Copy
View this email in your browser

Lieve allemaal,

Na ruim 6 weken bij Our Home en een vakantie, zijn alle leden van STAAL weer veilig teruggekeerd. Deze keer zijn we niet alleen ter controle naar weeshuis Our Home geweest, maar hebben wij ook onze vakkennis ingezet bij de The Good Shepherd Public School. Hierover en meer, lees je in deze fantastische nieuwsbrief.

Deze knappe koppen verlaten The Good Shepherd School en gaan nóg slimmer worden op de middelbare school!

De twee, nee, DRIE musketiers


Dat een aantal mensen ons deze keer kwamen bezoeken was geen verrassing. Fridus, Mariet, John en Mieke – de ouders van Andaye en Rosie - zijn 8 dagen Our Home komen versterken. Ze  hebben geholpen bij het opzetten van de bibliotheek en hebben met eigen ogen kunnen zien wat STAAL de afgelopen drie jaar heeft bereikt in India. (wil je weten wat? Lees dan vooral verder!)

Na 5 weken zou ook Tido – de vriend van Rosie – komen. Helemaal aangepast aan Indiase tijdsstandaard kwamen Rosie en Andaye te laat aankakken op het vliegveld. En wie staat daar, samen in het ATM-hokje met Tido?! Je raadt het al, niemand minder dan onze derde bestuurslid Steffi. Al gillend en dansend tolden wij met zijn drieën over het vliegveld; een tafereel dat voor verbaasde en verwarde blikken zorgde bij menig Indiër.
Nog mooier, waren de blikken van de kinderen, die al 5 weken te horen kregen dat Steffi niet kon komen in verband met haar werk. ‘Auntie Steffi, did come! I think because she loves us!’, aldus een stralende Neha.

Bijgebouwd

Al wandelend over het terrein  met de ouders stonden we eens stil bij wat er de afgelopen drie jaar met onder andere de hulp van STAAL is veranderd bij Our Home. Ben je er klaar voor?

Ten eerste, staat er nu een school, waar veel van jullie aan hebben bijgedragen. Maar mede dankzij STAAL ligt er nu ook een weg die naar het terrein leidt, de fundering van een nieuw meisjeshuis en een nieuw jongenshuis MET elektriciteit.
Maar daar stoppen we natuurlijk niet. In de 6 weken hebben we dankzij eenmalige donaties ook nog een waterput kunnen bouwen, waardoor er nu de hele zomer genoeg water is. Niet alleen genoeg water voor de kinderen, maar ook voor de nieuwe moestuin die we dankzij jullie hebben kunnen aanleggen. Tevens hebben we elektriciteit in de school aangelegd.
Last but not least, ligt er een geheel nieuw dak op het nieuwe meisjeshuis dankzij één van onze donateurs. Net op tijd voor het regenseizoen, want in het oude meisjeshuis sliepen de meiden afgelopen regenseizoen in zeiknatte bedden. Geen doen dus!
Op dit moment zijn we bezig met donaties voor het inrichten van het meisjeshuis; o.a. betegeling, bedden, de badkamers en verf.
Het oude meisjeshuis is zo lek als een mandje. Gelukkig kunnen de meiden binnenkort naar het nieuwe droge (!!) meisjeshuis verhuizen, maar daar zijn nog wel donaties voor nodig voor de vloer, betegeling, sanitair etc.

We worden nog eens beroemd

We staan op niets minder dan De Utrechtse Internet Courant (a.k.a DUIC) met STAAL. Voor de overenthousiastelingen onder ons: lees het hier! klik klik klik.
En nee, Steffi heeft niet de titel bedacht, want Steffi heeft geen weeshuis in India, maar helpt er één.
Maar we kregen niet alleen media aandacht uit Utrecht: op het strand van Mumbai werden Tido en Steffi gevraagd een Bollywoodsong aan te vragen voor Indiase TV. Het werd natuurlijk het favoriete nummer van de kinderen in Our Home: Lungi Dance!

Mannen van STAAL

Hoi Hoi Hoi, na drie jaar zijn we ineens op het punt beland dat mensen ons vragen of zij een actie voor ons mogen doen. Daarom hebben wij nu twee heuse Mannen of nee, Helden van STAAL: Izaak Dekker en Job Barth. Deze twee bikkels zijn op een koude februarimorgen in de IJ-hallen gaan staan, om aldaar kleding te verkopen en stiekem reclame te maken voor niemand minder dan Stichting STAAL. Mannen, bedankt!

Wil jijzelf ook eens actie ondernemen? Dat kan natuurlijk altijd, neem gerust contact met ons op.

Tadaa: een heuse bieb!

In de 6 weken bij The Good Shepherd Public School hebben we een heleboel gedaan, meer dan we van tevoren hadden gedacht.

Om te beginnen hebben we een bibliotheek opgebouwd. De boeken staan nu op volgorde van leeftijd, gelabeld en wel. Daarnaast hebben we een leerkracht geïnstrueerd hoe de bibliotheek te gebruiken.

Leerkrachten op training

Naast de bibliotheek opzetten, hebben we een aantal leerkrachten trainingen gegeven, waarbij we samen met de leerkrachten hebben gekeken hoe we het leesonderwijs kunnen verbeteren.
Begrijpend lezen
Waar er in eerste instantie enkel door de leerkracht werd voorgelezen om het vervolgens klassikaal te herhalen, werd er na 6 weken in de hogere groepen ook in kleine groepjes zelf – begrijpend (!) – gelezen. En waar antwoorden eerst door de juf werden gegeven en uitgespeld, werd er na 6 weken door de kinderen zelf in de tekst naar antwoorden gezocht.
Samen lezen: de oudere kinderen helpen de kleintjes
Speelhoekjes
Met de kleuters, die normaliter de hele dag op een stoel zitten te luisteren naar de juf, hebben we in hoeken gespeeld. Hier hebben we bestaand materiaal voor gebruikt en de juffen getraind in hoe de hoeken klaar te zetten en de kinderen te stimuleren in spel.
Bijzonder team
Het was heel bijzonder deel te zijn van een team. Zeker van een team dat zo openstaat voor verandering en zo leergierig is. De meeste leerkrachten hebben namelijk weinig kennis van lesgeven, gezien ze hier maar een paar maanden theoretisch les in krijgen.

Missie (meer dan) geslaagd!
Door 6 weken lang, iedere dag samen met de leerkrachten les te geven, heeft STAAL ontzettend veel kunnen doen, eigenlijk nog veel meer dan we hierboven kunnen beschrijven, maar we kunnen hoe dan ook stellen dat het zowel voor de school als voor ons, 6 zeer geslaagde weken waren!
Alle leerkrachten van The Good Shepherd School op een rij, met een toepasselijk afscheidscadeautje van Rosie en Andaye...
een boek natuurlijk!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
Weetje // NIEUWE FACEBOOKPAGINA! Onze FB-pagina is veranderd in een bedrijfspagina. Als je onze pagina dus nog niet leuk vindt, geef ons gauw een dikke vette LIKE.
Annual Day, het eindejaarsfeest van The Good Shepherd School
Nessiya en Kessiya zitten klaar om geschminkt te worden
Samson is al in vol ornaat en is heus niet zenuwachtig hoor.
Neha, de prima ballerina van Our Home, schitterde tijdens haar optreden op Annual Day; het eindejaarsfeest van The Good Shepherd School.
Aan STAAL de eer om de eindejaarsprijzen uit te delen...
Dat was soms lastiger dan verwacht
Weetje // NIEUWE WEBSITE! De website teksten zijn ook in een nieuw jasje gestoken. Na 10 weken met elkaar ouwehoeren over de stichting vonden we het tijd voor een overzichtelijker verhaal op de website. Was jij dus de draad een beetje kwijt over wat STAAL precies doet? Kijk dan vooral eens op de vernieuwde website.
Meester John verruilde zijn klas in Amsterdam even voor de Good Shepherd School
Wat vonden zij ervan?
John & Mieke
(de ouders van Rosie)
"Ons tehuis, wie geeft een weeshuis nu die naam? Maar na twee weken begrepen we pas echt de betekenis: Ons Thuis. Het is een GROOT gezin met een echt thuis, vol warmte, zorgzaamheid en lol voor alles en iedereen die er woont of ervoor openstaat."
Fridus & Mariet
(de ouders van Andaye)
"We hebben Andaye en Rosie geholpen in de bibliotheek en speelotheek die stichting STAAL steunt. Heel simpel met gekleurd plakband om aan te geven welke boeken voor welke leeftijdsgroep geschikt zijn. Het was bijzonder te zien dat zulke kleine dingen voor de kinderen een wereld van verschil maken, en hoe kinderen gestimuleerd raakten om met de boeken aan de slag te gaan. Het was een eer en genot om een week lang deel uit te maken van ‘Our Home’."
Tido
(de vriend van Rosie)
"Our Home voelt als een warme familie, waar kinderen zoals in een echt gezin lol met elkaar maken,maar ook serieus naast elkaar zitten voor huiswerk. Ze helpen elkaar als broers en zussen. Iets wat je als buitenstaander pas helemaal begrijpt, als je de sfeer van Our Home kan proeven."
Weetje // Liefdesbrief onderschept!
De knappe Vipin (18) valt in de smaak bij de meisjes. Niet alleen hebben we een liefdesbrief onderschept, maar ook hebben we hordes meisjes van de school al zwijmelend zien wegdromen bij Annual Day van The Good Shepherd Public School. Onze oplossing? Vastbinden die hap!


Nee hoor grapje. Dit is het resultaat van een oneindige strijd tussen team Rosie en Andaye versus team Vipin.
Het dak van het nieuwe meisjeshuis zit erop!
Het 'Science Project'
STAAL heeft zes afspraken met de school gemaakt:
Afspraak #1
2x in de week een uur schoolbreed lezen in een boek naar keuze van de kinderen.
Afspraak #2
Teksten niet alleen voorlezen door de leerkracht, maar ook door de kinderen zelf. Dit kan ofwel klassikaal zijn of in groepjes van drie.
Afspraak #3
De kinderen samen de antwoorden laten zoeken in teksten en niet de antwoorden overschrijven van de juf.
Afspraak #4
1x per jaar een schoolbreed wetenschapsproject met een eindtentoonstelling.
Afspraak #5
1x in de week leest 7th standard (1e klas) samen met 1st standard (groep 3).
Afspraak #6
Minstens 2 middagen in de week spelen in hoeken met de kleuters.
Copyright © 2014 Stichting Staal, All rights reserved. U ontvangt de nieuwsbrief van Staal omdat u een vaste donateur bent van Staal, eenmalig hebt gedoneerd of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp