Copy
View this email in your browser

Lieve allemaal,

We hebben even op ons laten wachten met nieuws. Maar we zijn er weer hoor! Precies op tijd om jullie - en in het speciaal onze nieuwe donateurs - in deze koude decembermaand weer goed op de hoogte te brengen van het warme India!
Het meisjeshuis
Na maanden zwoegen is het dan eindelijk zover: het meisjeshuis is af! Na jarenlang in een vochtig en tochting huis te slapen, wat onder water liep tijdens het regenseizoen hebben ze nu eindelijk een echt huis. De meisjes zijn door het dolle heen. Hoewel we er veel woorden aan vuil kunnen maken laten we het vooral liever zien. 

Matrassen en bedden

Doordat alle matrassen van de meiden doorweekt zijn na dit regenseizoen, zijn we druk bezig geweest geld in te zamelen voor nieuwe matrassen. En met succes! Alle meiden hebben nu een spiksplinternieuw matrasje voor in hun nieuwe huis. Dat is nog eens goed de kerst in gaan!

Maar, we zouden STAAL niet zijn als we de lat toch nog weer wat hoger willen leggen. Ons tweede doel is namelijk het regelen van nieuwe bedden. Dus heb je een fantastisch inzamelidee? Of wil je graag een kerstdonatie doen? Wij houden ons natuurlijk altijd aanbevolen.

De Kleine Wereld

De kleine wereld (het kinderdagverblijf waar Andaye werkt) heeft zich wederom voor ons ingezet. Met de zomerborrel en eindborrel hebben ze maarliefst €166 opgehaald! Drie keer raden waar dat geld naartoe is gegaan? Juist: de matrassen! Een leuke borrel voor de ouders waardoor de meiden nu kunnen slapen als roosjes! Dat borrelen en slapen goed samengaan wisten we al, maar dat het ook op deze afstand kan is toch nog veel leuker? Haha!

Indiase banken... zucht...

Door wat gedoe bij de Indiase bank, waar we normaal ons geld naar toe sturen, moeten we het geld nu via Wester Union sturen. Wat dat gedoe is, is op zijn Indiaas eigenlijk niet duidelijk. Geen probleem verder, maar we versturen nu per 2 maanden geld. Daarnaast houden we samen met Chacko scherp in de gaten of alles aankomt. Dit eens per 2 maanden overmaken zullen jullie ook weer terug zien in het jaarverslag.

Documentaire

Steffi, onze sociale media-koningin, is de afgelopen maanden druk bezig geweest met het maken van haar eigen documentaire. Hoewel het nog lang niet klaar is (zij en haar collega Loeke zitten nu vol in de montagefase), geven we jullie graag een kleine sneakpeak over de docu.
De docu gaat namelijk over vrijwilligerswerk! Iets wat ons natuurlijk niet vreemd is. Steffi en Loeke zoeken uit wat de impact van vrijwilligerswerk in het buitenland is. Zowel op de vrijwilligers als op de mensen die zij proberen te helpen.
"Voluntourism", de tourismesector waarbij mensen (vooral jongeren) vrijwilligerswerk gaan doen tijdens hun vakantie, is namelijk een van de snelst groeiende sectoren. Hoe komt dat? En waar komt de drang om mensen aan de andere kant van de wereld te helpen vandaan?

Om hier antwoorden op te krijgen volgden ze Mitchell, een 21-jarige bedrijfskunde student uit Terneuzen, op zijn reis naar Kaapstad. Hij deed hier vrijwilligerswerk op een crèche in een township en gaf surf- en zwemles aan kinderen van een middelbare school.
Hoewel STAAL natuurlijk een inspiratiebron is geweest, ligt de focus in de documentaire op de vrijwilligers die - in tegenstelling tot STAAL - geen relevante opleiding hebben gedaan. Althans, niet relevant voor het vrijwilligerswerk wat ze doen. Kan je wel voor de klas staan als je nog nooit met kinderen hebt gewerkt? En hoe is het voor kinderen om steeds een nieuwe juf of meester te hebben? En hoe zit het met de taal en cultuurbarrières?

Het zijn allemaal vragen die Steffi en Loeke in hun documentaire stellen. Wil je op de hoogte blijven? Volg ze dan op Facebook: Project Gap Year.

We worden nog eens beroemd...

Stichting Biblionef, die ons alle boeken gaf voor de bibliotheek heeft een stuk over ons geschreven in hun nieuwsbrief. We komen ook op hun website, met zelfs nog wat meer foto’s. Het stuk dat ze schreven lees je hier onder. Zo komen ook weer nieuwe mensen in aanraking met de stichting!
Biblionef was ook erg enthousiast over wat we gedaan hebben!
Als we de echte nieuwsbrief binnen krijgen met foto’s, sturen we deze zeker door.
Lezen is een feestje
 
In eerste instantie was het de bedoeling dat The Good Shepherd Public School in India ‘gewoon’ boeken zou krijgen via Biblionef. Maar het kwam zo uit dat toen de boeken beschikbaar waren, Andaye Steijlen en Rosie Commandeur ook naar India gingen. Ze besloten om gelijktijdig met de komst van de boeken, de leerkrachten van de school training te geven in het gebruik van de boeken.
 
Orthopedagoog Andaye Steijlen en leerkracht Rosie Commandeur zijn de oprichters van Stichting Staal. De stichting is er ten bate van het weeshuis Our Home en basisschool The Good Shepherd in India. Andaye: “De school bestond al toen wij er vijf jaar geleden mee in contact kwamen, maar nog niet in dit gebouw. Ze zaten toen in een kerk, waar ze uit moesten. Met geld, bijeengebracht dankzij familie en vrienden, kon een nieuw, eigen gebouw neergezet worden.”
Sinds die eerste keer zijn Andaye en Rosie nog een keer in India geweest, tot ze februari dit jaar voor de derde keer naar India konden vliegen. “We besloten om rond de komst van de boeken de leerkrachten van daar training te geven in leesonderwijs”, zegt Andaye. “De school kreeg van Biblionef 45 kilo, ofwel drie dozen vol boeken. Daarnaast hebben we daar met in Nederland ingezameld geld boeken gekocht. We hebben een kleine bibliotheek opgericht waar de driehonderd leerlingen van de school, tot een jaar of 12, gebruik van maken. In trainingen hebben we de leerkrachten verteld hoe je met boeken omgaat: hoe help je een kind een boek uitkiezen, welke boeken passen bij welk niveau en hoe zet je boeken in bij de les? Maar ook lessen omtrent lezen en begrijpend lezen. De kinderen vonden het een feestje om al die boeken te lezen, vooral omdat het niet alleen lesboeken zijn. We vertelden leerkrachten hoe het in Nederland gaat. In India gaan de lessen nog klassikaal en leest de lerares de klas voor, meestal alleen uit lesboeken. Maar juist dat samenwerken, dat oudere kinderen lezen met jongere kinderen bijvoorbeeld, maakt het lezen zo leuk.”
Stichting Staal heeft met de school afgesproken dat de leerlingen twee keer per week het laatste lesuur zelfstandig lezen en boekverslagen gaan schrijven. “De kinderen vinden het geweldig”, besluit Andaye.

Tot slot...

Wensen we jullie een fantastische kerst en een waanzinnig nieuwjaar!

Liefs,
de meisjes van STAAL

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Website
Website
Van een paar stenen tot een heus huis, zo doe je dat!
Weetje // Openbare bieb
De bieb die Andaye en Rosie begin dit jaar opzetten, is nog volop in gebruik. Sterker nog: niet alleen de kinderen en de leraren maken gebruik van de boeken, ook de ouders en bewoners uit het dorp zijn aan het lezen geslagen door de bieb!! 
Weetje // GAAAAP
Balu heeft tijdens het spelen zijn been gebroken. Hij verveelt zich helemaal te pletter, want hij wil het liefst de hele dag rennen, spelen en vooral lekker klieren!  Nog even en dan mag het gips er gelukkig weer af.
Gelukkig heeft deze kleine boef in de tussentijd genoeg biebboeken om te lezen!
Weetje // Surya moet helaas een operatie voor zijn waterhoofd. We laten jullie het weten hoe dat verloopt.
Weetje // De kerstvakantie komt er ook weer aan voor de kinderen van Our Home. Zoals ieder jaar verkleedt iemand zich als de kerstman om met de kinderen kerst te vieren.
Copyright © 2014 Stichting Staal, All rights reserved.