Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº29. ABRIL 2017
mira el butlletí al teu servidor
Assemblea General de Socis i Sòcies d’AICEC-ADICAE
 
El dissabte 4 de març es va celebrar l’Assemblea General de Socis i Sòcies d’AICEC-ADICAE a les Cotxeres Borrell de Barcelona. Aquesta jornada va tenir una gran presència dels associats i va resultar molt beneficiosa per exposar el treball fet fins ara des d’AICEC-ADICAE i quins són els nous reptes que afrontem com a associació que defensa els drets de les persones consumidores.
 
El president Manuel Pardos, en la seva intervenció per videoconferència, va fer èmfasi en la importància de l’entitat com a clau principal per a resoldre els problemes de les persones consumidores i, per això, cal que tots estiguem ben organitzats. Davant les batalles importants que l’Associació està lliurant, com la de la clàusula sòl, va remarcar la necessitat de tenir paciència i ser constants, recordant que tenim mitjans per a guanyar i no doblegar-nos.
 
Durant el transcurs de la jornada, la Mesa formada per Jordi Tarruella com a president de la taula, Eduard Romo com a secretari, Isabel Pons com a tresorera, Àlex Daudén com a Coordinador i Antonio Pulido com a vicesecretari general d’ADICAE van informar als socis i sòcies del balanç de l’activitat de l’Associació dels últims dos anys, així com del balanç econòmic.

 
Cal destacar que durant l’Assemblea General, després de posar a debat, es van aprovar els nous Estatuts i la renovació dels òrgans de govern. Paral·lelament, entre tots els assistents es van establir diferents propostes i objectius per al 2017-2018. Entre elles, cal destacar la importància de treballar per augmentar la participació i el voluntariat de la nostra Associació, reforçar la nostra extensió territorial, donar empenta a diferents mobilitzacions per guanyar visibilitat i incidir en els mitjans de comunicació i amb les noves tecnologies, mantenint l’essència d’AICEC-ADICAE.
AICEC-ADICAE obre una seu a Lleida per enfortir els drets dels consumidors i amplia la seva presència a Tarragona
 
 
Des del passat 1 de març, AICEC-ADICAE ha establert un nou espai fixe a Lleida amb l’objectiu d’impulsar a les comarques lleidatanes el moviment de les persones consumidores en la defensa dels seus drets. La inauguració d’aquesta nova seu va comptar amb la presència del sr. Jordi Tarruella, vicepresident d’AICEC-ADICAE i el sr. Eduard Romo, secretari d’AICEC-ADICAE. Aprofitant la seva presència, es va mantenir una reunió amb el tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, del Comerç, del Turisme i de l’Ocupació i l’Emprenedoria de l’Ajuntament de Lleida, el sr. Rafael Peris i, la Tècnica de Consum, la sra. Mireia Mercadé.

El fet d’establir un espai físic a Lleida i, ampliar la presència a Tarragona permet, més enllà de l’atenció per temes concrets, la programació de xerrades i altres activitats encarades a la formació, informació, prevenció i reivindicació. Per tant, l’Associació vol dinamitzar aquests territoris cap a un posicionament més col·lectiu, crític i responsable de la ciutadania en matèria de consum.
NOTÍCIES què ha passat?

La participació s'organitza a AICEC-ADICAE
Arran dels canvis que s’estan donant a l’Associació, tot plegat amb el canvi de Junta Directiva, entre tots i totes hem defint diferents espais i grups de treball. Aquests grups de treball tractaran els diferents àmbits de participació possibles, per facilitar que tothom pugui involucrar-se en AICEC-ADICAE segons els teus interessos! I fer que AICEC-ADICAE millori amb la col·laboració de tothom.
 
Els grups de treball que s’han creat són:

  • Expansió territorial: per facilitar la formació i coordinació de grups de socis i sòcies a altres nuclis de tot el territori català. Volem que hi hagi activitat del teu interès al teu municipi! Si tu també vols, consulta’ns!
  • Participació i Voluntariat: hem d’organitzar a totes aquelles persones que volen participar, buscar noves i renovades tasques amb les quals vulgueu treballar o organitzar trobades per potenciar la tasca del voluntariat. Si t’agrada fomentar la participació, ja saps!
  • Acció reivindicativa: organitzar i dur a terme la visibilitat de la lluita consumerista és un treball i responsabilitat de tots i totes! Si el que vols és que la veu de les persones consumidores sigui més visible, per què no t’uneixes?
  • Les relacions institucionals: AICEC-ADICAE necessita estar constantment potenciant la seva presència i les seves relacions amb les diferents institucions catalanes, per això la Junta Directiva treballarà perquè així sigui.
  • Activitats: Saps com s’organitza una activitat lúdica? T’agrada ajudar per a millorar l’activitat associativa? Que es facin més activitats i vingui més gent? Doncs aquí tens un espai per a tu!
  • Comunicació: l’aparició als mitjans de comunicació és molt important per a potenciar l’activitat de l’Associació. És per això, que volem treballar per a millorar dia a dia la nostra presència a l’opinió pública.
AICEC-ADICAE participa a les Juntes d’Accionistes del Banc Sabadell i CaixaBank

AICEC-ADICAE va participar a les Juntes d’Accionistes del Banc de Sabadell i Caixabank el 30 de març i el 06 d’abril, respectivament, per defensar els interessos dels petits accionistes i exigir un canvi radical en la política d’aquestes entitats respecte a la devolució extrajudicial de la clàusula sòl articulada pel decret del Govern.
 
En ambdues juntes d’accionistes, l’Associació no va considerar adequat que les entitats financeres presentessin els comptes anuals sense contemplar l’impacte que els hi generarà la devolució de la clàusula sòl en el seu compte de resultats. Concretament, en el cas del Banc Sabadell, el vicepresident d'AICEC-ADICAE, sr. Jordi Tarruella, va demanar fermament que, d’una vegada per totes, deixin d’obviar la realitat social i judicial i donin una resposta a tots els seus clients afectats per clàusula sòl.
 
Pel que fa a la Junta d’accionistes de Caixabank, la sra. Isabel Pons, coordinadora d'AICEC-ADICAE,  també va exposar l’altra gran problemàtica referent al considerable increment dels productes de l’entitat sobre el que es basen bona part dels seus beneficis (Caixabank és l’entitat líder en aplicació de comissions segons l’últim informe de la CNMV).

AICEC-ADICAE surt al carrer en el “Toc a la Banca”
El dijous 6 d’abril, ADICAE, a través dels seus comitès d’afectats, va sortir a 27 ciutats d’arreu de l’estat espanyol per a “donar un toc a la banca” que continua aplicant la clàusula sòl als seus clients i exigir el compliment de la legalitat perquè retornin els diners a tots els afectats.
 
Després de que hagi passat ja un mes des de que es va posar en funcionament el decret de devolució extrajudicial, l’Observatori de Control i Seguiment de clàusules sòl que va posar en marxa ADICAE revela greus irregularitats comeses per les entitats bancàries. Per aquest motiu, els afectats, organitzats amb ADICAE, van tornar a sortir al carrer a totes aquestes ciutats per fer un recorregut davant les entitats bancàries més reaccionàries i denunciar públicament aquest despropòsit i informar a la resta de consumidors sobre els seus drets i possibilitats de reclamació. En el cas de Catalunya, va haver-hi representació a les ciutats de Barcelona i Lleida. A la primera es va fer un recorregut davant les entitats que es neguen a deixar d’aplicar la clàusula, el qual va començar al C/Diputació i va transcórrer pel centre de la ciutat pacíficament. A Lleida, es va dur a terme un estand informatiu davant d’una de les oficines del Banc Sabadell, on els ciutadans van poder acostar-se i informar-se del procés de reclamació i de les activitats que s’estan portant  terme.
 
OPINIÓ
ISABEL ALLUE
Membre del Consell General d'AICEC-ADICAE.

Des de fa temps vivim temps canviants i de debat al voltant del paper que les dones tenen a la nostra societat. Des de la incorporació massiva de la dona al món laboral, sovint són elles les que continuen combinant el treball productiu i reproductiu.
 
Per aquest motiu, diverses associacions fa temps que vivim un debat intern de com aplicar l’apoderament femení dins el nostre mètode de treball. En una societat patriarcal, els trets associats amb el rol masculí ocupen una centralitat que els fa socialment més visibles i reconeguts que els femenins. Sota aquest argument, l’equitat de gènere comença a reconèixer les aportacions d’ambdues parts, veient-les complementàries i capaces de crear sinèrgies que cal aprofitar.
 
En aquest context, és on comencem a veure la importància de l’entorn associatiu en el desenvolupament de l’apoderament femení. El repte de donar visibilitat a les aportacions i el treball de les dones requereix del conjunt de la societat. Remarcar i donar importància a les seves funcions des del teixit associatiu és una primera idea d’acció que es comença a desenvolupar. Però també cal fer el debat intern, aquell de que les dones tinguin el mateix temps de paraula en una reunió associativa. Són passos que es comencen a aplicar i valorar i que ajuden a que es creï una societat més justa i igualitària.
 

MES DE MARÇ...
             Dia Mundia del Dret dels Consumidors
 
Cada 15 de març es rememora el discurs que John F. Kennedy va pronunciar el 1963, com a president dels EUA, davant el Congrés americà, en el qual es va referir als drets dels consumidors. Amb aquest precedent, cada any en aquest dia se celebra el Dia Mundial dels Drets del Consumidor, amb el màxim objectiu de crear consciència mundial i recordar els nostres drets com a persones consumidores. Aquesta data va quedar oficialment instaurada per l’ONU l’any 1983.
 
La reivindicació d’aquest dia no és solament important per fer valer els nostres drets col·lectivament davant possibles abusos que es pateixen diàriament, sinó també ser conscients de la importància que té cada acte de consum que fem. És important establir una actitud de consum responsable, prenent plena consciència de l’impacte que poden tenir en la nostra societat i entorn.
 
Organitzar-nos com a persones consumidores permet fer front comú per solucionar problemes existents, prevenir d’altres nous i treballar per a un nou model de consum. Per aquest motiu, AICEC-ADICAE va preparar un mes de març ple d’actuacions, on els consumidors i consumidores van ser els principals protagonistes d’aquestes activitats.

AGENDA D'ABRIL
activitats i jornades

BARCELONA
 
XERRADA: PER UNS SERVEIS FINANCERS CRÍTICS
Dijous 20/04 a les 10:30
Càritas Sabadell
 
VISITA AL MUSEU AGBAR DE BARCELONA
Dijous 20/04 a les 16:30
Av. Paral·lel 85, Barcelona
 
PUNT INFORMATIU: PER UN CONSUM CRÍTIC!
Dissabte 22/04 a les 11:00
Plaça dels Ocellets
 
XERRADA: ENTITATS FINANCERES
Dimarts 25/04 a les 10:30
Centre Cívic
C/Trinitat 12, Igualada
 
GIRONA
 
REUNIÓ GRUP LOCAL
Dissabte 22/04 a les 11:00
Centre Cívic Pla de Palau
C/Saragossa 27
 
TARRAGONA
 
PUNT INFORMATIU: PER UN CONSUM CRÍTIC
Dimecres 19/04 a les 17:00
Cantonada Rambla Nova amb C/Canyelles
 
XERRADA: QUINES COMISSIONS BANCÀRIES ENS PODEN COBRAR
Dimecres 26/04 a les 19:00
Espai Kesse
C/Sant Antoni i Maria Claret, 12-14
 
LLEIDA
 
VISITA EXPOSICIÓ: “DONES I MOVIMENTS SOCIALS”
Divendres 21/04 a les 18:30
Biblioteca Pública de Lleida
Rambla Aragó, 10
 
JAMBORINADA: TALLER “ELS TEUS PRIMERS DRETS BANCARIS”
Dissabte 29/04 de 16:30 a 19:30
Pl. Sant Antoni de Tàrrega

CONSUM I CULTURA Et recomanem...

JAMBORINADA 2017
La Jamborinada és la trobada d’escoltes i guies més gran de Catalunya. Es realitzarà el proper dissabte 29 d’abril a la ciutat de Tàrrega i té l’objectiu de crear consciència en els i les joves sobre els grans temes de debat, entre ells el sistema consumidor de l’actual societat. D’aquesta forma, es vol aprendre a participar de forma activa i compromesa per incidir conscientment en el nostre entorn.


 

APARICIONS ALS MITJANS
Inervenció d'Isabel Pons, Coordinadora d'AICEC-ADICAE, a l'emisora de ràdio Beteve. 
Jordi Tarruella, vipresident d'AICEC-ADICAE, al diari La Mañana de les Terres de Ponent per a presentar la seu de l'Associació a Lleida.


http://www.lamanyana.cat/detall-noticies-curtes/article/els-serveis-de-telefonia-i-internet-generen-el-major-nombre-de-reclamacions-dels-lleidatans/
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.