z drugimi besedami: »bodite samo starši«. Pogledi, ki jim lahko najbolj pomagajo v zvezi s tem, so:
 • Motiviranje in spodbujanje
 • Krepitev tega, kar počnejo dobro
 • Izražanje zaupanja
 Naše konkretne smernice in nasveti, kako zagotavljati dobro podporo, so:
 • Aktivno pokažite zanimanje za šport in izobraževanje
 • Spodbujajte vlogo avtoritete trenerja in učitelja
 • Otrokom povejte, da je glavni cilj, da uživajo v tem, kar počnejo, in da se razvijajo kot osebe
 • Otrokom pomagajte, da se osredotočijo na to, kar morajo storiti, in ne na to, kar so storili narobe, oziroma samo na rezultat
 
www.icdc.eu
Facebook
Instagram
Website
Email
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Conforme a la Llei 34/2002 de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic i la vigent Llei Orgànica 15/1999 de protecció de dades de caràcter personal, t'informem que la teva adreça de correu electrònic està inclosa en la nostra base de dades amb la finalitat d'enviar-te informació que considerem del teu interès. 

Dona't de baixa    Actualitza les preferències

Club Natació Banyoles
Passeig Antoni Gaudí, 3
17820 - Banyoles