Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº17. Gener de 2016
mira el butlletí al teu servidor


ADICAE acaba amb les clàusules sòl en una sentència històrica

    

El Jutjat del Mercantil nº 11 de Madrid va resoldre el passat dijous dia 7 d'abril la macrodemanda de les clàusules sòl interposada per l'associació de persones consumidores ADICAE contra els bancs amb motiu de les clàusules terra imposades en les seves hipoteques, la major acció judicial interposada contra la banca en la història espanyola.

Els ‘sòls’ hipotecaris han estat declarats nuls per a totes les persones consumidores i tots els bancs a Espanya, acabant així amb el major frau de la banca contra la ciutadania. Les clàusules sòl han estat una de les principals causes de centenars de milers d'execucions hipotecàries i desnonaments al nostre país.

Després de la sentència AICEC-ADICAE ha organitzat desenes d'assemblees informatives arreu del territori català, donant a conèixer les conseqüències de la sentència per a totes les persones afectades per les clàusules sòl. Recordem que la sentència declara la totalitat de les clàusules sòl com abusives per falta de transparència i per tant les declara nul·les.

La sentència però, segueix mantenint la doctrina del TS que obliga només a retornar les quantitats pagades de més a partir del 2013. Doctrina que està essent qüestionada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

 
NOTÍCIES què ha passat?
A 10 anys del cas Fórum, Afinsa, A y N, la lluita continua.

10 anys sense justícia ni responsabilitat política pel cas Fórum, Afinsa, AyN

ADICAE i milers d'afectats de Fórum, Afinsa i AyN exigeixen al Congrés dels Diputats el compliment de la solució ja aprovada.

Ara ja fa 10 anys des que es va destapar l'escàndol, temps en el qual solament hi ha hagut ineficàcia judicial i falses promeses dels successius governs. Davant aquest clam, es va fer una concentració a Barcelona i a diverses ciutats arreu de l'estat.

“La solució ja existeix i està aprovada, solament cal engegar-la”, ha dit Manuel Pardos, president d'ADICAE, que ha criticat com “els diferents governants s'han anat passant la pilota durant anys sense resoldre un problema d'emergència social que afecta a gairebé mig milió de persones, el 1% de la població”.

Malgrat el pas dels anys, la mobilització dels afectats segueix clamant per una solució digna, real i efectiva.

Més informació

AICEC-ADICAE a les juntes d'accionistes de Caixabank i Banc Sabadell.

L'Associació ha participat el darrer mes a les juntes d'accionistes de Caixabank i el Banc Sabadell, intervenint en defensa dels clients i els petits accionistes de totes dues entitats, denunciant el conjunt de les males pràctiques de l'entitat, que van des del menysteniment de l'opinió dels petits accionistes i els clients, que no tenen pes en els òrgans de decisió fins a la gestió nefasta i perversa de les més de 200.000 famílies afectades per les clàusules sòl de l'entitat, passant pel seguit de males pràctiques de la mateixa entre les quals destaca la col·locació de SWAPS, el canvi de dipòsits a productes més complexos sense la infotmació suficient, els interessos usurers a les targetes o crèdits al consum o bé la pujada de les comissions que ja va denunciar ADICAE.
A la junta del Banc Sabadell es va fer èmfasi en la denúncia de la campanya de l'entitat per canviar les hipoteques a tipus variable que contenen clàusula sòl a d'altres hipoteques a tipus fix per seguir fent pagar el màxim possible a les famílies que ja han patit aquesta clàusula abusiva ja declarada nul·la.
Més informació.

El TTIP amenaça la protecció dels drets dels consumidors

La foscor segueix regnant entorn del TTIP, que segueix negociant-se de forma opaca a la ciutadania. Amb prou feines són un grapat els funcionaris que negocien punt a punt el mateix i, en la Unió Europea, solament alguns eurodiputats han pogut accedir a la documentació que es maneja. Però els seus testimoniatges, i els documents filtrats per organitzacions com Greenpeace i altres entitats socials mostren que Alonso no està desencaminat.

En l'àmbit financer, per exemple, en un document de la Comissió Europea es pot comprovar com es té prevista la creació d'un 'Fòrum Financer Regulatori', que ha passat de ser un simple fòrum de discussió, sense capacitat decisòria, a un organisme regulador independent. És a dir, d'aprovar-se el TTIP, podria passar a ser l'únic organisme amb capacitat reguladora del sistema financer. Això podria suposar que els governs nacionals no tinguessin poder per impedir que els bancs generin noves bombolles mitjançant l'emissió massiva de productes financers tòxics destinats a petits estalviadors com, per exemple, les participacions preferents.

Més informació

AQUEST MES...

El mes d'abril ha sigut un mes de noves incorporacions i noves altes de sòcies i socis, per això, el mes de maig posem especial èmfasis en les jornades de benvinguda de sòcies i socis. Espais de trobada entre gent que ja porta un temps col·laborant i participant i les noves membres, moments per poder veure què és el que fem des de l'Associació i engegar motors per participar en els diferents grups que hi ha, les activitats de tot els mesos o de buscar l'espai de cadascú.

Perquè en cap moment ens hem d'oblidar que l'Associació és dels socis i les sòcies, i per als socis i les sòcies, per això, és important que tothom participi d'aquests espais i busquem la manera de sumar sinergies i forces, perquè la lluita del moviment consumerista sigui encara més visible i més forta.

Et convidem a que vinguis a donar la teva visió com a persona que ja porta un temps o com a persona que fa poc que ha arribat i que té moltes ganes de fer sentir la seva veu i de conèixer en profunditat l'Associació a la qual forma.

Les properes trobades seran a Tarragona el dijous 19 de maig, a Barcelona el 28 de maig i a Girona el 10 de juny. No hi pots faltar!

 

Clàusules Sòl al Telenotícies de TV3
Visualitza la intervenció
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ del butlletí

Rebutgem la sentència del Tribunal Constitucional

                                        
Miquel Cirera i Navarro
(Membre de la Junta Directiva d'AICEC-ADICAE)

Estimades companyes, estimats companys,

Haureu vist a les notícies l'última actualitat respecte les sentències del Tribunal Constitucional, que ha suspès les lleis d'igualtat i d'emergència habitacional i energètica, entre altres. Des d'AICEC-ADICAE, conjuntament amb altres col·lectius, volem mostrar el nostre rebuig i volem manifestar-nos també a favor de la lluita contra la pobresa la defensa dels drets socials i democràtics. Per aquest motiu, ens estem organitzant i reunint perquè el proper diumenge 29 de maig al matí, hi hagi una forta manifestació per fer visible el nostre rebuig.

Si aquest fet, li afegim que el 26 de juny tornem a tenir eleccions, és important que una vegada més agafem consciència crítica i que reclamem que el govern sigui pensat per la ciutadania i que tingui en compte el que demana el poble. Que el nou govern sàpiga llegir i interpretar el que necessita la població i les persones consumidores.

També és important que aprofitem el moment per recordar que volem una democràcia, que impliqui un treball i un compromís real per part dels agents polítics i que no estem a favor de judicialitzar-ho tot i que seguirem lluitant per combatre la pobresa i les situacions de vulnerabilitat des de la visió de les persones consumidores crítiques, responsables i solidaries.

Per tot això, t'animo una vegada més a que t'afegeixis a l'acta que s'organitzarà el proper diumenge 29 de maig per mostrar el teu rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional.

AGENDA MAIG  xerrades i activitats

Dimarts 17 de maig, 19h. Xerrada: Salut és lluitar, lluitar és salut! Amb Antoni Barbará (metge i secretadi de Dempeus). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimecres 18 de maig, 19h. IRPH Què fer i com reclamar? Badia del Vallès. Sala de Plens de l'Ajuntament (Av/ Burgos s/n)

Dilluns 23 de maig, 10:30. Les entitats financeres i els seus productes. Ripollet. Casal d'avis de ripollet. (c/Calvari 90)

Dimecres 25 de maig. Grup Local de Terrassa. Centre cívic President Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dijous 26 de maig, 19h. Com entendre i estalviar amb la factura elèctrica. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE.

Dissabte 28 de maig, 11:30h. Jornada de Benvinguda de sòcies o socis. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE.

Dimecres 31 de maig, 19:30h. No caiguis en el parany dels crèdits ràpids. Barcelona. Centre Cívic El Sortidor (Plaça del Sortidor, 2)

Dijous 19 de maig, 19h. Grup local de Tarragona i Jornada de benvinguda de socis i sòcies. Tarragona. Seu d'AICEC-ADICAE.

Dissabte 21 de maig. De 10h a 19h. Desconnecta't del capitalisme, instal·lat les alternatives. Tarragona. Rambla Nova.

Divendres 20 de maig, 18h. Com estalviar en la factura elèctrica? Girona. Centre Cívic Pla de Palau (c/ Saragossa, 27)
 

SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13 local
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
CONSUM I CULTURA Et recomanem...
Amb tantes veus al nostre al voltant «investigant» per crear aliments «saludables i funcionals» i cremes que ens facin semblar eternament joves, com és possible que aquestes malalties s'hagin multiplicat fins a extrems d'epidèmia en les últimes dècades? Estem fent alguna cosa malament o estem sent enganyats per aquestes mateixes empreses que tant diuen preocupar-se per la nostra salut i la dels nostres fills?

Consume y calla, d'Ana Isabel Gutiérrez Salegui, pretén desemmascarar a una indústria que, a més de lucrarse amb això fins a extrems insospitats, és directament responsable de «les malalties de la societat occidental». A través d'un minuciós treball d'anàlisi del món de la publicitat sobre alimentació i cosmètica, s'intenten desvetllar i explicar els trucs als quals recorre el màrqueting alimentari, les veritats a mig fer, les mentides completes, les manipulacions dels resultats de les recerques, els buits legals que ho permeten, i fer conscients als consumidors dels paranys que tendeix la indústria i que tan nefastes conseqüències tenen sobre la salut i la butxaca. Només la informació combat la manipulació, només l'educació  pot combatre l'engany. Aquest llibre busca ambdues finalitats, informar i educar.

 

Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.