Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº11. Març de 2015
mira el butlletí al teu servidor

El Parlament recull el clamor social i judicial contra les clàusules sòlLa macrodemanda presentada per ADICAE contra 101 entitats financeres per a l'eliminació de les abusives clàusules sòl fa un pas endavant en el procediment judicial. Després de tres canvis de jutge i de les nombroses traves per part de la banca, els propers dies 15, 16 i 17 d'abril se celebrarà al Jutjat Mercantil número 11 de Madrid la vista per a la fixació de les mesures cautelars per a la suspensió d'aquestes clàusules fins que no es dicti sentència, tal i com se sol·licitava a la demanda col·lectiva interposada per l'Associació. D'altra banda, aquest 1 d'abril ha entrat en vigor la Llei 20/2014, que modifica l'anterior Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya, i que entre d'altres aspectes regula, tal i com havia demanat AICEC-ADICAE a la Comissió d'Empresa i Ocupació, l'abusivitat de les clàusules sòl. Aquesta modificació, pionera arreu de l'Estat, va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 29 de desembre de 2014. Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
AICEC-ADICAE: "Els fraus massius als consumidors només poden ser resolts de manera eficaç a través d'una actuació judicial col·lectiva"

Avui en dia una justícia individual no és eficaç i tampoc garanteix la resolució dels greus problemes que sofreixen els consumidors tenint en compte la complexitat dels productes financers unida a l'engany en la informació subministrada, l'existència de tot tipus de clàusules abusives, la inoperància dels organismes reguladors, etc. Així ho va manifestar AICEC-ADICAE el passat 25 de març a la taula rodona 'Els consumidors i l'acció col·lectiva: aspectes conflictius i alternatives', celebrada a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.  

Els processos judicials col·lectius no només permeten estalviar temps i costos als afectats i a la pròpia justícia, sinó també visualitzar enfront la societat la dimensió que adquireixen els fraus de les empreses i entitats financers. El propi Parlament Europeu argumenta que “el procés col·lectiu reforça el poder de negociació dels demandants i contribueix a l’administració eficaç de la justícia, evitant la multiplicació de processos per pretensions derivades d’una mateixa infracció”.


Però lamentablement a l’Estat espanyol l’acció judicial col·lectiva té massa llacunes normatives tot i ser el país amb més fraus massius als consumidors d'Europa, especialment en l’àmbit financer però també en altres com l’energia, les telecomunicacions o els grans temes del consum. Si més no, s'han fet passos endavant en la millora de l'eficàcia d'aquests processos gràcies a la pressió exercida per ADICAE.
Més informació
 
L'apropament d'AICEC-ADICAE al territori, un dels punts claus de l'Associació en els propers anys

La IV Assemblea General Extraordinària d'AICEC-ADICAE, celebrada el passat 7 de març i en la qual hi van participar més de 80 socis d'arreu de Catalunya, va servir per renovar els òrgans de govern de l'Associació i per fer balanç dels últims anys, però sobretot per pactar de forma conjunta les línies d'actuació futures. Una de les conclusions a les quals es va arribar va ser la necessitat d'expandir territorialment l'Associació. Tot i que en els últims anys s'han fet grans passos endavant com l'obertura de la seu de Tarragona i la de Girona i la recent celebració d'assemblees territorials, s'ha de seguir potenciant la presència d'AICEC-ADICAE al territori català. En aquest sentit, Manuel Pardos, president d'ADICAE, va destacar que l'Associació “ha d'estar present en tots els territoris ja que hi ha socis i sòcies d'arreu de les comarques”.

Però no només es va debatre aquesta qüestió. Una de les altres línies d'actuació que es va destacar  -i que amb anterioritat havia estat plantejada pels socis a les diferents assemblees locals- va ser la de seguir sumant esforços per tal de tenir més força per canviar el model de societat consumista. Per això es va plantejar l'adopció d'una nova estratègia associativa amb l'objectiu de teixir aliances amb altres actors socials i així poder reforçar el col·lectiu del moviment consumerista.

D'altra banda també es va recalcar la millora de la comunicació entre l'Associació i els socis, tal i com aquests havien demanar en la passada Assemblea General. No obstant això, existeix la necessitat de seguir millorant en aquest aspecte i d'aconseguir més visibilitat de cara a l'exterior per tal de donar a conéixer el missatge d'AICEC-ADICAE.


 
AICEC-ADICAE convoca assemblees informatives dirigides als afectats per la liquidació del Banco Madrid

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya ha començat a agrupar i a informar els consumidors afectats per la intervenció de Banco Madrid. Per aquest motiu, celebrarà assemblees informatives a les seves seus per tal que tots els consumidors clients del Banco Madrid puguin conèixer els passos a donar per a la recuperació dels seus estalvis i la defensa dels seus interessos.

Tot i que el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) ha informat telefònicament que en aproximadament dues setmanes ha de determinar els imports a abonar a cada client, AICEC-ADICAE considera encara ambigua la seva resposta en relació al temps en què es faran efectius els pagaments, termini que com va advertir Manuel Pardos, president d'ADICAE, no hauria d'excedir el mes des que es va iniciar la liquidació de l'entitat.

A més, encara no s'ha informat de quines dades i mitjançant quins formularis els clients hauran de comunicar-se amb el FGD, ni de quina documentació cal aportar en cas de discrepàncies respecte les indemnitzacions reconegudes. El Fons està endarrerint injustificadament que els afectats comencin a fer passos que evitin demores tan innecessàries com perjudicials per als clients.

Més informació
 
EN AQUEST MES...
Aquest mes d'abril es presenta amb novetats pel que fa a la macrodemanda d'ADICAE contra 101 entitats bancàries per a la supressió de les abusives clàusules sòl i que inclou 15.000 afectats. Els propers dies 15, 16 i 17 d'abril se celebra al Jutjat Mercantil número 11 de Madrid la vista per a la fixació de mesures cautelars per a la suspensió d'aquestes clàusules fins que no es dicti sentència.

Per això, i ara més que mai, heu d'organitzar-vos i alçar la veu: la vostra mobilització és vital per impulsar definitivament l'eliminació d'aquestes clàusules. Des d'AICEC-ADICAE hem convocat els afectats a un Comitè, que se celebrarà el proper 8 d'abril a les 19h a la nostra seu de Barcelona (C/Creu dels Molers, 13).D'altra banda, també durant aquest mes se celebren dues Juntes Generals d'Accionistes a les quals AICEC-ADICAE assistirà en representació dels consumidors. El dissabte dia 11 a les 11h se celebra la de Catalunya Banc (INEFC, Avinguda de l’Estadi, 12-22) i el dijous dia 23 a les 11:30h la de CaixaBank (Palau de Congressos de Catalunya, Avinguda Diagonal, 661). Si esteu interessats en delegar-nos el vot per a què hi defensem els vostres drets podeu trucar al 933 425 044.
OPINIÓ del butlletí
Allò que el consumidor ha de saber sobre el TTIP

Juan García
(Membre d'ATTAC Catalunya)

Transatlantic Trade and Investment Partnership, o el que és el mateix, Associació Transatlàntica de Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea. Retingueu aquesta sigla: pot complicar-vos molt les vostres vides.

Aquest tractat de lliure comerç es negocia en secret: només poden accedir-hi 7 parlamentaris europeus, en sales especials de lectura, sense mòbil ni bolígraf, i no poden revelar el que han vist (recentment es permet accedir als altres parlamentaris, amb les mateixes limitacions, només 2 hores i realitzant la consulta sobre documents concrets). Com va manifestar la senadora nord-americana, Elizabeth Warren, "un tractat que ha de donar tanta por a la ciutadania mai s'hauria de signar".

Però a qui beneficia el TTIP? No a la ciutadania, ni als treballadors, autònoms, consumidors... A les transnacionals? Als bancs? Als fons d'inversió? Sí, però només als màxims directius i als grans inversors, que són els impulsors reals d'aquest tractat.

Per a què pressionen?

Els directius dels bancs europeus ho fan per evitar la Llei Dodd-Frank o la Regla Volker, la finalitat de les quals és que "bancs massa grans per fer fallida" no corrin riscos excessius a l'hora d'obtenir beneficis a curt termini -i mentre la factura la paguem multiplicada els contribuents-. Els bancs nord-americans ho fan per evitar l'impost sobre transaccions especulatives, mentre nosaltres paguem impostos per l'indispensable per a la nostra família. L'article 39 del mandat als negociadors europeus deixa clar que "l'acord disposarà la completa liberalització ... dels moviments de capitals".

La gran patronal càrnia dels Estats Units ho fa per a poder descontaminar el pollastre amb clor, o per vendre carn tractada amb roctopamina, hormona prohibida a gairebé tot el món. O per eliminar el principi de precaució que obliga a provar la innocuïtat d'un producte abans de comercialitzar-lo, i que ha impedit fins ara vendre a Europa 1.200 químics perillosos. Informació al consumidor, com menys millor -sobretot en relació als transgènics-. Les grans empreses d'Internet, per controlar les nostres dades com permetia el tractat ACTA, derrotat al Parlament Europeu per l'oposició ciutadana malgrat el suport incondicional de la Comissió (468 vots a 39).

Per tots aquests motius és necessari derrotar el TTIP i el projecte neoliberal que ens ofega. Recordem que la mobilització ciutadana va derrotar projectes similars com l'Acord Multilateral d'Inversions o la Ronda de Doha de l'OMC. Per això aquest 18 abril participa en les manifestacions convocades!
AICEC-ADICAE, a l'entrevista de l'informatiu matinal de BTVEl passat 13 de març l'Àlex Daudén, coordinador d'AICEC-ADICAE, va ser entrevistat a l'informatiu matinal de BTV. Durant la seva intervenció va explicar, entre d'altres qüestions, que des de 2005 el cost dels serveis financers al nostre país ha augmentat, de mitjana, un 31,23%, dada que contrasta amb l'augment del 2,48% a la resta de països de la Unió Europa.

Podeu veure l'entrevista al complet en aquest enllaç: http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/03/13/entrevista-completa-a-alex-dauden-coordinador-daicec-adicae/
AGENDA ABRIL  xerrades i activitats
Dimarts 7, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “ELS DRETS DELS CONSUMIDORS EN LA CONTRACTACIÓ I LES COMPRES A DISTÀNCIA”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 8, 19h. COMITÈ DE CLÀUSULA SÒL. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 9, 11h. COMITÈ DE FÒRUM, AFINSA I ARTE Y NATURALEZA. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 9, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE SANTA COLOMA DE FARNERS. Santa Coloma de Farners. Consell Comarcal de la Selva (Passeig Sant Salvador, 25-27)

Dissabte 11, 9h. JUNTA GENERAL D'ACCIONISTES DE CATALUNYA BANC. Barcelona. Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Av. de l'Estadi, 12-22) (Podeu delegar-nos el vot trucant al 933 425 044)

Dimarts 14, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL D'HOSPITALET DE LLOBREGAT. Hospitalet de Llobregat. Centre Cultural Sant Josep (Avinguda Isabel la Catòlica, 32)

Dimarts 14, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE MATARÓ. Mataró. Centre Cívic Pla d'en Boet (C/Juan Sebastián Elcano, 6 )

Dimarts 14, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “GESTIÓ DELS PRESSUPOSTOS FAMILIARS PER PREVENIR EL SOBREENDEUTAMENT”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Diimecres 15, 11h. COMITÈ DE FÒRUM, AFINSA I ARTE Y NATURALEZA. Sabadell. Centre Cívic Ca n'Oriach (C/d'Arousa, 2)

Dijous 16, 19h. ASSEMBLEA INFORMATIVA SOBRE CLÀUSULA SÒL. Girona. Biblioteca Ernest Lluch-Parc del Migdia (C/Saragossa, 27)

Dijous 16, 19h. REUNIÓ DEL GRUP LOCAL DE BARCELONA. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Divendres 17, 17:30h. XERRADA: “LA FACTURA ELÈCTRICA I ELS SEUS CANVIS”. Sant Boi de Llobregat. Associació de Gent Gran del Barri Centre (C/Lluis Castells, 25-27)

Dimarts 21, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “RESOLUCIÓ DE CONFLICTES ALS SERVEIS FINANCERS: PROBLEMES I PROPOSTES DE SOLUCIÓ”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 23, 11h. TAULA INFORMATIVA. Barcelona (Plaça dels Ocellets)

Dijous 23, 11:30h. JUNTA GENERAL D'ACCIONISTES DE CAIXABANK. Barcelona. Palau de Congressos de Catalunya (Av. Diagonal, 661) (Podeu delegar-nos el vot trucant al 933 425 044)

Dimarts 28, 19h. CURS DE FORMACIÓ: “ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS I ACTIVISME CONSUMERISTA: AGENTS ACTIUS DE CONSUM”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.