Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº8. Octubre de 2014
mira el butlletí al teu servidor

Una nova seu enfortirà els drets dels consumidors en matèria financera i la dinamització del moviment consumerista a Girona


L'Associació ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Girona que permetrà l'ús de l'espai de l'OMIC amb l'objectiu d'atendre els problemes de la ciutadania en matèria de consum de manera independent a la informació que ofereixen entitats financeres i grans empreses. Al llarg dels darrers anys l'Associació ha tingut una presència creixent a les comarques gironines a través d'activitats per a la formació, informació i prevenció. Ara, aquest espai físic permetrà reforçar i donar impuls a la dinamització del territori cap a un posicionament més crític i responsable en les relacions de consum..  Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
ADICAE reclama als grups parlamentaris del Congrés l'aprovació d'un procediment concursal específic per a persones consumidores  
Cinc execucions a l'hora confirmen que el drama hipotecari a l'Estat espanyol està molt lluny de resoldre's. A Catalunya, la xifra de procediments es dispara un 18% en un any; de 8.805 el primer semestre del 2013 a 10.387 en el mateix període de 2014. El dia en què es van conèixer les dades sobre execucions hipotecàries del primer semestre del 2014 l'Associació va trasllada als membres de la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats una proposta per a la inclusió d'un mecanisme concursal específic per a persones consumidores. Sense aquest canvi normatiu, les estadístiques seguiran sent alarmants. Més informació
Directius d'Afinsa condemnats i de Fórum processats; la Justícia fa un pas endavant tot i que no suficient per donar solució als afectats del frau filatèlic
Tres dirigents d'Afinsa han estat condemnats a fer-se càrrec dels 1.825 milions d'euros del forat generat i a la inhabilitació per a la gestió de béns durant 15 anys. Pocs dies més tard, 32 responsables de Fórum Filatélico van ser processats acusats d'estafar 3.702 milions. Aquestes dues notícies serveixen per avançar en la condemna dels estafadors però no són realment efectives per a les persones afectades en el camí per recuperar els seus estalvis. Ara es fa més evident que mai la necessitat que l'Estat es faci càrrec dels deutes als creditors, tal com recull la proposta de solució de la Plataforma Unitaria Solución Fórum–Afinsa, impulsada per ADICAE que ja ha rebut el suport de 15 parlaments autonòmics.
ADICAE detecta que els dipòsits a Espanya són ja fins a un 40% menys rendibles que la mitjana europea
Amb l'interès dels diners en mínims històrics, les remuneracions dels dipòsits s'han desplomat, però més a Espanya que a la resta de la UE. Un dipòsit a un termini màxim d'un any és, de mitjana, un 40% menys rendible a Espanya (0,73%) que a Europa (1,23%). I en terminis fixos de més de dos anys, la rendibilitat és un terç inferior.
Més informació
EN AQUEST MES...
El mes de novembre, com l'octubre que deixem enrere, ve carregat d'activitats formatives i informatives. En un moment com l'actual on els augments als preus dels subministraments bàsics són constants i les entitats financeres aprofiten fins a l'últim recurs per a esgarrapar diners a les persones consumidores, entre d'altres injustícies, la resposta ciutadana ha de passar per conèixer bé i reclamar els seus drets. AICEC-ADICAE aposta fermanent per la informació i la formació com a eines imprescindibles per a aprendre i així poder prevenir situacions injustes, saber com reclamar quan calgui i ser, en definitiva, persones més crítiques i responsables amb el consum.


Els productes d'estalvi-inversió seran un dels temes que ocuparan les xerrades d'aquest mes. Parlarem sobre què cal tenir en compte per valorar si ens convenen o no, de les seves característiques i els seus riscos. També en l'àmbit financer les comissions segueixen sent una de les fonts d'injustícies, per això també en parlarem per saber quines estan mal cobrades i com reclamar. A més a més, quan el preu de la llum no para d'augmentar i varia la forma de la factura també cal prestar atenció al sistema elèctric. En aquest sentit, oferirem pautes per entendre tots aquests canvis i consells d'estalvi. Les assegurances, els mecanismes de compra a distància i els abusos a l'àmbit de les telecomunicacions seran altres dels temes que es tractaran.

Aquestes xerrades tindran lloc a diferents indrets de Catalunya, pots consultar el calendari amb la informació de cadascuna a l'apartat d'activitats d'aquest butlletí i al lloc web.
OPINIÓ del butlletí

El "Dia Mundial de l'Estalvi" com a reivindicació contra els fraus a l'àmbit financer


 
Jordi Tarruella
(Vicepresident d'AICEC-ADICAE)

Un Congrés Internacional de Caixes d'Estalvi celebrat a Milà l'any 1924 establia el dia 31 d'octubre com a data per promocionar l'estalvi arreu del món. Anys després, els fraus a les persones estalviadores i els saquejos dels directius de les entitats posen de manifest que qualsevol voluntat de coherència amb aquest propòsit queda lluny de la realitat actual. Avui en dia, l'estalvi a Catalunya i al conjunt de l'Estat reflecteix mínims històrics fruit d'aquests abusos i d'una aposta de les entitats per productes de més risc. ADICAE pren la data per reivindicar la necessitat de solucionar els fraus existents i recuperar una actitud de respecte del sistema financer cap a les persones consumidores.


Les mateixes caixes d'estalvi que van impulsar el "Dia Mundial de l'Estalvi" han estat les encarregades de treure sentit al propòsit d'aquesta data. La capacitat d'estalvi disminueix a Catalunya i el 37'7% de llars no poden afrontar despeses imprevistes, segons la darrera enquesta de condicions de vida publicada per l'Instituto Nacional de Estadística [cursiva] i es confirma així que cada vegada és més difícil per les famílies catalanes destinar part del pressupost familiar a l'estalvi. Al conjunt de l'Estat aquesta dada se situa al 41% i la taxa d'estalvi al 9,1%, segons Eurostat, davant del gairebé 13% que es registra al conjunt de països de la Zona Euro, el 15% de França o el 16% d'Alemanya. Cada vegada és més difícil estalviar perquè el pressupost familiar destinat a pagar les despeses bàsiques d'alimentació i subministraments augmenta desenfrenadament mentre la renda disminueix.

El poc estalvi disponible es topa amb dipòsits amb rendibilitats mínimes i inferiors a la mitjana europea i les entitats financeres espanyoles procuren traslladar-lo a productes de més risc. Pocs anys enrera ja era palpable que l'objectiu fundacional de les caixes de servir a la societat quedava esborrat tal com ho demostren les males pràctiques dels anys previs al procés de reestructuració bancària. Els fraus a l'estalvi han atrapat més de 68.000 milions d'euros a prop de 3 milions de persones amb productes com les participacions preferents o el deute subordinat, comercialitzats de manera enganyosa per capitalitzar les entitats a costa de les persones estalviadores. I els abusos s'han estès més enllà del terreny de l'estalvi, com bé es coneix, perquè el terreny dels préstecs i els crèdits hipotecaris també ha estat tacat amb la inclusió d'abusives clàusules que no permetien beneficiar-se de les baixades de l'EURIBOR.

A més a més, s'hi afegeix un rescat bancari que ha salvat a les entitats amb diners públics per compensar una gestió pèssima dels seus directius. Mentre milers de persones no poden disposar dels seus estalvis atrapats per aquestes males pràctiques se segueixen destapant casos indignants ocorreguts no només abans de l'extinció de les caixes d'estalvi sinó també durant el període de crisi econòmica. Les targetes black de Caja Madrid o les operacions irregulars de Caixa Galicia i Catalunya Caixa, amb operacions de finançament i refinançament a empreses amigues que van ocasionar, entre les dues entitats nacionalitzades, 1.500 milions de pèrdues són una burla més a la ciutadania.

Aquest panorama fa necessari recordar quin era l'objectiu d'aquest "Dia Mundial de l'Estalvi" i reivindicar la necessitat de solucionar els fraus que encara queden pendents de ser resolts. Així mateix, la informació és per a la ciutadania l'eina bàsica per prevenir nous abusos i per aprendre quins recursos existeixen per tal d'estalviar dins del pressupost familiar i evitar el sobreendeutament.

Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
AGENDA NOVEMBRE xerrades i activitats
Dilluns 3, 18h. QUÈ HEM DE SABER PER CONTRACTAR UN PRODUCTE D'ESTALVI-INVERSIÓ?  Reus. Casal de la Gent Gran de Reus (Riera d'Aragó, 11)

Dimarts 4, 19h. QUINES COMISSIONS ESTAN MAL COBRADES? COM PUC RECLAMAR? Vilanova i la Geltrú. Centre Cívic la Sardana (C/Josep Anselm Clavé, 74)

Dijous 6, 19h. LES ASSEGURANCES. COM RECLAMAR-LES?  David Brico (iAhorro.com) Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE


Dijous 6, 18h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES Sitges. Casal de la Gent Gran (C/Joan Maragall, 40)

Dilluns 10, 19:30h. APRÈN A COMPRAR A DISTÀNCIA AMB SEGURETAT Reus. Centre Cívic Sant Josep Obrer (Pl. Mas Pellicer, bloc 55)

Dimarts 11, 19h. LA FACTURA ELÈCTRICA I ELS SEUS CANVIS  Ripollet. Sala d'Actes del Centre Cultural (Rbla. de Sant Jordi, 2)

Dimecres 12, 19:30h. L'ABÚS BANCARI. COM RECONÈIXER SI UN PRODUCTE FINANCER ÉS SEGUR?  Olot. IMPO (C/Tomás de Lorenzana, 15)

Dijous 13, 19h. LA CULTURA ENERGÈTICA I ELS CANVIS DE LA REFORMA ELÈCTRICA  Marta Garcia (Ecoserveis) L'Hospitalet de Llobregat. Centre Cultural Santa Eulàlia (C/Santa Eulàlia, 60)

Dijous 13, 19h. QUÈ HEM DE SABER PER CONTRACTAR UN PRODUCTE D'ESTALVI-INVERSIÓ?  Montferri. Sala de Plens de l'Ajuntament (C/Major, 35)

Dilluns 17, 18h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES .Cubelles. Casal de la Gent Gran (Pg. Narcís Bardají)

Dijous 6, 18h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES Sant Bartomeu del Grau. Casal d'Avis (C/Ponent, 2)

Dimarts 18, 19h. QUINES COMISSIONS ESTAN MAL COBRADES? COM PUC RECLAMAR? Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 25, 19h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES Polinyà. Casal de la Gent Gran El Roure (C/Ernest Lluch, 28)

Dijous 27, 19h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES Olesa de Montserrat. Biblioteca Municipal Santa Oliva (C/Salvador Casas, 28)

Dijous 27, 19h.  APRÈN A COMPRAR A DISTÀNCIA AMB SEGURETAT Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE


 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
Copyright © *|2014|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Entença 30, entl. 1a. 08015 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.