Use this area to offer a short preview of your email's content.
View this email in your browser

Medlemsbrev 10/2014

Regnbågsankans medlemsbrev

Just nu går verksamheten främst ut på att vänta på Regnbågshelgen, att delta i den och efteråt minnas tillbaka. Men visst händer det lite annat också!

Detta medlemsbrev innehåller:


1. En ungdomsgrupp för HBTIQ-personer under 18 år startar i Jakobstad 23.10!
2. Teaterbesök (Blaue Frau) med Regnbågsankan 27.11
3. Enkät för homosexuella mammor
4. Regnbågshelgens program 21-26.10


____________________________________

1. Välkomna med i ungdomsgruppen i Jakobstad!
En ungdomsgrupp för HBTIQ-personer under 18 år startar i Jakobstad!  Även ungdomar som inte är säkra på sin sexuella läggning eller könsidentitet är välkomna med. Under den första träffen bestämmer vi när vi ska träffas i fortsättningen och vad vi ska göra. Den första träffen hålls 23.10 kl.18:00 vid Musikcafé After Eight (Storgatan 6). Om du är intresserad av att vara med men inte har möjlighet att komma på den första träffen, eller om du har frågor, mejla minerva@regnbagsankan.fi.

2. Whenever there are people to dance, Until than we’re gonna
Regnbågsankan bjuder sina medlemmar på halva biljettpriset till föreställningen av "Whenever there are people to dance, Until than we’re gonna" torsdag 27.11 kl. 19.00. Pjäsen är ett samarbete mellan Blaue Frau och Teraz poliz och spelas på Pop up Arthouse, Skillnadsgatan 7 i Helsingfors. Medlemmar betalar 9 euro och de som är studerande betalar 7,50 euro. Boka din biljett senast 18.11 via epost: regnbagsankan@regnbagsankan.fi
Läs mer om pjäsen här:http://blauefrau.com/2014/09/18/whenever-there-are-people-to-dance-until-than-were-gonna/

3. Homosexuella kvinnors upplevelser av bemötande inom barn- och mödrarådgivning
"Vi är två studerande på Yrkeshögskolan Novia, UP vård, med inriktningen hälsovårdare och barnmorska och vi håller som bäst på att skriva vårt slutarbete för sjukskötarstudierna. Syftet med vårt slutarbete är att beskriva homosexuella kvinnors upplevelser av bemötande inom barn- och mödrarådgivningen för att öka kunskapen bland vårdpersonal och vårdstuderande. Vi hoppas att vårt resultat i framtiden ska kunna användas som en utgångspunkt i mötet med hbt-familjer. Deltagandet är frivilligt och studien görs anonymt. Har ni frågor angående studien är ni välkomna att kontakta undertecknade.
Vi önskar få era svar senast 10 november 2014."
Enkät: https://sv.surveymonkey.com/s/JKKR9N5

4. REGNBÅGSHELGEN 2014

I år firar vi både föreningens 10-års jubileum och årets tema “Livets alla skeden”. I år vill vi samla ihop bekanta och halvbekanta men framförallt att både du och jag får nya vänner. Festivalens huvuddag är lördagen. Alla programpunkter är i Helsingfors och öppna för både medlemmar i föreningen och för allmänheten.

Program

Tisdag 21.10. kl. 17-19
Homohelsingfors -vandring på svenska i Helsingfors med forskare Kati Mustola.
Vi vandrar i Helsingfors centrum längs de rutter där homosexuella män gjorde sina kvällspromenader medan homosex var förbjudet i brottslagen och inga hbt-föreningar var möjliga. Vi minns de restauranger där bögar kunde träffas i smyg. Vid Gamla Studenthuset berättar Kati Mustola om Gamlas första ockupation som ägde rum 1964, inte 1968 som många tror. I Gamla Kyrkans park hör vi henne beskriva Finlands första hbt-demonstration 1974 och uppkomsten av hbt-rörelsen i slutet av 1960-talet. Vi kikar in vid Stora Robertsgatan 3, där Finlands första hbt-restaurang Gay Gambrini öppnades 1984. Vi vandrar förbi Tove Janssons ateljéhem. Där bodde hon i samma hus med sin långvariga partner Tuulikki Pietilä. På Observatoriebacken hör vi om Tom of Finland, som brukade ragga män där. Vi slutar vandringen i Brunnsparken vid Fredrik Cynaeus villa, där vi hör om Helsingfors gayliv på 1800-talet.
Start kl. 17.00 från Simonsgatan 8. Anmäl dig senast tisdag 14.10 till regnbagsankan@regnbagsankan.fi.

Torsdag 23.10 kl. 17-18
Queerfeminism - vad är det?
I samband med Regnbågshelgen ordnar Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs en diskussion om queerfeminism med Tiina Rosenberg. Vad är queerfeminism, vilka möjligheter kan detta perspektiv tillföra det feministiska arbetet och vilka är de konkreta frågorna som borde drivas?
Plats: Arbis bibliotek, Dagmarsgatan 3.

Torsdag 23.10 kl. 18.05
Föreläsning med Berndt Arell
Berndt Arell tar oss med på en resa genom Touko Laaksonens – pseudonym för Tom of Finland - liv och konst. Han var mannen som gjorde en internationell konstnärskarriär av oanade mått, först i en subkultur, idag mer allmänt känd. Arr. Arbis i samarbete med Regnbågsankan r.f.
Plats: Arbis, sal 23, Dagmarsgatan 3.

Torsdag 23.10 kl. 18.30-22
Regnbågskväll för unga
Helsingfors stads HBTIQ-ungdomsgrupp ordnar en Regnbågskväll för unga i samband med Regnbågshelgen. Vi vill erbjuda en kväll där alla får och kan vara sig själva. Kvällens gäster är Tommi Laitio, ungdomsdirektör i Helsingfors stad och Katarina Alanko som har undersökt hur HBTIQ-ungdomar i Finland mår idag. Efter diskussionen blir det caféhäng och chill. Evenemanget är rusmedelsfritt. Ungdomsgruppen är aktiv sedan maj 2014 och medlemmarna är i åldern 16-25.
Plats: Luckans veranda, Simongatan 8, Helsingfors.

Torsdag 23.10 kl. 19.00
Regnbågsmässa
Årets tema är “från vaggan till graven”. Dragartist Kim Gustafsson uppträder som Madame Menopaux och Hilkka Olkinuora predikar. Utsmyckning av Johan Finne, liturger: Tomas Ray och Maria Repo-Rostedt, orgel & piano: Dag-Ulrik Almqvist och Nina Fogelberg, nattvardsassistenter: Maria Lindberg och Johan Brandt, förebedjare: Bengt Mikander och Maria Sundblom Lindberg, textuppläsare: Ulf Särs och Johan Brandt samt kroppsbön med Monika Pensar. Arrangeras i samarbete med rörelsen Gemenskap och Johannes församling i Johanneskyrkan. Efteråt kyrkkaffe i Hörnan invid.
Plats: Johanneskyrkan på Högbergsgatan

Fredag 24.10 kl. 9.00
Frukost med Eva Biaudet
Minoritetsombudsman Eva Biaudet samtalar med Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis. Föreningen bjuder på mackor och kaffe/te. Alla är välkomna för att lyssna eller delta i diskussionen.
Plats: Simonsgatan 8, våning 6 i Bildningsförbundets mötesrum.

Fredag 24.10 kl. 17.30
Normkritik med Sandra Dahlén
Sandra Dahlén, svensk författare, till bl.a. böckerna Sex med mera och Hetero, expert på sexualupplysning och frågor som berör genus, diskriminering och normer besöker Regnbågshelgen. Vi får höra hennes egen historia, vilka svängar hennes karriär tagit och hur hon insåg att normkritik behövs. Sandra intervjuas av Malin Gustavsson, jämställdhets-och mångfaldskonsult.
Plats: Luckan, Simonsgatan 8.

Fredag 24.10 kl. 19-22
Regnbågsankans ost & vinkväll
Slå er ner runt vår regnbågsfärgade ostbricka och snacka gamla minnen, nya framtidsvisioner eller kolla in vem som deltar i festivalen i år. Det blir informellt mys men den som vill fortsätta ut i natten kan ragga sällskap fritt. Eftersom vi bjuder på alkoholhaltiga drycker önskar vi att alla deltagare är 18 år fyllda.
Plats: Luckan, Simonsgatan 8.

Lördag 25.10 kl. 10.15-17
Seminariedag på Luckan
kl. 10.15 Ordf. Oscar Ohlis hälsning
kl. 10.30 Arja Voipios inlägg om trans och mänskliga rättigheter. Vad är aktuellt idag?
kl. 11.15 Diskussion om drama med budskap. Hur skriva en historia som tar upp t.ex. frågor om kön, feminism och hur berätta en historia där fakta skall ingå? Samtal med journalist Jeanette Björkqvist som skrivit pjäsen Kvinna till salu, skådespelare och dragshowartist Kim Gustafsson som står bakom En Gomorra i Sodoma och Köparna, Cris af Enehielm aktuell med Jeffrey på Helsingfors Gayteater samt Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från Blaue Frau. Diskussionen leds av journalist Andrea Svanbäck.
kl. 12.30 Lunchpaus
kl. 13.00 Diskussion om Jeppis Pride med Jeanette Östman, en av arrangörerna. Jeanette intervjuas av Nadja Weckström.
kl. 13.30 Lars Mononen från äldreboendet Regnbågen i Sverige presenterar deras verksamhet. Efterföljande diskussion om hbtiq och äldrevården med bl.a. forskare Jan Wickman. Oscar Ohlis leder diskussionen.
kl. 15.15 Paus
kl. 15.30 Diskussion Kärlek -hur svårt kan det vara? Statistiken visar att samkönade par skiljer sig oftare än heteropar. Vad kan det bero på och hur skall vi handskas med denna statistik? Varför kan det i allmänhet vara svårt att leva ihop och vilka utmaningar är typiska för just mans- eller kvinnopar? I panelen: Projektchef för Alla familjers Finland Anna Moring, par och sexualterapeut Anna Kolster samt radioredaktör Ted Urho och pensionär Peter Oljemark med personliga erfarenheter av ämnet. Fredrika Biström leder diskussionen.
Plats: Luckan, Simonsgatan 8

Lördag 25.10 kl. 20-22
Regnbågsankans kvällsfest på Adams
På scen bl.a. Christoffer Strandberg, Tobias Larsson och Miss Gay Finland Melanie Orenius. Vid rodret står “Frillan & Prillan” dvs. radiorösterna Frida Lindholm och Pernilla Karlsson. Under kvällen får vi också höra tal och priset Guldankan delas ut. Gratis inträde och de första 50 gästerna bjuds på gratis glas skumppa.
Plats: Adams, Skillnadsgatan 15-17

Söndag 26.10 kl. 12
Regnbågsankans brunch
Vi avslutar festivalen med en skön söndagsbrunch.
Anmälningar till regnbagsankan@regnbagsankan.fi, plats: Cafe Talo, Tavastvägen 2 b. 

Copyright © 2014 Regnbågsankan rf, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp