Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº4. Juny de 2014
mira el butlletí al teu servidor

La Comissió de Caixes conclou en la línia de les aportacions d'AICEC-ADICAE però no és prou crítica amb la capacitat d'actuació de la Generalitat

El Parlament de Catalunya portarà a la Fiscalia de l'Estat les compareixences, documentació i conclusions de la comissió d'investigació de caixes. Tal i com va explicar AICEC-ADICAE quan hi va comparèixer el passat desembre, el text reconeix l'estafa en la comercialització de les preferents, la mala gestió dels directius de les entitats i la manca de control i supervisió de la seva activitat per part d'organismes com el Banc d'Espanya o la Comissió Nacional del Mercat de Valors. No obstant això, la crítica no és ferma amb el que la Generalitat podia haver fet a través del Codi de Consum de Catalunya i no reconeix la perversió dels arbitratges a les preferents. El text també cita la necessitat d'una llei de segona oportunitat per frenar les execucions hipotecàries però cal recordar que la proposta de l'Associació per regular les clàusules sòl, causa de molts dels impagaments, va ser rebutjada en la modificació del Codi de Consum de Catalunya.  A més, no és prou ferm en l'exigència de responsabilitat penal.   Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
L'Associació acosta la seva tasca als municipis a través dels grups locals
Treballar per a fer créixer la consciència consumerista crítica, responsable i solidària arreu de Catalunya és l'objectiu dels grups de treball locals que engegaran la seva activitat aquest mes de juny. Les persones associades d'un mateix municipi, independentment del seu cas concret, se seuran en una mateixa taula per tal d'enfortir els lligams de solidaritat entre persones afectades i potenciar l'acció i la formació des del nivell més proper, el propi municipi.  Més informació
L'acció judicial col·lectiva es referma com la via de solució per les preferents davant la ineficàcia dels arbitratges
El mecanisme extrajudicial, esbiaixat i desnaturalitzat, no dóna resposta a causa de les traves del govern espanyol i les entitats financeres per emetre solucions favorables en els arbitratges. Per això el 63% de persones afectades per la comercialització irregular de preferents encara no ha recuperat els seus estalvis. Per contra, la via judicial col·lectiva per la qual aposta ADICAE obté resolucions positives a un 79% dels casos de Bankia, Catalunya Banc i NCG Banco.
Punt i final a les caixes
La bancarització de les caixes d'estalvis va pervertir qualsevol petit indici de crear unes entitats mínimament socials. Durant els últims anys, les caixes d'estalvis han funcionat de la forma més perversa que pot dur a terme la banca tradicional, emparades en una “obra social” i un règim de funcionament anomenat “democràtic” però totalment manipulat. Així, les caixes van créixer sense personalitat financera pròpia que les distingís dels bancs, entrant en el joc de l'especulació.
EN AQUEST MES...
Aquest mes de juny tornarem a sortir al carrer per demanar solucions al cas de 'Fórum y Afinsa' després de les mobilitzacions del maig, quan es van complir vuit anys de l'esclat del frau filatèlic. Les protestes englobades dins la campanya de mobilització permanent engegada per la 'Plataforma Solución Fórum y Afinsa' se celebraran arreu de l'Estat espanyol el dissabte 21 de juny. A Catalunya serà a Sabadell on s'hi concentren prop de 7.000 dels 33.000 catalans i catalanes que van veure com desapareixien els seus estalvis en aquesta estafa piramidal.El procés concursal que havia de permetre recuperar els estalvis atrapats es troba totalment paralitzat. És per això que, després de la ineficàcia de la justícia, la solució proposada per la 'Plataforma Solución Fórum y Afinsa', liderada per ADICAE, passa per una resposta política consistent en què l'Estat espanyol es faci càrrec de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari en els respectius procediments concursals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

També s'ha engegat una campanya d'enviament massiu de cartes i correus electrònics al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per reclamar el compliment de la seva promesa de solució l'any 2008, expressada per carta i amb la seva signatura. L'Associació, a més, també està negociant amb diferents ajuntaments per a què es pronunciïn a favor de la proposta, que ja ha estat aprovada a les corts de Múrcia, Aragó, País Valencià, Galícia i Ceuta a més d'ajuntaments de diferents comunitats autònomes i properament també al Parlament de Catalunya.  

Un altre fet destacat d'aquest mes és la participació de l'Associació a la Junta d'Accionistes de Catalunya Banc per representar els petits accionistes i estalviadors. L'entitat nacionalitzada, amb 12.000 milions d'euros en ajudes públiques i amb els seus dirigents Adolf Todó i Narcís Serra, entre d'altres, imputats per múltiples indicis de delicte encara no ha donat resposta a milers d'afectats per la mala comercialització de participacions preferents. L'arbitratge ha fracassat per tractar-se d'un mecanisme de solució esbiaixat i desnaturalitzat; entre d'altres fets qüestionables l'Associació va saber a través d'una circular interna de l'entitat que qualsevol expedient que ja estigués inclòs en una demanda judicial era rebutjat. L'entitat també va incórrer en males pràctiques amb les clàusules sòl a les hipoteques per les quals l'Associació també hi té interposades diferents demandes i a això cal afegir-hi també la liquidació del "Fons Immobiliari CX" que va suspendre els reembolsaments a 3.300 partícips. L'Associació reclamarà solucions per tots aquests casos a la Junta d'Accionistes a més de recordar la querella admesa el darrer octubre per l'Audiència Nacional que va completar la "causa general" oberta per l'Associació contra la fallida de les caixes d'estalvi.
OPINIÓ del butlletí

Decidint sobre la factura elèctrica


  Daniel Pérez
advocat a Holtrop SLP i membre de Som Energia
Cada vegada hi ha més gent indignada amb el que passa al mercat elèctric i amb les pujades constants del preu de la llum. Aquest article aspira a ajudar a canalitzar tota aquesta indignació cap a accions concretes que contribueixin a estalviar i a canviar el model elèctric. Per això, us proposo tres consells per estalviar i un per canviar el model.

La primera decisió que hem de prendre és quina tarifa volem tenir. Segons el nou sistema, hi ha dos grans tipus de tarifa, el Preu Voluntari del Petit Consumidor (PVPC, antiga TUR) i el mercat lliure. Dins del PVPC, hi ha la modalitat de preu anual fix o de tarifa variable cada hora segons l’evolució del mercat. El problema del primer és que les elèctriques l’han fixat per sobre del preu real, per protegir-se davant de futures pujades. L’inconvenient del segon és que no se sap quan pagarem per la llum fins el dia abans del consum, i que hem d’estar-ne pendents. Quant a la modalitat de mercat lliure, les possibilitats són tantes com empreses hi ha al mercat. De totes maneres, el preu no variarà massa perquè el marge de la comercialitzadora és molt baix i totes compren l’energia de la mateixa font.

La segona decisió està relacionada amb la potència contractada que tenim. La potència contractada es mesura en kW i determina la quantitat màxima d’energia que podrem consumir en un moment concret. Quan “salten els ploms” és que l’energia que estem consumint supera l’energia que tenim contractada. Dins de la factura hi ha un terme de potència, que es paga segons la potència que tenim contractada. Per tant, la clau està en contractar la potència justa, ni massa (perquè pagarem més) ni molt poca (perquè saltaran els ploms molt).

Una tercera decisió que podem prendre és si volem una tarifa amb discriminació horària o no. És a dir, podem decidir si volem pagar el mateix per cada kWh que consumim durant tot el dia, o si volem pagar una mica més de 12h a 22h i una mica menys de 22h a 12h.

Pel que fa al canvi de model, podem decidir quina companyia ens facturarà. Podem mantenir-nos amb una de les empreses de l’oligopoli, com ara Endesa o Iberdrola, que ofereixen energies fòssils, o canviar-nos a una companyia diferent, com la cooperativa Som Energia, que ofereix només energies renovables, Holaluz.com o Gesternova.

AGENDA xerrades i activitats
Dimarts 17, 17:15h.
VISITA AL PARLAMENT DE CATALUNYA. 

Preguem confirmar assistència a aicec@adicae.net. Parc de la Ciutadella s/n. Barcelona.


Dijous 19, 16:00h.
LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES. 
AICEC-ADICAE. Casal d'Avis (C/de Ponent, 2). Sant Bartomeu del Grau.Dijous 19, 18:00h.
CONEIXES ELS TEUS DRETS COM A USUARI DE SERVEIS FINANCERS?
Hidelgar Ajates (AICEC-ADICAE) Seu AICEC-ADICAE. Tarragona.Dissabte 21, 11:00h.
CONCENCTRACIÓ. SOLUCIÓ JA AL CAS FÓRUM I AFINSA. 

Pl. Sant Roc, 1. Sabadell.Dijous 24, 19:00h. 
LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES. AICEC-ADICAE.Biblioteca Municipal. C/Closens, 65. Sant Andreu de Llavaneres.Dijous 26, 19:00h.
JORNADA DE BENVINGUDA DE SOCIS I SÒCIES.
Seu Associativa AICEC-ADICAE. Barcelona.Dissabte 5 de juliol, 11:00h.
JORNADA DE BENVINGUDA DE SOCIS I SÒCIES.
Seu Associativa AICEC-ADICAE. Barcelona.


 
SEU ASSOCIATIVA AICEC-ADICAE BARCELONA: c/Creu dels Molers, 13
 
SEU AICEC-ADICAE TARRAGONA: Hotel d'Entitats, Pàrquing de la Pedrera. C/Pons d'Icart s/n. 6a planta
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2014|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Entença 30, entl. 1a. 08015 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.