Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº17. Gener de 2016
mira el butlletí al teu servidor

L'associacionisme no para, creix i va teixint camí per situar els drets del consum com a drets de la ciutadania

 

El mes de les persones consumidores d'enguany ens fa més presents a tots i totes la importància dels nostres drets com a persones consumidores i usuàries que som i ens recorda que la via col·lectiva és la solució per combatre contra les societats injustes. El dia 15 de març va ser la culminació de la celebració i a l'acte commemoratiu vam llegir el manifest, el qual reflecteix el nostre clar posicionament contra l'antic sistema de corrupció econòmica, els fraus massius i al menfotisme dels poders públics en matèria de consum. La defensa al dret a uns serveis financers justos i transparents, a una justícia col·lectiva eficaç i ràpida, el drets a un subministrament energètic a preu just per tothom i a una alimentació saludable sostenible, són els punts principals del document per recol·locar les persones consumidores a una posició clau pel canvi en el model econòmic i social actual.

Més de 20 associacions socials donen suport al manifest

L'adhesió de diverses associacions i col·lectius com: UGT, CCOO, Diferents federacions i associacions de veïns, Plataforma per una Fiscalitat Justa i per un Habitatge Digne, Marea Blanca de Catalunya, CJB, OCUC, CIEMEN... ens reafirma la continuïtat i perseverança en la lluita consumerista i ens demostra que la seva permanència i sostenibilitat en el temps passa per la implicació de tots i totes, en la recerca de la transformació d'un sistema financer i de consum més just. Recordem les paraules de Carme Martínez de CCO, quan ens explicava que “tot passa per canviar el model on l'interès del col·lectiu passi per sobre de l'individual”.

És per això que, des de l'Associació insistim en la imprescindible implicació i participació de tots i totes per mantenir el model associacionista, ja que, amb AICEC-ADICAE la veu de tots i totes és més forta i el crit és més alt. No podem restar a la nostra zona de confort i mirar el nostre melic, contribuint a una societat més individualista i passiva; doncs els fraus, les injustícies i els abusos a les persones consumidores continuaran reiterant-se si no els plantem cara.

En el joc de “tot s'hi val”, incidim a les regles del joc!!

NOTÍCIES què ha passat?
El BBVA fa cas omís al Tribunal Suprem en mantenir les clàusules terra vigents

La condemna del Tribunal Suprem de 2013, que dictamina que s'han d'eliminar totes les clàusules sòl per ser pràctiques abusives, està sent desatesa, incomplerta i passada per alt per part del BBVA, ja que el banc encara no ha retirat totes les clàusules de les seves escriptures i registres.
 

ADICAE té interposada una demanda amb 104 persones consumidores agrupades i afectades contra el president Francisco González i, tot i que l'entitat bancària al·legui que es tracta d'un tema jutjat -al·ludint la sentencia del Tribunal Suprem-, el Jutjat Mercantil nº6 de Madrid ha desestimat totes les al·legacions. El banc insisteix en la validesa i eficàcia de la clàusula i en la cessació de l'aplicació de les clàusules sòl, però el cert és que no ha procedit a la eliminació de la mateixa a les escriptures, suposant un risc econòmic i personal a uns 2 milions de famílies afectades.

Més informació

La proposta d'ADICAE per unes comissions bancàries justes

Davant l'increment de gairebé 400€ en les comissions bancàries, l'Associació no resta en silenci i demana al Banc d'Espanya i al Ministre d'economia De Guindos i Boga, que regulin aquestes mesures completament abusives i desmesurades i mobilitzen a totes les persones consumidores a signar la petició i reivindicar els seus drets.

El passat 2 de març, ADICAE reclama als bancs que no maquillin els seus balanços inflant les comissions de les persones consumidores, uns 80€ més que fa un any. Així doncs, exigeix la fixació d'uns criteris bàsics que impedeixen als bancs maquillar els balanços a costa del consumidor, inflant i inventant comissions desproporcionades.

Més informació.


 
El BCE presenta nous estímuls que no milloren la situació de la Banca Espanyola

El passat 11 de març, el Banc Central Europeu presenta les noves mesures per revitalitzar l'economia europea davant el nou tipus d'interès al 0%. Draghi eleva de 60.000 a 80.000 milions mensuals les adquisicions d'actius, incrementa també deu punts bàsics el tipus d'interès que cobra als bancs pels seus dipòsits (fins un 0,4 %) i genera propostes que estimulen la banca i les grans empreses.

L'Associació té una posició ben ferma al respecte i dubta profundament sobre l'eficàcia i efectivitat d'aquestes mesures enfront de l'economia espanyola. I és que les noves mesures del BCE no asseguren que l'economia domèstica i real de les petites empreses del nostre país millorin, ja que l'ajuda a les grans multinacionals i monopolis no implica la millora de les despeses i serveis als consumidors, “com es reflecteix als preus de les empreses energètiques, telecomunicacions i gran distribució, les ofertes de les quals es tradueixen en augmentar el consumisme i no en abaratir els preus”, comenta Manuel Pardos.

Més informació

AQUEST MES...

El mes de març AICEC-ADICAE va reincorporar el programa de grups de treball a l'Associació. Els grups de treball són trobades de socis i sòcies, voluntaris, voluntàries i persones interessades en la lluita col·lectiva i dels drets de les persones consumidores. Les trobades es duen a terme a la seu i ens agrupem en reunions setmanals per pensar i decidir accions cap a la lluita col·lectiva de tots i totes.

La iniciativa acaba de començar plena de força amb grups que tracten diferents àmbits: el voluntariat és molt important en l'ajuda de la millora estructural de la societat en la que vivim i ser cada vegada més persones implicades en la lluita dels drets de les persones consumidores, la importància de la reivindicació ha de quedar pal·lesa i ha de servir per donar visibilitat a la lluita i el tractament de temes en consum o educació perpetuen els valores de l'Associació i asseguren una societat reflexiva i empoderada, dotada de pensament crític.

Així que t'animem a participar en aquests i a venir a dir la teva. Pregunta quan són les properes trobades a AICEC-ADICAE !

Comissions a 8 al dia
Visualitza la intervenció
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ del butlletí

Consum crític i responsable


 
Isabel Pons Laplana
(Tresorera d'AICEC-ADICAE)
El consum està generalitzat a tot el món, però no hi ha una gran consciència del que això implica. A part de comprendre les adquisicions de béns i serveis per part dels subjectes econòmics i satisfer les necessitats presents i futures, constitueix una activitat de tipus circular: produïm per poder consumir i consumim per poder produir. A més, el consum, que pot ser de caràcter privat o de caràcter públic constitueix l'etapa final del procés productiu i, per tant, implica al 100% totes les persones que en gaudeixen.

El procés productiu del sistema capitalista ha generat les necessitats de consum, que s'han manifestat de maneres diferents en les persones i en funció dels hàbits de les mateixes. El consumisme pot derivar a conseqüències nefastes, ja que l'excés del mateix pot derivar al consumisme compulsiu. Una de les conseqüències negatives del consumisme és el sobreendeutament, en què les persones han demanat quantitats monetàries que no posseïen als bancs i per causa de la mateixa inestabilitat econòmica personal, el retorn ha estat impossible i s'han trobat en aquesta situació de dependència.

Per una altra banda, altres manifestacions positives en l'àmbit del consum són exemples a seguir en el que entén el moviment consumerista. Aquest moviment, que entén que els agents socials han d'estar en defensa dels interessos de les persones consumidores i usuàries, promou el consum responsable, ètic i solidari, un tipus de consum crític, que respongui a un ús relacionat amb la història dels productes i repercussions socials i del medi ambient. De la mateixa manera, el consum sostenible apareix a la dècada dels anys noranta com “l'ús de béns i serveis que responen a necessitats bàsiques i proporcionen una millor qualitat de vida, al mateix temps que minimitzen l'ús de recursos naturals, materials tòxics i emissions de desaprofitament i contaminants sobre el cicle de la vida, de tal manera que no posen en risc les necessitats de futures generacions”.

Hem de defensar les bones pràctiques de consum, hem de ser informats i informar-nos dels drets con a persones consumidores i hem de tendir cap a un nou model sostenible, que satisfaci les nostres necessitats humanes i afavoreixin la nostra qualitat de vida de forma igual i no classista, minimitzant els recursos i tendint a la sostenibilitat i el respecte cap el medi ambient i les cultures.

AGENDA MARÇ  xerrades i activitats

Divendres 8, 10h30. Xerrada: Les entitats financeres i els seus productes. Rubí. Casal de la Gent Gran (C/Carrer de Magallanes, 60)

Dilluns 11, 18h. Xerrada: Què reclamar i com fer-ho amb productes financers. Sant Boi de Llobregat. Can Massallera (c/ Mallorca,30)

Dimarts 12, 18h. Cicle debat d'actualitat. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 14, 17h. Xerrada: Les entitats financeres i els seus productes. Abrera. Casal d'Avis (Rambla Torrentet,8)

Dijous 14, 19h. Xerrada: Noves regulacions en matèria de consum amb l'Esther Arroyo (professora de Dret Civil a la UB). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dilluns 18, 17h. Xerrada: Les entitats financeres i els seus productes. Olesa de Bonesvalls.  Ca n'Olivella-Pla del Pèlag (c/ Pins, 12)

Dimarts 19, 19h. Xerrada: No caiguis en el parant dels crèdits ràpids!. Granollers. Biblioteca Roca Umbert (C/ Avinguda Enric Prat de la Riba, 77)

Divendres 22, 19h30. Cine Fòrum: "EL DESCRÈDIT". Sant Cugat del Vallès. Casal Cal Temerari (c/Sant Esteve, 11)

Dimecres 27, 18h30. Grup Local de Terrassa. Terrassa. Centre Cívic President Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dijous 28, 18h30. Xerrada: Salut és lluitar, lluitar és salut! Amb Antoni Barbará (metge i secretadi de Dempeus). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13 LOCAL)

SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
CONSUM I CULTURA Et recomanem...

Existeixen alternatives als bancs convencionals? És possible una banca socialment responsable basada en uns valors i principis ètics? I la societat civil, és capaç d'exercir el protagonisme d'una revolució financera? Plantejaments com aquests són els que Juan Ramón Sanchis Palacios exposa a “¿Es posible un mundo sin bancos? La revolución de las finanzas éticas y solidarias”.

Els últims vint anys el sistema financer espanyol s'ha transformat per complet. La monopolització de bancs i caixes, la corrupció i pràctiques abusives a les persones consumidores, el benefici de les grans empreses i l'empobriment de les petites... han marcat una etapa d'indignació per part de la societat civil. El catedràtic en Organització d'Empreses i Director de l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenadoria, ens delecta amb aquest llibre el qüestionament d'un model econòmic que empoderi la societat civil, una revolució financera que lluiti per un sistema més just i solidari.

Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.