Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº16. Desembre de 2015
mira el butlletí al teu servidor

Les ombres de l'actual model alimentari 

El malbaratament alimentari és una lacra que cal eradicar per evitar el desequilibri mundial en el que ens trobem actualment: 900 milions de persones passen gana mentre que un 30% de la producció d'aliments acaba a les escombraries. És sostenible aquest model? Sembla que la resposta és evident. Les ombres que envolten l'actual model alimentari no són poques.

Per aquest motiu, AICEC-ADICAE, associació implicada en temes socials, està treballant per implicar a les autoritats i els ciutadans en un canvi que protegeixi els drets, la salut, l'economia local i el medi ambient. El projecte “Alimentació sostenible: consumir bé per viure millor” és només el primer pas d'un llarg recorregut. Per això, durant mesos s'han realitzat conferències, tallers, aules, laboratoris i jornades per informar i formar a les persones consumidores.

Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
La proliferació d'abusos exigeix millorar la regulació i supervisió dels crèdits per als consumidors 

La varietat del crèdit no hipotecari, juntament amb la falta d'una normativa i una supervisió comunes, ha donat peu a una 'jungla' de productes enverinats per al ciutadà. Aquesta va ser una de les principals conclusions a les que es va arribar a la jornada 'Noves tendències en el crèdit. Riscos i reptes per als consumidors', celebrada el 17 de novembre a Madrid.

Manuel Pardos, president d'ADICAE, va manifestar que "després d'una època protagonitzada pel crèdit hipotecari, el crèdit al consum serà protagonista de l'economia els propers anys", si bé ha previngut de la "incitació perillosa al consumisme de crèdit a la que assistim avui per part de les entitats".

Davant d'aquest escenari, l'Associació "proposa als consumidors el crèdit responsable, i les entitats han de generar una nova cultura de relacionar-se amb els clients si volen recuperar la seva confiança", va afegir. Una meta que sembla que encara està lluny.

Més informació
Impuls al paper de les persones grans com a consumidors actius i crítics davant els abusos en telecomunicacions, energia i banca

"Cal canviar aquesta imatge distorsionada de les persones grans, com si fossin persones fràgils, desvalgudes i dependents. Per això, la nostra Associació està impulsant, des de fa mesos, un front comú que impliqui a institucions, organitzacions socials i empreses", va exposar el President d'ADICAE, Manuel Pardos al Fòrum Nacional de Majors Actius en Consum celebrat el passat 12 de novembre.

La millor prova del protagonisme que vénen reclamant les persones grans és que "s'han convertit en sostenidores de la crisi, heroïnes del consum responsable, d'una nova forma de consumir vers el consumisme previ a la crisi", va assenyalar Pardos.

Així mateix, va subratllar el doble esforç al que es veuen sotmesos: "la crisi ha portat al fet que el 80% de les persones grans ajudi a les seves famílies, sent pilar econòmic de milions de llars i aportant una mitjana de 300 euros al mes, alhora que són víctimes d'abusos en serveis de consum. Així, tot i que més d'un milió han quedat en una greu situació a causa de les preferents, les entitats estan tornant a comercialitzar productes tòxics, com acaba d'alertar la CNMV".

Més informació
 
'Afinsa estava en clara fallida i tenia una base fraudulenta que va funcionar a l'hora d'enganyar als governs'

ADICAE, principal acusació popular, defensa, juntament amb el fiscal, el caràcter financer i especulatiu d'Afinsa vers "les mentides" de Juan Antonio Cano sobre la solvència i el caràcter mercantil de la seva estafa filatèlica. El president d'ADICAE critica que 'amb totes les proves que hi ha avui, el judici es podria haver celebrat fa anys'.

El judici penal d'Afinsa va començar dijous 19 de novembre amb la presència d'ADICAE, personada com a acusació popular, ja que representa al major col·lectiu d'afectats, que també han acudit a l'Audiència Nacional.

Després de la primera de les onze sessions previstes, el president d'ADICAE, Manuel Pardos, ha confirmat que l'associació exigirà les penes sol·licitades per la Fiscalia i la responsabilitat civil de 2.574 milions més els interessos legals.

Més informació

EN AQUEST MES...

Si fem una mirada enrere als últims mesos, podem observar que hem desenvolupat múltiples activitats emmarcades dins dels diferents projectes en els que hem treballat. En plena recta final de semestre, volem enllestir i concloure l'any amb les últimes activitats programades que conformen l'objectiu de la nostra associació: formar i informar a les persones consumidores.

I com no podia ser d'una altra manera, i en vista a les Eleccions Generals del 20 de desembre, AICEC-ADICAE et convida a participar en el debat amb el President Manuel Pardos sobre les propostes i els programes polítics de les diferents formacions polítiques. Es tracta de crear un espai per a la reflexió com a organització vinculada a la protecció de les persones consumidores i quines actuacions de caràcter reivindicatiu podem portar a terme posteriorment.

Per últim, aprofitem per desitjar-te unes bones festes, però sempre pensant en un consum responsable i solidari, allunyat del consumisme desmesurat que ens volen vendre els grans oligopolis!

OPINIÓ del butlletí

La importància del voluntariat

 
Eduard Romo
(Membre de la Junta Directiva d'AICEC-ADICAE)

El mes de desembre és un mes plegat de festivitats, i des de l'Associació en destaquem la del 5 de desembre: el dia internacional del voluntariat. És gràcies al voluntariat i a la lluita constant que podem canviar i transformar allò que no ens agrada. Per aquest motiu, des de l'Associació, formada per sòcies i socis voluntaris que impulsen el sí de l'entitat, és important destacar aquest dia i agrair que existeixin tals esforços i voluntat.

Des de la part més social i voluntària, és la branca que permet lluitar per un canvi en el model de consum, apostant per reivindicar ben fort els nostres drets, però també per fer-ho de manera formada i informada, obtenint eines i informació que ens empodera i dóna força.

Formar part del voluntariat de l'Associació t'omple de coneixement, experiències, lluita i satisfacció, tant personal com social. Per un costat, veure que poc a poc s'avança cap a un model de consum més just i pensat per a les persones consumidores. D'altra banda, veure que t'omple a nivell individual però que acaba tenint repercussió a nivell col·lectiu.

Quan formes part d'una associació, aquesta t'enriqueix, però més important, tu també la fas créixer. Cadascuna de les persones que som voluntàries d'AICEC-ADICAE aportem el nostre granet de sorra, per fer més forta la lluita i per dotar-li de sentit al dia a dia. Per aquest motiu, et convido a que gaudeixis, conjuntament amb mi i la resta de persones voluntàries, de les estones i activitats que es duen a terme a l'Associació, però també que si tens ganes d'anar més enllà, et posis en contacte amb nosaltres i et sumis a formar part del voluntariat d'AICEC-ADICAE.

Gaudeix del voluntariat, com a forma de fer i conviure amb el teu entorn. Feliç dia del voluntariat!

AGENDA DESEMBRE  xerrades i activitats

Dijous 3, 9:30h. “CLÀUSULES ABUSIVES I CONTROL NOTARIAL”. Amb Guillermo de Manuel (advocat), Javier Martínez Lehmann (notari) i Esther Arroyo (Titular Càtedra Jean Monnet) Barcelona. Universitat de Barcelona. Saló de Graus de la Facultat de Dret (Av. Diagonal, 684)

Dijous 3, 18:30h. “LA CUINA DEL MAR”. Amb “El peix al Plat”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE. Amb Enrico Cirla

Divendres 4, 15:55h. “TÈCNIQUES DE MEDIACIÓ”Amb Enrico Cirla (UPF i Màster en Gestió i resolució de conflictes: Mediació). Barcelona. IES Lluïsa Cura (Ronda Sant Antoni, 19)

Dimecres 9, 18:00h. “DEBAT DE LES PROPOSTES I PROGRAMES ELECTORALS ELECCIONS 20D”. Videoconferència amb el President d'ADICAE, Manuel Pardos. Seguiment des de la seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 15, 19:10h. “MEDIACIÓ GENERAL EN CONSUM”. Amb Imma Barral (Docent del Màster de mediació en conflictes a la UB). Barcelona. IES Lluïsa Cura (Ronda Sant Antoni, 19)

Dimarts 15, 20h. “EL PRÉSTEC HIPOTECARI: QUÈ CAL SABER?”. La Garriga. Sala de Plens de l'Ajuntament (Pl. de l'Església, 2)
 

SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
CONSUM I CULTURA
Et recomanem...

La Fira de Consum Responsable (Economia Social i Solidària) és un espai de trobada de productes, serveis i activitats vinculades al consum responsable i de proximitat. En plena campanya nadalenca, la Fira vol potenciar una economia social, solidària, plural, sòlida, cohesionada i responsable; allunyada del consum desmesurat que ens atrapa per aquestes dates.

Es tracta de la continuació de la Fira de Nadal d'Economia Social que se celebrava als Jardinets de Gràcia des de l'any 2012.

La Fira de Consum Responsable es podrà visitar del 19 de desembre al 4 de gener (Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any exclosos) a la Plaça Catalunya de Barcelona.

Projecte d'Alimentació Sostenible

Molts de vosaltres associeu a AICEC-ADICAE com a una organització vinculada estrictament en els temes de banca (estalvi-inversió, hipoteques...) i assegurances. Però després de l'última Assamblea General vam considerar que associacions com la nostra han de lluitar per transformar altres escenaris d'urgència immediata. És el cas de l'actual model alimentari. En parlem al programa Línia de Servei d'ETV.
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.