Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº14. Octubre de 2015
mira el butlletí al teu servidor

Els consumidors catalans rebutgem els xantatges i les amenaces de la bancaFont: www.elpuntavui.cat

Després de la greu ingerència feta divendres 18 de setembre per les dues patronals que agrupen la banca espanyola (AEB) i les caixes d'estalvis (CECA) en motiu de les eleccions del 27 de setembre al Parlament de Catalunya, l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) vol deixar clar que els consumidors rebutgem els xantatges i les amenaces de la banca a la ciutadania de Catalunya per orientar el seu vot.

Malgrat haver rectificat cinc dies després, i matisar que la seva advertència no fou pas una amenaça, sinó que es referia a que “en situacions de molta tensió i incertesa és un risc que no es pot excloure” però que és “altament improbable”, la ingerència inèdita de la banca a l'actual panorama polític és una expressió més de com els poders financers utilitzen els seus tentacles per preservar els seus interessos. Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
Representants polítics analitzen el model econòmic i de consum a les portes del 27S

AICEC-ADICAE, Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya, organitza una taula rodona amb representants de les forces parlamentàries que concorren les eleccions del 27 de setembre per reflexionar sobre la protecció de les persones consumidores en les polítiques públiques i de consum. El públic dóna el punt crític necessari per al dinamisme de l'acte.

El consum és un tema transversal que les forces polítiques han de tenir en compte en el seu programa polític, sense que aquesta matèria quedi relegada en un segon pla. En plena campanya electoral, és essencial que els diferents partits i candidatures expressin, analitzin i reflexionin sobre el model econòmic i de consum, i així ho han fet gràcies a l'amena i interessant taula rodona organitzada per AICEC-ADICAE, en la que han assistit mig centenar de persones.

El President d'AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, ha donat la benvinguda al públic i a les forces polítiques, i ha deixat clar que ADICAE que, com a organització social, no fa definicions polítiques ni té cap interès particular en el debat. Simplement, l'Associació d'Usuaris, Bancs i Assegurances reconeix la identitat nacional de Catalunya i recolza el dret a decidir. Per últim, ha demanat a tots els catalans que exerceixin el seu dret a vot de manera crítica, responsable, solidària i per suposat, lliure.

Més informació
AICEC-ADICAE surt al carrer davant el gran pacte de la banca contra els consumidors

El dilluns 14 de setembre va arrencar la campanya de mobilització per informar a peu de carrer sobre les comissions abusives als caixers i continuar amb la recollida de signatures i l'adhesió a la reclamació col·lectiva. L'acord que promou el Banc d'Espanya pretén augmentar de manera global la despesa de les retirades d'efectiu.

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya, AICEC-ADICAE, denuncia el gran pacte de la banca contra el consumidor que estan cuinant les entitats financeres, agrupades en suposats bàndols i amb la connivència del Banc d'Espanya.

En contra del que estan anunciant, aquests acords no van a millorar el servei que donen a l'usuari i les seves tarifes. A la pràctica, aquests moviments es dirigeixen a imposar una sola comissió més cara de la que es repercutia fins ara en concepte de comissió interbancària, tal com ve advertint ADICAE. I tot això, amb la finalitat de camuflar l'autèntic estat dels seus comptes de resultats.

Més informació
 
20a Mostra d'Associacions La Mercè

La Plaça de Catalunya es va convertir un any més en l'escenari de la Mostra d'Associacions. Els dies 19, 20 i 24 de setembre es va dur a terme la vintena edició d'aquesta cita cultural i necessària en una societat com l'actual. Per això, AICEC-ADICAE va participar en aquesta festa de l'associacionisme, la participació i la cohesió, ocupant l'estand número 2 de la cèntrica plaça barcelonina.

L'objectiu de la Mostra és donar a conèixer el gran ventall d'entitats i associacions presents a la ciutat, entre elles AICEC-ADICAE, gràcies a la col·laboració de socis/es i voluntaris/es.

En plena festa major, el caire festiu de la Mostra va animar a un gran volum de gent a apropar-se als diferents estands. La nostra Associació no només va informar a totes aquelles persones interessades, sinó que els nostres cartells ja advertien que la recollida de signatures en contra de les comissions abusives als caixers, era una de les finalitats de la trobada. Alguns ja coneixen aquest abús bancari, d'altres es van sorprendre després de l'explicació, però finalment la majoria van voler col·laborar en l'eradicació d'aquesta mala pràctica que ha comès, està cometent i cometrà (si no ens mobilitzem) la banca.

Més informació
 
EN AQUEST MES...

Aquest mes d'octubre ve carregat d'activitats, xerrades i tallers. Amb la finalitat de prevenir abusos en consum, AICEC-ADICAE aposta per informació i la formació de les persones consumidores. En aquest sentit, destaquem la proliferació dels crèdits no hipotecaris, és a dir, els crèdits al consum. Aquests tipus de crèdits van augmentar un 8.25% durant el 2014, el que suposa un creixement de dos exercicis consecutius. És necessari analitzar les condicions en les que s'ofereixen, i sobretot, informar els consumidors sobre les característiques, riscs i drets que tenen a l'hora de contractar-los, ja que moltes vegades es poden caure en el parany d'una publicitat agressiva. És per això que el dijous 1 d'octubre hem organitzat una xerrada sota el títol “No deixis que el crèdit es converteixi en una trampa!”, amb la col·laboració de dos experts en la temàtica (vegeu l'Agenda d'activitats a la dreta).

D'altra banda, les persones majors de 65 anys és un col·lectiu que s'ha de prestar especial atenció en matèria de consum, ja que s'enfronten a més dificultats i abusos. Per aquest motiu, des de l'Associació donem encara més importància a la seva formació i informació. “La realitat davant el consum” (dijous 15/10) és una xerrada sobre la imperant necessitat de la societat d'informar en aquesta matèria, de la mà de dos ponents. Es tractarà quina és la realitat actual que viu aquest col·lectiu.

Les activitats, xerrades i punts informatius tindran lloc a diferents indrets de Catalunya. Pots consultar el calendari amb la informació de cadascuna a l'apartat d'activitats d'aquest butlletí i al nostre web.

CONSUM I CULTURA Et recomanem...

La Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC) celebra aquest any la seva quarta edició amb la finalitat dels anys anteriors: ser un punt de trobada de productes i serveis en àmbits com l'alimentació, l'habitatge, l'oci, el comerç just, les energies renovables o la formació, entre d'altres. Es tracta de reunir la gran varietat de pràctiques de l’economia social i solidària de Catalunya.

S'entén per economia solidària tota aquella activitat econòmica basada en criteris participatius, democràtics, sostenibles i socialment responsables. Aquesta alternativa al capitalisme dóna protagonisme a la cooperació i al bé comú, sempre pensant en les persones.

La fira es realitzarà els dies 24 i 25 d'octubre a Barcelona al recinte Fabra i Coats (C/Sant Adrià, 20). Ja pots fer la preinscripció al seu portal web.

OPINIÓ del butlletí

Les propostes dels consumidors davant les eleccions

 
Jordi Tarruella
(Vicepresident d'AICEC-ADICAE)

La decadència de les polítiques de consum a Catalunya ha quedat més que reflectida en els últims anys, aïllant els drets dels consumidors en un segon pla. Aquesta pèssima situació ha portat a AICEC-ADICAE a actuar, i és per aquest motiu que, en plena campanya electoral, va convidar a les diferents formacions polítiques que concorrien les eleccions del 27S per analitzar i reflexionar sobre el model econòmic i de consum actual.

Les propostes en matèria de consum dels partits van ser diverses i àmplies, però les persones consumidores assistents, crítiques, responsables i solidàries, van suggerir una sèrie d'idees per a la rehabilitació de les polítiques de consum al territori català.

En primer lloc, queda palès que és necessària una nova regulació específica que enforteixi els drets d'informació i transparència en la relació de les entitats de crèdit amb els usuaris. Unes entitats financeres que haurien d'estar també supervisades, inspeccionades i sancionades per les autoritats de consum, i no només per òrgans que fan la vista grossa davant les greus ingerències de la banca.

Aquesta regulació hauria d'incloure l'impuls de mesures legislatives necessàries per separar la comercialització de productes d'estalvi i d'inversió. La separació de la banca d'estalvi i de la banca d'inversió és una mesura estructural necessària per acabar amb la multitud de fraus a l'estalvi-inversió que hem viscut en els últims 25 anys. Per aquest motiu, cal fer èmfasi en el consum responsable, així com reactivar aquelles mesures legislatives necessàries per regular el consum col·laboratiu o comunitari com a nou espai econòmic transformador. La fixació d'un impost sobre les transaccions financeres, és una altra proposta, supervisant que el seu cost no acabi repercutint ens els consumidors.

En matèria hipotecària, s'han de dissenyar polítiques que garanteixin la funció social de la propietat i que vagin més enllà del seu foment. És necessari un parc públic d'habitatge de lloguer, així com l'impuls de mesures d'adquisició de la propietat, i cal una legislació més enllà de la dació en pagament.

També ha de ser inevitable crear un procediment concursal específic per a les persones consumidores que permeti una segona oportunitat per recuperar-se econòmicament del sobreendeutament i dotar als jutges majors facultats per tractar de renegociar o ajornar el deute.

D'altra banda, s'ha de convertir el Consell de Persones Consumidores de Catalunya en un òrgan de presa de decisions més enllà de la simple funció consultiva, a més de reforçar la presència d'associacions de consumidors en el Consell de Direcció de l'Agència Catalana del Consum.

Davant la desaparició de les caixes d'estalvi, i amb elles, el seu patrimoni i obra social, s'han de posar en marxa totes les decisions necessàries per posar-les al control democràtic dels usuaris, i no deixar-les en mans de fundacions bancàries com succeeix actualment.

La congestió dels jutjats és un altre punt important. Hi ha d'haver un compromís per dotar-los de mitjans extraordinaris i eficaços. En aquest sentit, cal recordar l'existència de les vies de resolució extrajudicial. És vital un pla de difusió i foment per impulsar un Arbitratge de Consum específic per al sector financer.

Finalment, les organitzacions de consumidors tenim un paper clau, però reivindiquem l'adopció de mesures perquè puguem orientar i recolzar les reclamacions de menor quantia de les persones consumidores, és a dir, els procediments judicials de menys de 2.000 euros.

Només impulsant les polítiques públiques de consum aconseguirem la millora dels drets de les persones consumidores. És per això, que AICEC-ADICAE espera un canvi radical després de les passades eleccions del 27S i que els partits polítics recordin tot allò que van proposar el 17 de setembre.

AGENDA OCTUBRE  xerrades i activitats

Dijous 1, 18h. “NO DEIXIS QUE EL CRÈDIT ES CONVERTEIXI EN UNA TRAMPA!”. Amb Quim Bernat (Agència Catalana del Consum) i Josep Maria Bech (Dret Civil UdG). Barcelona. Centre Cívic El Sortidor (C/del Sortidor, 12)

Dimarts 6, 19h. “EINES I TÈCNIQUES DE PARTICIPACIÓ”. Amb Roger Buch, Doctor en Ciència Política (UAB). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 6, 19h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Rubí. Auditori Rubí+D (Rambleta de Joan Miró s/n)

Divendres 9, 10h. “VISITEM L'ECO PARC: EL MODEL DE GESTIÓ DE RESIDUS METROPOLITANS”. Barcelona. Zona Franca. Eco Parc (C/de l'Artic, 26)

Dimarts 13, 9h. “ELS TEUS PRIMERS PRODUCTES BANCARIS". Llinars del Vallès. Institut Giola (C/ Tulipa)

Dimarts 13, 19h. “ARBITRATGE DE CONSUM: QÜESTIONS PRÀCTIQUES”. Amb Mariló Gramunt (Dret Civil UB). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimecres 14, 10h a 12h. “PUNT INFORMATIU: QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Barcelona. Mercat del Ninot (C/de Mallorca, 157)

Dimarts 14, 17h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Pacs del Penedès. Centre Cívic (Avinguda de la Diputació, 7)

Dijous 15, 10h a 12h. “PUNT INFORMATIU: QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Tarragona. Mercat de Tarragona (Plaça Corsini, s/n)

Dijous 15, 18h. “LA REALITAT DAVANT EL CONSUM”. Amb Albert Melià (Subdirector de l'Agència Catalana del Consum) i Ramón Canal (Institut de Govern i Polítiques Públiques). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Divendres 16, 9h a 10h. “PUNT INFORMATIU: QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Girona. Mercat de Girona (Plaça Calvet i Rubalcaba)

Dimecres 21, 18h a 20h. “CONFERÈNCIA VOLUNTARIAT I PARTICIPACIÓ”. Tarragona. Seu d'AICEC-ADICAE. Hotel d'Entitats (Pàrquing la Pedrera - C/Pons d'Icart, s/n, 6a planta, 6è despatx)

Dimarts 22, 10h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Viladecavalls. Escola Municipal de Música Pau Casals (Plaça Coronel Busquets s/n)

Dijous 22, 10h a 12h. “PUNT INFORMATIU: RESOLUCIÓ EXTRAJUDICIAL DE CONFLICTES”. Reus (Plaça Prim)

Dijous 22, 19h a 20h. “XERRADA: QUE NO ES MENGIN ELS TEUS DRETS!”. Reus. Centre Cívic Llevant (C/de Cels Gomis i Mestre, 10)

Divendres 23, 9h a 11h. “PUNT INFORMATIU: RESOLUCIÓ EXTRAJUDICIAL DE CONFLICTES”. Girona (C/Ciutadans, 1)

Dimarts 27, 18h. “PUBLICITAT I ESTRATÈGIES COMERCIALS”. Amb Jordi Botey (URL). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimecres 28, 10h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Centelles. Casal de la Gent Gran (C/Nou, 19)

Dijous 29, 19h.
“L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Vallirana. Casal de Joves (C/Major 612)  
 

SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
AICEC-ADICAE rebutja les comissions abusives als caixers.

CaixaBank està cobrant des del març una doble comissió als seus caixers als no clients. Es tracta d'una pràctica abusiva que va en contra de les persones consumidores. Per això, hem iniciat una campanya per lluitar contra les comissions abusives.
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.