Copy
 

Eetbaar Nijmegen

Nijmegen, stad waar je uit kunt eten
7 May 2020

Ter inspiratie het laatste nieuws en de komende activiteiten

NieuwsWachtlijsten voor volkstuinen
Wachtlijsten voor volkstuinen

Toen ik me inschreef voor mijn volkstuin aan de Pagode in 2009, bleek ik 9 jaar te moeten wachten. Op het moment is de verwachting dat je 10 jaar moet wachten.
Het is een klein volkstuincomplex met 31 leden/tuinen. Ik was er enorm blij mee, eindelijk een volkstuin dicht bij huis, op 1 km afstand.
Daarvoor had ik een volkstuin op bij Vereniging De Smalle Steeg in Lindenholt. Hier kon ik een volkstuin overnemen van een vriend die hem had ontworpen met permacultuur. Hij vroeg me een opvolger voor hem te zoeken, maar die vond ik niet en ik besloot hem in afwachting van een tuin bij de Pagode zelf over te nemen. Er was bij De Smalle Steeg toen geen wachtlijst. Nog steeds is er amper een wachtlijst, het is dan ook een groot complex met meer dan 100 leden en het ligt aan de rand van de stad. Dat geldt ook voor Stevensgaarden in Hatert, voorzover ik weet.

Ik heb ervaring met beide volkstuinverenigingen en heb gemerkt hoe prettig het is om je volkstuin dicht bij huis te hebben. Het was dit voorjaar 6 weken achter elkaar droog en ik had gezaaid en voorgezaaide erwten uitgeplant. Het was heel handig dat ik maar 5 minuten hoefde te fietsen om even te controleren en water te geven. Eerst een half uur moeten fietsen over de Graafseweg vond ik best een drempel.

Vorige week werd ik (via skype) geïnterviewd door een studente die meer wilde weten over de wachtlijsten bij volkstuincomplexen in Nijmegen. Deze derde jaars studente Geografie, Planologie en Milieu aan de Radboud Universiteit mailde me: “Op het ogenblik werk ik aan mijn onderzoek over de toegankelijkheid tot volkstuinen in Nijmegen. Aanleiding tot dit onderzoek zijn de wachtlijsten die lange wachttijden veroorzaken en dus voor velen de toegankelijkheid beperkt tot een volkstuin. Ik vraag mij af wat precies de eronder liggende problemen zijn die dan vervolgens tot wachtlijsten leiden. Gebrek aan ruimt, toenemende interesse?”

Ik noemde haar mijn ervaringen en bedacht ter plekke dat het zeker in deze corona-tijd wat asociaal is dat ik zelf zowel een stadstuin heb als een volkstuin. Het zou een oplossing voor deze enorme wachtlijsten zijn, als volkstuinen alleen bestemd zouden zijn voor mensen zonder tuin (of met piepklein tuintje). Wachtlijsten zouden een stuk korter zijn. Ook zou de commissie die toeziet op de tuintjes, wat strenger kunnen zijn bij verwaarloosde tuinen.

Wat ook een rol speelt, is dat mijn stadstuin ook onderhoud vergt: ook deze moet ik water geven en ook hier kan ik nog best wat stappen zetten om hem nog meer te veranderen in een eetbare tuin.
Zo ontstond naar aanleiding van het interview het plan om mijn volkstuin op te zeggen. Dit ga ik binnenkort doen. Hij zal dan eerst worden aangeboden aan de bestaande leden, waarbij ik hoop dat iemand mijn tuin graag overneemt zoals hij is. De tuin van die persoon komt dan vrij voor iemand van de wachtlijst.

Een samenvatting van het onderzoek door de studente plaats ik hier, als ik het ontvang. Dat zou wel juni gaan worden zei ze.

Hieronder wat foto’s van mijn volkstuin, en de laatste is van mijn stadstuin. Mijn volkstuin (130 m²) was behoorlijk verwaarloosd en er groeide veel Japanse duizendknoop, kweekgras, wilde bramen, roos, bruidssluier, er stonden 2 flinke Amerikaanse vogelkersen. Daarnaast wat leuke perenbomen, bessen ed. Het was vooral het eerste jaar (2018) hard doorwerken, vorig jaar kwam er nog een enkele Japanse Duizendknoop op, nu zag ik er nog maar ééntje.

Overzichtje volkstuinen in Nijmegen

Blog over mijn volkstuin bij de PagodeAgenda (divers)

Eetbaar Nijmegen inspireert je graag om in Nijmegen aan gezond voedsel te komen. Hieronder de komende 10 activiteiten.


Vier de Natuur Nijmegen: helaas, gaat niet door
24/05/2020 - Hele dag
Eco tuinendagen VELT: gaan online door
06/06/2020 - 07/06/2020 - 00:00
Fete de la Nature
04/09/2020 - 06/09/2020 - Hele dag

Alle activiteiten

Voedselbossen


Zelf oogsten


Agenda Velt Regio NijmegenVelt open tuinen weekend

6 juni 2020 - 10:00 - 17:00Velt open tuinen weekend

7 juni 2020 - 10:00 - 17:00
https://veltregionijmegen.nl/
  
Bekijk de berichtjes op https://eetbaarnijmegen.nl/nieuws/facebook/. Hier kan je linkjes aanklikken en zie je de bron, vaak een artikel uit een krant. Handig voor wie niet graag op Facebook zelf kijkt.

Vegetarische kookworkshops

NB: alle kookworkshops zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!


Vegetarische Italiaanse Keuken
15/05/2020 - 18:00 - 21:00
Pro College
Dennenstraat 21 Nijmegen


Vegetarische Thaise Keuken
27/05/2020 - 18:00 - 21:00
Pro College
Dennenstraat 21 Nijmegen


Vegetarische Mexicaanse Keuken
05/06/2020 - 18:00 - 21:00
Pro College
Dennenstraat 21 Nijmegen


Vegetarische Turkse Keuken
17/06/2020 - 18:00 - 21:00
Pro College
Dennenstraat 21 NijmegenZie ook Koken met Dominique en Lovingly Wholesome

Brood bakken

Vegetarische buurttafels met vaste regelmaat

NB: alle maaltijden zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!
Elke dinsdagavond Van Tuin tot Bord: 't Hert en De Schakel
Elke woensdag: lunch Huiskamerrestaurant Aan tafel, Aldenhof; Van Tuin tot Bord: Lindenholt
Elke donderdagavond Van Tuin tot Bordde Broederij
NB: check de websites van de Van Tuin Tot Bord locaties, sommige zijn gesloten tijdens schoolvakanties.
Elke vrijdag huiskamerrestaurant Babylon: vegan buffet van Jonas en Kostas
Elke 3e zaterdag van de maand: Huiskamerrestaurant Aan tafel, Aldenhof


Agenda Donderdag Veggiedag Nijmegen

NB: alle maaltijden zijn gestopt ivm maatregelen tegen het coronavirus!
Elke laatste donderdag van de maand kan je mee uit eten bij een restaurant dat voldoet aan de vuistregel, dat een derde deel van de gerechten vegetarisch moet zijn.


Plaats ook graag zelf je activiteit over gezond lokaal geteeld voedsel. Na goedkeuring komt het dan automatisch terecht in deze nieuwsbrief. 
Wil je eens een verhaal delen over voeding in Nijmegen? Mail ons. Dat maakt de nieuwsbrief diverser.
Team Eetbaar Nijmegen

Copyright © 2020 Eetbaar Nijmegen, Alle rechten voorbehouden.

Ik wil me uitschrijven    Ik wil mijn instellingen aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp