Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº2. Abril de 2014
mira el butlletí al teu servidor

La defensa col·lectiva es reafirma com a model per aconseguir respostes globals


Dues notícies provinents dels jutjats han reforçat el model de defensa col·lectiva que ADICAE considera com a l'únic eficaç per a solucionar abusos i fraus massius com, en aquests casos concrets, les preferents o les clàusules sòl. Primer ha estat la confirmació d'admissió a tràmit de la demanda interposada per l'Associació contra Bankia i Caja Madrid Finance Preferred per la comercialització de les preferents -ara s'obre un període de dos mesos per a sumar-s'hi- i al cap d'uns dies una interlocutòria ha fet saber que es resolen els recursos que havien mantingut paralitzada la macrodemanda contra 101 entitats per tal de declarar abusives les clàusules sòl, anul·lar-les i aconseguir la devolució de les quantitats indegudament pagades per més de 15.000 consumidors.  Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
Més d'un centenar d'afectats per diferents fraus s'uneixen en el Dia del Consumidor per trobar respostes col·lectives 
La convenció de comitès va reunir el 15 de març a consumidors que han perdut els seus estalvis en productes tòxics com les preferents o el deute subordinat, clàusules sòl o Fòrum, Afinsa, Arte y Naturaleza, entre d'altres casos, per posar en comú estratègies de reivindicació i acció. La Justícia Col·lectiva i la mobilització ciutadana com a mitjans per lluitar contra els abusos de la banca i grans empreses són els eixos que es van establir com a base de partida del pla d'actuació d'aquest any.   Més informació
L'Associació brinda un programa complet de xerrades al llarg del Mes del Consumidor
La crisi financera i els abusos que han sofert els consumidors en aquest període ofereixen molts temes per a conèixer i debatre. La reestructuració del sistema bancari, les clàusules abusives a les hipoteques o l'educació financera han estat alguns dels escollits per l'Associació per tractar a les xerrades organitzades a diferents indrets del territori català.
ADICAE movilitza els petits accionistes a les juntes de bancs i grans empreses
L'Associació ha estat present, amb la delegació de vot de milers de petits accionistes, a les diferents juntes d'accionistes que s'han realitzat al llarg del mes de març arreu de l'Estat espanyol. D'aquesta manera s'ha fet sentir la veu i les reivindicacions dels consumidors en aspectes com la transparència i la prevenció d'abusos i males pràctiques així com s'han exigit també solucions als fraus que encara esperen resposta.
Més informació
EN AQUEST MES...
Amb el balanç positiu a l'esquena de les activitats realitzades al llarg del mes de març, el mes del consumidor, encarem l'abril amb noves activitats que podeu consultar a l'agenda i a la pàgina web de l'Associació. A més a més, la vessant reivindicativa i participativa també tindrà presència al llarg d'aquest mes.

D'una banda, a totes les juntes d'accionistes a les quals hem participat per portar la veu dels petits accionistes cal sumar-hi la junta de CaixaBank que se celebrarà el 24 d'abril a Barcelona. L'associació fa una crida a tots aquells qui vulguin delegar-nos el seu vot o bé acompanyar-nos per tal de fer arribar la necessitat de resoldre casos que l'entitat encara no ha afrontat com les clàusules sòl i per exigir transparència i bones pràctiques per evitar nous abusos als consumidors. Per delegar el vot només cal que signeu la delegació de vot que l'entitat us ha fet arribar al vostre domicili sense omplir res més i, juntament amb una fotocòpia del DNI, portar-ho a la seu del C/Entença 30, entl. 1a.D'altra banda, aquest any també serem al Fòrum Social Català que sota el lema "Un altre món possible, ja s'està construint" compta amb més de 110 entitats, moviments i plataformes d'arreu de Catalunya i un programa extens de tallers, activitats i xerrades amb l'objectiu d'enfortir el teixit associatiu i millorar-ne la coordinació. En aquest fòrum s'uneixen els esforços dels qui treballem per crear una societat més justa i com a Associació de Consumidors hi participarem amb el taller "La resposta dels consumidors als abusos bancaris i els fraus financers". Us convidem a assistir-hi i a fer una ullada al programa complet.

Per què has de venir al FSCAT?
Clica per veure el vídeo


 
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ La defensa col·lectiva


Jordi Tarruella

Vicepresident d'AICEC-ADICAE

La brutal crisi econòmica no només ens ha colpejat durament sinó que també hem estat els consumidors els que hem hagut d'assumir-ne els seus costos amb, entre d'altres mesures, el rescat bancari. A més a més, aquest període s'ha acompanyat d'escandalosos abusos i fraus financers en l'estalvi, com el cas de les preferents o el deute subordinat, o les clàusules sòl en les hipoteques, que encara han agreujat més la dura situació a causa de la irresponsabilitat de la banca. A tot l'Estat espanyol les xifres ens parlen de 3 milions d'afectats per les preferents i productes financers tòxics, 4 milions per les clàusules sòl i 470.000 per Fórum, Afinsa y Arte y Naturaleza, un cas més antic però que encara no ha estat resolt. Aquest panorama evidencia la necessitat de donar una resposta efectiva i per ADICAE aquesta és la justícia col·lectiva.

Tots aquests abusos han estat orquestrats per les entitats financeres i grans empreses i segueixen els mateixos patrons en tots i cadascun dels casos dels respectius afectats. El seu caràcter massiu i col·lectiu, doncs, requereix una resposta clara, contundent, eficaç i igualment col·lectiva bé sigui judicial o extrajudicial. Tots aquests casos tenen l'origen en contractes d'adhesió -redactats per una sola de les parts, banca o empreses- amb un clar desequilibri i una estafa evident i, per tant, el dret a la tutela judicial efectiva que es recull a la Constitució només pot ser garantit a través de la defensa col·lectiva organitzada des d'associacions de consumidors com ADICAE. En el terreny judicial és absurd pretendre que els afectats, ja perjudicats pels efectes del frau, hagin de recórrer un per un als jutjats i assumir els pertinents costos quan tot plegat és una maniobra planificada.

En el terreny extrajudicial, amb mecanismes com la mediació, conciliació o l'arbitratge -sempre defensat per ADICAE- també s'han produït clamorosos escàndols. En el cas de les preferents s'ha pervertit l'arbitratge com a mecanisme eficaç que permet evitar la judicialització dels casos. Ha estat menyspreat per les entitats financeres nacionalitzades que han violat el seu caràcter universal al fer una una selecció discrecional i sense arguments clars.

Davant aquesta situació, és necessari exigir una legislació que faciliti la defensa col·lectiva per tal de resoldre fraus clarament col·lectius d'una manera eficaç. Les dues demandes admeses aquest darrer mes exemplifiquen i enforteixen l'aposta pel model de l'Associació, pel qual fa anys que treballem i seguirem treballant.

AGENDA xerrades i activitats
Dissabte 12, 12h. Fòrum Social Català. LA RESPOSTA DELS CONSUMIDORS ALS ABUSOS BANCARIS I ELS FRAUS FINANCERS.  Barcelona. Edifici de la Universitat de Barcelona, aula 1.1 (Pl. Universitat)

Dimarts 22, 19h. ASSEMBLEA FORUM, AFINSA, ARTE Y NATURALEZA Barcelona. Seu associativa AICEC-ADICAE

Dijous 24, 11h. JUNTA D'ACCIONISTES DE CAIXABANK.  Barcelona. Recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, Pavelló 8 (C/ del Foc 35)


Dimecres 30, 19:30h. CONFERÈNCIA SOBRE CONSUM FINANCER a L'Antena de Coneixement (URV) Àlex Daudén (coordinador d'AICEC-ADICAE) i Jordi Andreu (professor de finances de la URV) Torredembarra. (C/ Capella 6, local 8)

SEU ASSOCIATIVA AICEC-ADICAE: c/Creu dels Molers, 13 BARCELONA
Copyright © *|2014|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Entença 30, entl. 1a. 08015 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.