Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº10. Febrer de 2015
mira el butlletí al teu servidor

AICEC-ADICAE ultima els preparatius per a la celebració de la IV Assemblea GeneralDurant tot aquest mes de febrer AICEC-ADICAE ha estat duent a terme un total de 16 assemblees locals en ciutats repartides arreu del territori català, entre elles Sabadell, Lleida, Reus, Manresa o Tortosa. Però aquestes reunions informatives només han estat el preàmbul d'un procés que culmina demà amb la celebració de l'Assemblea General, que tindrà lloc a les 10:30h a Cotxeres de Sants (Edifici Francesc Masclans, Plaça Bonet i Muixí nº 7). La convocatòria de l'Assemblea General, que és el màxim òrgan màxim de decisió d'AICEC-ADICAE, servirà per renovar la Junta Directiva i el Consell General de l'Associació, així com per fer un balanç dels últims dos anys, posar en comú aquelles propostes tractades als grups locals i plantejar els objectius pels propers anys. Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
AICEC-ADICAE: "La paradoxa segueix sent la de sempre: gent sense habitatge i habitatge sense gent"

El passat dimecres 25 de febrer AICEC-ADICAE va comparèixer davant la Comissió d'Economia, Finances i Pressupost en el procés de tramitació del Projecte de llei que preveu que les entitats jurídiques que tinguin habitatges buits durant més de dos anys hagin de pagar un impost. L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya va demanar que les entitats financeres posin a disposició de l'administració els seus habitatges buits per evitar la situació de discriminació en què es troben molts ciutadans del nostre país. Les xifres oferides pel propi sistema bancari parlen d'un milió d'habitatges buits en mans de les entitats financeres -avui traspassats a la SAREB-, 100.000 dels quals es troben a Catalunya. Mentrestant, les necessitats d'habitatge social no baixen dels 230.000 habitatges, segons dades d'un informe de la Taula del Tercer Sector. Tenint en compte que el dret a l'habitatge és un dret fonamental i, com a tal, una necessitat bàsica imprescindible per viure amb dignitat és inajornable que els poders públics adoptin totes les mesures que siguin necessàries per a què es compleixi amb la funció social de la propietat. Per això des d'AICEC-ADICAE es considera que les entitats financeres i les seves empreses immobiliàries no poden tenir pisos buits a la vegada que estan llançant famílies al carrer.
Més informació
 
ADICAE segueix apostant per la defensa col·lectiva en casos com el de les clàusules sòl, les accions de Bankia o l'estafa de targetes PayPal

Sabem que sense la força col·lectiva de les persones consumidores la lluita contra les grans corporacions està perduda. Per això, des d'AICEC-ADICAE es segueix animant als usuaris a unir-se per combatre els abusos per part de les entitats financeres.

Novetats en la macrodemanda de clàusules sòl
La campanya d'enviament de cartes al Consell General del Poder Judicial realitzada en els últims mesos pels afectats per les clàusules sòl ha donat resultats ja que el CGPJ ha destinat més recursos tècnics i humans amb un jutge i un secretari exclusius. A més, la vista de mesures cautelars de la macrodemanda col·lectiva d'ADICAE se celebrarà els dies 15, 16 i 17 d'abril.

Querella penal contra Bankia
ADICAE ha demandat penalment a Bankia i les caixes que la componen, a més de la resta de caixes nacionalitzades (CCM, Caixa Galícia, Catalunya Caixa i CAM) no només per la sortida a borsa sinó per anys i anys d'enganys als consumidors (sòls, swaps, clips, preferents i altres productes), el que en si mateix és una estafa ja que han traslladat al consumidor els costos de sanejar el balanç d'unes entitats que havien fet fallida.

Afectats pel bloqueig de les targetes PayPal
Més de 100.000 usuaris de l'Estat espanyol de la targeta prepagament de PayPal MasterCard han comprovat durant les últimes setmanes que el saldo d'aquestes targetes està retingut per un temps indeterminat. Animem als afectats a que acudeixin a les seus de l'Associació per aconseguir, com més aviat millor, la devolució dels seus diners.

Més informació
Descobreix els teus drets com a persona consumidora amb el nou curs de formació d'ADICAE

El coneixement és vital per tal que les persones consumidores puguem empoderar-nos i plantar cara a les grans corporacions, cada cop més distanciades dels interessos dels usuaris. La formació es converteix, per tant, en una necessitat que tenen els ciutadans per a detectar i evitar possibles estafes. Per això ADICAE ha posat en marxa un nou curs de formació sobre cultura del consum amb la intenció de donar a conèixer els drets dels consumidors, així com proporcionar-los-hi les eines necessàries per a exercir-los. Aquest es realitzarà tots els dimarts des de les 19 fins a les 20:30 hores i durarà fins al 30 de juny. La formació es realitza a la seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13) però els continguts s'imparteixen de forma online i compartida amb la resta de delegacions de l'Associació arreu de l'Estat Espanyol. A més, totes les sessions s'enregistren i es pengen a la plataforma web.
Més informació
 
EN AQUEST MES...
Tot just acabem d'encetar el març, un mes molt especial per a totes les persones consumidores ja que el dia 15 se celebra el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors. Des d'AICEC-ADICAE tenim preparades un gran nombre d'activitats durant aquest mes, de les quals en destaquem dues.

Després de la celebració de 16 assemblees locals, el proper dissabte 7 de març a les 10:30 hores se celebra a les Cotxeres de Sants de Barcelona (Edifici Francesc Masclans -Plaça Bonet i Muixí, 7-) l'acte és important de l'any a nivell associatiu: la convocatòria de l'Assemblea General. Aquest és el màxim òrgan de decisió de l'Associació i la reunió de dissabte servirà per renovar la Junta Directiva i del Consell General. A més, es farà un balanç d'aquests últims anys i es posaran en comú aquelles propostes dels socis tractades a les diferents reunions fetes arreu del territori català.
D'altra banda, en motiu del Dia Mundial dels Drets del Consumidor, el dissabte 14 de març hi haurà una manifestació a les 12h que anirà des de la Delegació del Banc d'Espanya de Barcelona (Plaça Catalunya, 17) fins a la Plaça Sant Jaume. Sota el lema 'El poder dels consumidors per canviar el sistema' ens volem mobilitzar contra l'atracament elèctric, els abusos hipotecaris i els fraus a l'estalvi-inversió (preferents, Fórum-Afinsa) per assolir un nou model de consum. Us animem a sortir al carrer, a donar a conèixer la convocatòria i a vindre acompanyats per ser-ne molts!
 
OPINIÓ del butlletí
El poder dels consumidors per canviar el sistema

Jordi Tarruella
(Vicepresident d'AICEC-ADICAE)

El proper 15 de març es commemora el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors i des d'AICEC-ADICAE considerem necessari expressar la nostra preocupació i indignació pel panorama polític, econòmic i social que afrontem les persones consumidores.

Un panorama en què es descarrega en els consumidors i usuaris tots els costos d'aquesta crisi i de totes les reformes; en què la impunitat de grans sectors com la banca o l'energia es converteix en caldo de cultiu per l'abús continuat; en què la legislació només maquilla (en el millor dels casos) els problemes però no dóna resposta ni girs imprescindibles; i en què la justícia es mostra incapaç de donar solució al creixent nombre de conflictes, abusos i fraus massius.

Un panorama en què totes les mesures es volen orientar al retorn al consumisme desaforat, individualista i nociu pels ciutadans, els consumidors i per a una economia veritablement social i sostenible; en què la suposada recerca d'un nou model productiu oblida el necessari canvi del model de consum, i en què es pretén tornar a les polítiques i pràctiques que ens van portar a aquesta crisi, que res no canviï perquè tot segueixi igual.

Partint d'aquesta realitat, i de la convicció que cap sortida real de la crisi que no constitueixi una 'tornada als orígens' és possible sense els consumidors, hem impulsat la convocatòria d'una mobilització global el proper 14 de març, que a Barcelona serà en format manifestació sota el lema 'El poder dels consumidors per canviar el sistema'. Començarà a les 12h i anirà de la delegació del Banc d'Espanya a la Plaça Sant Jaume.

A manera de "Marea dels Consumidors" reivindiquem mesures polítiques alternatives que tinguin en el seu punt de mira els consumidors. Reclamem acabar amb la impunitat de la banca, que estén els seus tentacles a les institucions públiques i la justícia. Reclamem  una reforma en profunditat de la injusta legislació hipotecària. Reclamem una justícia ràpida, gratuïta i eficaç per als consumidors, afavorint les accions col·lectives i la garantia d'una justícia universal. Reclamem una reforma profunda del mercat elèctric que garanteixi el subministrament a un preu just per a totes les famílies com un servei bàsic garantit. Reclamem el foment de les polítiques socials i de creixement que propiciïn el sorgiment d'un nou consumidor i un nou model de consum; reclamem la retirada immediata del projecte de TTIP (Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió) i que no es torni a negociar d'esquena als consumidors.

Som a l'inici d'un nou camí; el dels consumidors organitzats per exigir el canvi i la reforma d'un sistema financer i oligopolis com l'energètic privilegiats, ultraprotegits i els negocis es centra en l'espoli a milions de famílies: la marea dels consumidors i un nou consumidor.

En aquesta convocatòria creiem necessari concitar l'adhesió i participació de diferents moviments i organitzacions socials que, encara amb objectius aliens a la defensa dels consumidors i usuaris, es conformen de ciutadans que reuneixen aquesta condició i pateixen els problemes i abusos que pretenem denunciar i davant els que volem impulsar alternatives reals.


Per tal de lluitar contra els abusos a les persones consumidores, us animem a sortir al carrer perquè units tenim el poder per canviar el sistema!
AGENDA MARÇ  xerrades i activitats
Dimarts 3, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “ELS DRETS DELS CONSUMIDORS EN EL SECTOR ELÈCTRIC, GAS I ALTRES SUBMINISTRAMENTS ENERGÈTICS”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dissabte 7, 10:30h. IV ASSEMBLEA GENERAL D'AICEC-ADICAE. Barcelona. Cotxeres de Sants - Edifici Francesc Masclans (Plaça Bonet i Muixí, 7)

Dimarts 10, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “L'ACTUALITAT DELS CONSUMIDORS DAVANT DEL CRÈDIT”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimarts 10, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE LLEIDA. Lleida. Centre Cívic La Bordeta (Sv. Pla d'Urgell, s/n)

Dimarts 10, 20h. XERRADA: "COM LLEGIR LA FACTURA DE L'ELECTRICITAT". Lleida. Centre Cívic La Bordeta (Av. Pla d'Urgell, s/n)

Dimecres 11, 10h. CAMPANYA INFORMATIVA 'EL PODER DELS CONSUMIDORS'. Hospitalet de Llobregat (Rambla Just Oliveras)

Dijous 12, 15:15h. XERRADA: “OPERATIVA BANCÀRIA BÀSICA I MITJANS DE PAGAMENT”. Santa Perpètua de Mogoda. Centre Cívic Can Folguera (C/Pablo Picasso, 32)

Dijous 12, 18h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE TARRAGONA. Tarragona. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera-C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)

Divendres 13, 10h. XERRADES DIRIGIDES A ESTUDIANTS D'ESO SOBRE LES COMPRES A DISTÀNCIA. Torredembarra. IES Ramón de la Torre (Av. Camí del Moro, 28-40)

Dissabte 14, 12h. MANIFESTACIÓ 'EL PODER DELS CONSUMIDORS PER CANVIAR EL SISTEMA'. Barcelona. Des del Banc d'Espanya (Plaça Catalunya, 17) fins a la Plaça Sant Jaume

Dimarts 17, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “APRENGUI A RECLAMAR EN ELS SERVEIS D'INTERÈS GENERAL”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimarts 17, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE SABADELL. Sabadell. Centre Cívic Sant Oleguer (C/Sol i Padrís, 93)

Dijous 19, 19h. XERRADA: “EL PAPER DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT ACTUAL”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Divendres 20, 10h. CAMPANYA INFORMATIVA 'EL PODER DELS CONSUMIDORS'. Girona (Plaça de Miquel Santaló)

Dimarts 24, 19h.  CURS DE FORMACIÓ: SESSIÓ D'AVALUACIÓ. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 25, 12h. XERRADA: “ELS CONSUMIDORS I l'ACCIÓ COL·LECTIVA. ASPECTES CONFLICTIUS I ALTERNATIVES”. Barcelona. Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (Av. Diagonal 684) (CAL CONFIRMAR ASSISTÈNCIA)

Dimecres 25, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE MANRESA. Manresa. Casal de les Escodines (C/Sant Bartomeu, 50)

Dimecres 25, 20h. XERRADA: “L'ABC DE LA BANCA”. Manresa. Casal de les Escodines (C/Sant Bartomeu, 50)

Dimecres 25, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE GRANOLLERS. Granollers. Biblioteca Roca Umbert (C/Enric Prat de la Riba, 77)

Dijous 26, 11h. CAMPANYA INFORMATIVA 'EL PODER DELS CONSUMIDORS'. Tarragona (Rambla Nova)

Dijous 26, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE TERRASSA. Terrassa. Centre Cívic Francesc Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dijous 26, 19h. XERRADA: “LES COMISSIONS BANCÀRIES. Tarragona. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera-C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)

Dissabte 28, 11h. JORNADA DE BENVINGUDA DE SOCIS/ES. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)


 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.