Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº15. Novembre de 2015
mira el butlletí al teu servidor

ADICAE demanda a CaixaBank per 'pràctica abusiva' i 'competència deslleial' per les dobles comissions 

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, ADICAE, va registrar el passat dimecres 7 d'octubre als jutjats del Mercantil de Barcelona una demanda judicial col·lectiva contra CaixaBank, amb la finalitat que retorni cada import de 2€ que s'ha embutxacat cobrant a clients d'altres bancs una doble comissió per treure diners dels seus caixers. En les 81 milions d'extraccions realitzades de març a setembre per no clients, CaixaBank ha guanyat almenys 16 milions d'euros.

La demanda d'ADICAE declara el caràcter abusiu del cobrament de la doble comissió i la pràctica contrària a la competència que constitueix, per la qual cosa considera imprescindible la devolució total, ja sigui per rescabalament dels danys i perjudicis o per enriquiment injust. Com a pas necessari per a la restitució, ADICAE demana la identificació de totes les targetes afectades per la doble comissió i la devolució “d'ofici” per part de Caixabank, sense necessitat que cada afectat reclami. Més informació
 

NOTÍCIES què ha passat?
ADICAE considera la retirada de les clàusules sòl un reconeixement de l'abús per part de la banca

ADICAE, que destaca que aquesta mesura permetrà als hipotecats d'aquestes entitats pagar entre 200 i 300 euros menys al mes, seguirà exigint la restitució d'aquestes quantitats i considera que aquest anunci demostra que la banca reconeix l'abús en el que porta instal·lat des de fa 6 anys. De no ser així, les hauran de retornar per mandat judicial.

No obstant això, almenys el Sabadell i CaixaBank segueixen oferint hipoteques amb clàusula sòl, la primera en la modalitat “hipoteca amb túnel”, i la segona a la seva Hipoteca Oberta Bonificada, on estableix “la possibilitat d'establir límits màxims i mínims al tipus d'interès aplicable”.

Cal recordar que la banca es va negar a dialogar amb ADICAE i els usuaris quan se'ls va proposar ja a l'any 2010 una alternativa extrajudicial, via per la que l'Associació sempre ha apostat. Tot i així, les entitats s'han obstinat a allargar el patiment i l'espoli dels seus propis clients i, en conseqüència, a ofegar la Justícia.

Més informació
ADICAE inicia una gran campanya per donar a conèixer la Directiva de resolucions extrajudicials i com acollir-s'hi 

ADICAE va celebrar el passat 20 d'octubre la II Trobada Nacional de responsables de Sistemes de Resolució Extrajudicial de Conflictes de Consum. Més de 200 persones van acudir a l'obertura d'aquesta jornada, que va tenir lloc a la Facultat de Dret de la Universitat de Saragossa.

A la taula inaugural, dedicada a la futura llei de resolució alternativa de conflictes en consum i les seves implicacions per als consumidors, Manuel Pardos, president d'ADICAE, va afirmar que "aplaudim que hagi decaigut un avantprojecte de llei que no ens agradava i creiem que a la propera legislatura hi haurà un projecte millor", va dir sobre el text redactat pel Govern amb el que hauria d'haver transposat la Directiva 2013/11/UE".

Milagros Yagüe, subdirectora general d'Arbitratge i Drets del Consumidor, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, va assenyalar que "l'avantprojecte s'ha abordat des d'una perspectiva molt tècnica i poc política".

Més informació
 
Balanç d'octubre

L'octubre ha deixat enrere diverses activitats que han estat la columna vertebral d'aquests dies.

Seguint la línia dels projectes d'enguany, els crèdits no hipotecaris van donar el tret de sortir al mes. La jornada “No deixis que el crèdit es converteixi en una trampa” va tenir molt bona rebuda entre les persones consumidores. El Centre Cívic El Sortidor es va convertir en l'escenari de la ponència d'en Quim Bernat (Cap del Servei de Normativa i Procediment de l'Agència Catalana del Consum) i d'en Josep Maria Bech, professor de Dret Civil a la Universitat de Girona. Sens dubte, una xerrada distesa i amena on els dos protagonistes van defensar els diferents punts de vista amb sòlids arguments. El públic, a més, va poder exposar tots els seus dubtes sobre els crèdits no hipotecaris, els crèdits ràpids i les clàusules i pràctiques abusives en els contractes, creant així un espai de debat participatiu.

L'última activitat que cal destacar és “La realitat davant el consum”, també dins del projecte de Majors. Aquest cop, van ser l'Albert Melià (Subdirector de l'Agència Catalana del Consum) i en Ramón Canal (Institut de Govern i polítiques públiques) qui van donar les claus per a un consum responsable, crític i solidari, sempre pensant en les armes de defensa i els drets que tenim al nostre abast però que no sempre coneixem.
Més informació
 
EN AQUEST MES...

Si l'octubre ha estat un mes intens, el novembre no ho és menys. En plena recta final de semestre, ens endinsem en les nombroses activitats que tenim programades.

El Projecte d'Alimentació pren una força significativa, ja que moltes de les activitats es realitzaran durant els pròxims dies s'hi emmarquen dins. Cal destacar la Jornada Estatal d'Alimentació que farem a Catalunya. Però abans d'això, hi ha una altra cita important. Apunta't a l'agenda el dissabte 7 de novembre. Realitzarem la jornada "Alimenta els teus drets", que està pensada com a punt de trobada entre diferents experts i organitzacions que treballen diàriament amb aquesta matèria. El format la jornada seran taules rodones on el public, després de la ponència dels convidats, podrà preguntar tot allò que desitgi.

D'altra banda, cal recalcar les altres Jornades Estatals. Si el 20 d'octubre ja vam celebrar la de II Trobada de Sistemes de Resolució Extrajudicial de Conflictes en Consum, ara comptem amb la del Projecte de Majors Actius en Consum (12 de novembre) i la de Crèdits No Hipotecaris (17 de novembre) i, que es duran a terme des de Madrid però que podrem seguir en directe a la seu d'AICEC-ADICAE de Barcelona.

Ens trobem a l'epicentre de les activitats dels projectes, unes dates molt importants per formar i informar a les persones consumidores i que no volem que et perdis!

Demanda a CaixaBank

Una comissió no es pot cobrar doblement per un mateix servei. Així ho va afirmar el Banc d'Espanya i el Govern, i per això esperem que la justícia també valori els arguments defensats per l'Associació d'Usuaris, Bancs, Caixes i Assegurances des d'un bon inici.
OPINIÓ del butlletí

La pressió social contra les clàusules sòl
 


 
Isabel Pons
(Membre de la Junta Directiva d'AICEC-ADICAE)

La batalla contra les clàusules sòl segueix més viva que mai. La pressió exercida pels diferents actors socials ha forçat a les entitats a avançar-se a la justícia. Els dos exemples més clars són CaixaBank i Bankia, que han decidit eliminar la clàusula sòl de les seves hipoteques, però sense acceptar la retroactivitat de tot el que han cobrat il·legítimament.

Aquest anunci evidencia el caràcter abusiu d'aquesta clàusula, i per tant, la mala pràctica bancària que han desenvolupat durant tots aquests anys. Això es tradueix en aproximadament 200 i 300 euros mensuals que les persones consumidores han pagat -i continuen pagant- de més. AICEC-ADICAE ja va denunciar el passat mes d'abril davant la Junta d'Accionistes de CaixaBank que l'entitat guanyava indegudament cada mes 35 milions d'euros amb les clàusules sòl.

La Comissió Europea en el seu informe enviat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea recolza els arguments que des de fa temps defensa ADICAE. És de sentit comú que les entitats retornin la totalitat de les quantitats indegudament cobrades, uns diners que han servit per engreixar els seus balanços a costa de la població.

La banca, no contenta amb el patiment creat a les persones consumidores, continua oferint hipoteques amb clàusula sòl. La modalitat d'”hipoteca túnel” del Sabadell o la Hipoteca Oberta Bonificada de CaixaBank en són dos exemples. Però no tot acaba aquí. Els bancs segueixen cridant als seus clients per oferir-los ofertes enganyoses i opaques, amb el pretext d'eliminar o reduir l'impacte de la clàusula. Un parany en el que no s'ha de caure. Per això l'Associació recorda als consumidors que no han d'acceptar cap condició per eliminar una clàusula abusiva.


 
AGENDA NOVEMBRE  xerrades i activitats

Dimarts 3, 18:30h. “APRÈN A CUINAR DE MANERA RESPONSABLE”. Amb Alf Mota. Barcelona. Espai Boisà (Passeig Lluís Pellicer, 8)

Dimarts 3, 19h. “QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Amb La Magrana Vallesana. Granollers. Sala d'Actes de la Biblioteca Roca Umbert (C/d'Enric Prat de la Riba, 77)

Dijous 5, 19h. “CONEIX LES EINES PER ESTALVIAR I COL·LABORAR A TRAVÉS DEL CONSUM COL·LABORATIU”. Amb Lucía Hernández. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 5, 19h. “AULA: QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Tarragona. Seu d'AICEC-ADICAE. Hotel d'Entitats (Pàrquing la Pedrera - C/Pons d'Icart, s/n, 6a planta, 6è despatx)

Dijous 5, 19h. “QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Girona. Centre Cívic Pla de Palau (C/de Saragossa, 27)

Dissabte 7, 10h a 14h. “JORNADA: ALIMENTA ELS TEUS DRETS”. Centre Cívic Borrell (C/de Viladomat, 2)

Dimarts 10, 19h. “SOBIRANIA ALIMENTÀRIA: QUÈ ÉS?”. Amb Carles Soler (Revista Sobirania Alimentària). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 10, 19h. “QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Amb Gemma Soler (360º). Terrassa. Centre Cívic President Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dimecres 11, 19h. “COM PARLAR EN PÚBLIC”. Amb Alfred Picó (Periodista). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 12, 9h a 18h. “FÒRUM: CONSUM, ENVELLIMENT ACTIU I QUALITAT DE VIDA”. Barcelona. Seguiment des de la seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 12, 19h. “SABEM EL QUÈ MENGEM?”. Amb Astrid Barque (Vitampleni). Vilafranca del Penedès. L'Escorxador (C/de l'Escorxador, 19)

Dimarts 17, 9h a 18h. “JORNADA: RISCOS I REPTES PER ALS CONSUMIDORS”. Barcelona. Seguiment des de la seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 17, 18h. “EL TALLER DEL PA: QUIN PA MENGEM?”. Amb Teresa Vizcaya. Barcelona. El Taller del Pa (C/Calàbria, 165)

Dimecres 18,  16h. “ELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES DAVANT ELS CRÈDITS NO HIPOTECARIS”. La Llagosta. Can Pelegrí (C/de Jaume I, 7-9)

Dijous 19, 18h. “ARBITRATGE DE CONSUM: QÜESTIONS PRÀCTIQUES”. Amb Mariló Gramunt (Dret Civil UB). Barcelona. Saló de Graus. Facultat de Dret UB (Av. Diagonal, 684)

Dilluns 23, 17h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ: CONEIX ELS TEUS DRETS”. Sant Boi de Llobregat. Casal Municipal Els Vinyets (C/. Bonaventura Aribau, 10-12)

Dilluns 23, 19h. “COM RECLAMAR DAVANT LES SITUACIONS DE CONSUM”. Sant Boi de Llobregat. Associació de Veïns i Veïnes Can Massallera (C/Mallorca, 30)

Dijous 26, 9h a 19h. “JORNADA ESTATAL PROJECTE D'ALIMENTACIÓ”. Lloc per confirmar


 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
CONSUM I CULTURA Et recomanem...

El Free Culture Forum és el punt de trobada d'organitzacions i personalitats actives per una cultura lliure. Es tracta d'un espai internacional destinat a construir un marc global d'acció i on els assistents podran accedir a diferents tallers, conferències i grups de treball.

Alguns dels temes que integra són: la cultura lliure, l'accés al coneixement, la democràcia en xarxa, la defensa d'un Internet lliure i neutral, la defensa del periodisme ciutadà pel dret a saber, informar i estar informats; la lluita legal, la tècnica comunicativa contra la corrupció; i la tecnopolítica entesa com la pràctica i l'acció en xarxa per l'empoderament, la justícia i la transformació social.

El Fòrum Internacional de Cultura Lliure 2015 se celebra del 30 d'octubre al 2 de novembre a Barcelona.

Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.