Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº6. Agost de 2014
mira el butlletí al teu servidor

El Parlament de Catalunya aprova per unanimitat una solució per les persones afectades de Fórum, Afinsa i AyN


Clica a la imatge per veure el vídeo de la votació.

La Plataforma Unitaria Solución Fórum-Afinsa impulsada per ADICAE ja ha aconseguit el suport de 9 altres governs autonòmics i més de 350 ajuntaments d'arreu de l'Estat espanyol a una solució política que permetria resoldre un escàndol que ja fa 8 anys que espera resposta. La proposta insta el Govern central a fer-se càrrec dels crèdits ordinaris a través de l'ICO; proposta raonable, viable, justa, que no implicaria augment del dèficit ni del deute i que rescabalaria a les 470.000 persones afectades. A Catalunya són 33.000 i el procés manté atrapats els estalvis per valor de 511 milions d'euros, un volum que si es recuperés milloraria substancialment la situació econòmica d'aquestes famílies.
Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
La macrodemanda de clàusules sòl segueix endavant tot i el canvi de jutgessa que posposa la vista de mesures cautelars; els afectats no cedeixen les mobilitzacions
La jutgessa va posposar la vista celebrada a Madrid que podria haver suspès cautelarment l'abusiva clàusula a les 12.000 persones agrupades a la macrodemanda d'ADICAE i, fins i tot, haver-ho fet extensiu a totes les hipoteques de les 101 entitats demandes l'any 2010. Coincidint amb l'inici de la vista les persones afectades van concentrar-se a la Ciutat de la Justícia de Barcelona on es va fer entrega de reclamacions per denunciar la ineficàcia de la justícia i per exigir l'agilització d'aquest i de la resta de procediments oberts. La protesta va ser seguida a 25 ciutats més de l'Estat espanyol. A tot l'Estat hi ha 4 milions de persones afectades, 800.000 a Catalunya, que paguen entre 200 i 600 euros d'excedent cada mes per aquesta clàusula abusiva. Més informació
L'Associació fa entrega a la CNMV de documentació que prova la comercialització fraudulenta de les preferents de CatalunyaBanc
AICEC-ADICAE, que agrupa bona part de les persones afectades a través de demandes interposades contra l'entitat, ha pogut constatar l'engany intencionat a través de la documentació interna que es facilitava als comercials i que describia les característiques dels productes. Els fullets informatius ocultaven les característiques de risc elevat, perpetuïtat i rendibilitat no garantida per tal de ser venuts a clients de perfil conservador i sense experiència financera. La reclamació presentada reclama a la CNMV que, com a òrgan supervisor i còmplice d'aquest frau, declari l'existència de Mala Práctica en la comercialització d'aquests productes i sancioni l'actuació denunciada. Més informació
El TJUE alerta de nou dels desequilibris en les execucions hipotecàries a l'Estat espanyol; la inclusió de clàusules abusives a les hipoteques podrà aturar desnonaments
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) torna a alertar sobre les mancances de protecció de les persones hipotecades existent a la legislació espanyola tot i la reforma del 2013, fruit precisament d'una altra sentència dictada per aquest tribunal. Considera que hi ha un desequilibri en favor de la banca i per això estableix que el deutor podrà recórrer la resolució judicial al·legant la inclusió de clàusules abusives, com les clàusules sòl, en cas que es dicti l'execució hipotecària. Fins ara només el creditor podia fer al·legacions si s'aturava el procés per l'existència d'aquest tipus de clàusules. Dies després, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, anunciava que a finals d’agost retocarà la llei per adequar-la a la sentència.
Més informació
L'Escola d'Estiu d'ADICAE; un espai de formació i reflexió sobre el consum i la defensa de les persones consumidores
Ja fa dos anys que l'Associació organitza aquestes jornades durant els mesos de juliol i agost als Centres d'Interpretació del Consum situats al prepirineu de Huesca i a la Costa Daurada. Aquestes jornades van dirigides tant al personal tècnic com col·laborador així com a totes les persones associades amb inquietud d'aprofundir i reflexionar sobre l'associacionisme en el consum, els casos col·lectius, la defensa col·lectiva de les persones consumidores o la comunicació de la tasca associativa, entre d'altres temes.
Més informació
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ Oligopoli financer

La concentració financera beneficia la banca en detriment dels drets de la ciutadania i amb l'ajut del GovernEduard Romo
Secretari d'AICEC-ADICAE
El període de crisi econòmica ha servit de pretext per a l'eliminació d'un gran nombre d'entitats financeres fins arribar a una situació en què només sis controlen el 80% del mercat. Aquest panorama conforma un oligopoli financer que beneficia clarament la banca amb la concentració de molt poder en poques mans, mentre que la resta de la societat en sortim perjudicats. No només per la reducció de la competència, l'oferta i la llibertat d'elecció, sinó també perquè aquest procés ha comptat amb la col·laboració dels poders polítics a través del rescat bancari realitzat amb diners públics, que no es recuperaran, i que han permès un negoci rodó a les entitats supervivents. El darrer exemple és el cas de la compra de la nacionalitzada CatalunyaCaixa per part del BBVA on l'Estat perdrà al voltant de 12.000 milions d'euros pagats pels ciutadans.

Aquest darrer episodi evidencia la tendència dels darrers anys i, en aquest sentit, les conseqüències són àmplies però clarament beneficioses per les entitats en detriment de la qualitat del servei ofert a la ciutadania. És fàcil imaginar com el cost d'aquests serveis augmentarà a falta d'una competència real i es reduirà així també la llibertat de poder escollir quin producte i quina entitat ens convé més i s'adequa al que necessitem. Tot i així, com a persones consumidores hem de fer valdre els nostres drets i no tenir por de reclamar i canviar de banc si això ens beneficia. A més de la qualitat del servei també cal fer evident que amb l'eliminació de les caixes d'estalvi, per bé que la tendència d'algunes se n'acabés allunyant, s'elimina el component de proximitat territorial i tasca social.

I no només això, l'interès purament mercantil dels bancs resultants d'aquestes fusions converteix als pocs existents en un important lobby que influirà l'Estat a l'hora d'establir polítiques econòmiques, que hauran de comptar amb l'aprovació de la banca. La figura de l'Estat queda tocada en aquest aspecte i també per haver facilitat la tendència oligopolística amb el rescat bancari a través de diners públics. En total es tracta de més de 271.539 milions d'euros (xifra que equival al 26'31% del PIB) que, tot i les promeses del president del govern central, Mariano Rajoy, no es recuperaran. Aquestes injeccions de diners públics han permès que els processos d'absorció surtin pràcticament regalats com ho demostra la venda de CatalunyaCaixa, episodi que se suma a d'altres d'escandalosos com, per exemple, la compra de la CAM per part del Banc Sabadell per 1€.

A tot això també s'hi afegeixen altres elements a tenir en compte com la reducció del número d'oficines que en alguns territoris pot portar a l'exclusió financera, o l'eliminació de llocs de treball fruit de les reestructuracions.

En definitiva, l'oligopoli creat amb els diners de la ciutadania només beneficia a aquest reduït nombre d'entitats i la resta en sortim perdent. Perquè estem pagant el rescat bancari mentre les entitats privatitzen els seus beneficis però socialitzen els costos i eliminen l'obra social. Perquè es redueix la competència i s'incrementen els costos. Davant d'aquesta situació la ciutadania tenim molt a dir per fer valdre els nostres drets davant les entitats i davant els poders públics que, lluny d'acceptar la submissió a la pressió bancària, han de tenir en compte el benefici social. Només organitzats podem incidir en frenar aquesta tendència.

Els comerços pagaran menys als bancs per cobrar amb targeta, com es compensarà? Vam aportar el punt de vista de les persones consumidores al capítol "Plàstic o metàl·lic" del programa Valor Afegit de TV3.


Clica la imatge per veure el capítol.
 
Copyright © *|2014|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers 13, 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
No contestis a aquesta adreça de correu, per a consultes escriu a aicec@adicae.net. Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.