Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº25. SETEMBRE  2016
mira el butlletí al teu servidor


 La banca aprofita l'Euribor negatiu per derivar l'estalvi a productes complexos.

 

(31.08.2016) Han començat a comercialitzar entre les persones estalviadores fons d'inversió per 'augmentar' la minsa rendibilitat dels dipòsits tradicionals, sense advertir de les característiques d'aquests productes ni del risc de pèrdues a curt termini. A més, tracten de blindar-se de l'Euribor en negatiu mitjançant la inclusió de 'clàusules zero' a les hipoteques.

Els bancs espanyols estan tractant d'aprofitar al màxim els tipus d'interès negatius, amb l'Euribor per sota del 0% des de fa ja mig any. Els tipus d'interès negatius afecten tant a la rendibilitat dels productes d'estalvi com al pagament de les quotes hipotecàries. En tots dos casos la banca està intentant treure profit d'aquesta situació.

Les entitats financeres estan intentant derivar l'estalvi popular a productes complexos i amb risc, com els fons d'inversió. ADICAE ha certificat que, almenys, Banc Popular, Ibercaja, CaixaBank, BBVA, Banc Santander i Bankia estan oferint fons d'inversió a persones estalviadores del carrer, sense els coneixements necessaris per conèixer el funcionament d'aquest tipus de productes. Ho fan, a més, quan les persones consumidores acudeixen a les sucursals a la recerca de dipòsits tradicionals, en una forma de venda que recorda a la comercialització massiva de participacions preferents.

Davant uns tipus tan baixos de remuneració de l'estalvi, la banca està incitant a les persones consumidores a agafar productes de risc. Recomanem a tothom que tinguin prudència, es conformin amb les baixes rendibilitats dels dipòsits i esperin al fet que els governs variïn la política econòmica i els tipus d'interès comencin a pujar”, recomana el president de ADICAE, Manuel Pardos.

 
NOTÍCIES què ha passat?
Les antigues caixes d'estalvis destinen a l'obra social la tercera part del que invertien en 2008.

Al 2015 les fundacions bancàries, que gestionen l'obra social de les antigues caixes d'estalvis, només van dedicar a l'obra social 717 milions, pels 2.059 que invertien en 2008. És urgent la creació d'un nou model de banca social que millori el tracte a la seva clientela i no comercialitzi indegudament productes tòxics o complexos a persones estalviadores.

Les antigues caixes d'estalvis, després de la reestructuració bancària convertides en 'fundacions bancàries', han vingut donant de costat a l'obra social des que va començar la crisi econòmica al 2008. Aquell any les entitats associades a la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) van invertir en obra social un total de 2.059 milions d'euros. No obstant això, al 2015 aquesta xifra va descendir a 717, segons dades oficials de la CECA. En set anys l'obra social de les caixes d'estalvis s'ha vist reduïda en un 66%.
Vueling aplica malament les compensacions pels retards en els seus vols.

La companyia aèria no està aplicant correctament el Reglament Europeu 261/2004 i està retornant a les persones afectades pels seus injustificables retards del mes de juny menys de la meitat dels diners que els correspondria.

L'aerolínia Vueling va provocar en el mes de juliol retards i cancel·lacions en nombrosos vols, afectant greument als viatges i vacances de milers de persones. Ara, gairebé dos mesos després i davant el gran nombre de reclamacions rebudes, la companyia està començant a pagar indemnitzacions a les persones afectades, però sense aplicar bé el Reglament Europeu 261/2004. I això encara que la pròpia companyia reconeix en les comunicacions remeses als afectats que aquests porten raó en les seves reclamacions i que els compensarà segons les indemnitzacions que marca aquest reglament.


Més informació
La banca es bolca en les hipoteques a tipus fix, amb quotes mensuals fins a 7 vegades més altes que les d'interès variable.

La banca ofereix hipoteques a tipus fix que aconsegueixen fins a un 3,90% de tipus d'interès. No obstant això, al mercat abunden hipoteques a tipus variable amb un diferencial d'Euribor + 1% el que, tenint en compte que l'Euribor està al -0,40%, fa que les hipoteques a tipus fix siguin fins a 7 vegades més cares, mensualment, que les de tipus variable.

La banca està trepitjant l'accelerador de les hipoteques a tipus d'interès fix. Amb l'Euribor en valors negatius des de febrer d'aquest any, i sense superar el 1% des de juliol de 2012, els beneficis pels crèdits i préstecs hipotecaris es ressenten per al sector. Fruit d'això, a la pujada generalitzada dels diferencials dels últims anys, s'uneix ara un summe interès de la banca per col·locar a les persones consumidores hipoteques a tipus fix... molt més cares que les hipoteques a interès variable.


Més informació.
CONSUM I CULTURA Et recomanem...

Cómo salimos de ésta?
Nouriel Roubini y Stephen Mihm.


En 2009, Dick Cheney, vicepresidente de Estados Unidos con Bush, aseguró que ni su gobierno ni «nadie vio venir» la gran crisis. No era cierto. El 7 de septiembre de 2006, el economista Nouriel Roubini había sorprendido a todos al asegurar que íbamos a entrar en una «profunda depresión», como así sucedió a los dos años. Ahora, en este nuevo y esperado libro -el primero del autor en España- Roubini, expone cómo la economía mundial puede salir del pozo.
«Un libro provocador y a la vez accesible que resulta gratificante para el lector común, el que está aturdido por los acontecimientos recientes y asaltado por interrogantes sobre cómo funciona la economía.» Kirkus Reviews
«Un enfoque lleno de sentido común que bebe del pensamiento de economistas tan dispares como Keynes y Schumpeter..» The New York Times
«Roubini no sólo analiza lo que ha pasado. Ofrece también radicales remedios.» ABC

OPINIÓ
Isabel Pons. Tresorera i membre de la junta directiva d'AICEC-ADICAE.
 
La tornada a la rutina després de vacances comença amb força i també ho fa per les entitats financeres. Aquestes esperen amb ànsia el retorn a l'escola i a la universitat de la població. Ja fa uns quants anys que els bancs van poder obrir un nínxol de negoci a les universitats, propiciat per l'encariment que es produï amb l'entrada en vigor del controvertit “pla bolonya” i les posteriors pujades de taxes, que van encarir les taxes un 50% situant catalunya com un dels llocs de l'estat i del conjunt de la UE on és més car estudiar. El preu mínim d'un curs de grau són 1.750€.

En aquesta situació les entitats han aprofitar per obrir mercat i oferir crèdits de finançament pels estudiants. Des de l'Associació advertim que en moltes ocasions, aquestes ofertes, provoquen un sobreendeutament. Són ofertes que poden ajudar a finançar els estudis, però cal recordar que: la majoria d'universitats catalanes permeten el fraccionament del pagament de la matrícula, que també cal mirar les possibilitats de sol·licitar beques, i si fos necessàri endeutar-se, cal comparar ofertes a diferents entitats financeres, entendre el que estem contractant i sobretot, mirar què ens cobren i el perquè, ja que juguen amb interessos elevats que poden produir pagar més del necessari. Abans de contractar, informa't i compara, i si necessites d'una visió externa, compta amb AICEC-ADICAE.

Ningú hauria d'endeutar-se per accedir a un espai com la universitat, per això recolzem la seva defensa com a institució pública. També volem aprofitar l'ocasió per recordar que és molt important que la població ens unim per lluitar contra els abusos en l'àmbit del consum, així que no volem perdre l'oportunitat de convidar-te a unir-te al moviment consumerista.

AQUEST MES...

Acabades les vacances d'estiu i amb la posada en marxa del nou curs, des de l'Associació s'han organitzat trobades de sòcies i socis a les cases d'interpretació de consum de l'Ametlla i Azlor. Trobades que han de servir per agafar l'inici de curs amb molta força, organització i compromís. Però, per tota aquella gent que no ha pogut participar d'aquestes jornades, tant aquest mes com el proper, hi haurà activitats a totes les seus catalanes per començar el curs ben organitzades. Per això, aquest mes us convidem a participar a les jornades de benvinguda i als comitès de lluita pels casos col·lectius que aborda l'Associació. Sense oblidar-nos de les trobades amb els grups locals dels diferents municipis.

T'esperem!

AGENDA SETEMBRE
activitats i assemblees
Dijous 1, 18h. Comitè Clàusula Sòl. Tarragona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimecres 7, 17h. Comitè Estalvi-Inversió. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 13, 17h. Grup de Treball Nou Consum. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 13, 18h. Debat d'Actualitat. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimecres 14, 18:30h. Grup Local. Girona. Centre Cívic Pla de Palau (c/Saragossa, 27)

Dimecres 21, 19h. Clàusules abusives a les hipoteques: IRPH. La Llagosta. Centre Cultural (Plaça de l'Alcalde Siso Pons, s/n)

Dimarts 27, 18h. Grup Local. Lleida. Centre Cívic La Bordeta (Avg. Pla d'Urgell)

Dimarts 27, 19h. Jornada de Benvinguda de Sòcies i Socis
. Lleida. Centre Cívic La Bordeta (Avg. Pla d'Urgell)

Dijous 29, 18h. Jornada de Benvinguda de Sòcies i Socis. Tarragona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 29, 19h. Jornada de Benvinguda de Sòcies i Socis. Girona. Centre Cívic Pla de Palau (c/Saragossa, 27)

Divendres 30, 18h. Jornada de Benvinguda de Sòcies i Socis. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

 
Documental: Endeutats, sobre la teranyina.
Visualitza la intervenció
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.