Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº13. Setembre 2015
mira el butlletí al teu servidor

ADICAE acorrala el Banc d'Espanya amb proves de la doble comissió i la denúncia al Banc Central Europeu 

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, ADICAE, va acudir el passat 27 d'agost al Banc d'Espanya on va fer entrega de les 349.533 signatures de consumidors que reclamen la prohibició de la doble comissió als caixers. 

El fet que en ple estiu i en només unes setmanes s'hagin recollit centenars de milers de signatures és una mostra que els consumidors estan disposats a recolzar la campanya iniciada per ADICAE per plantar cara a aquest nou abús i llençar el que el president de l'Associació, Manuel Pardos, qualifica com a una "guerra contra la 'guerra de les comissions'", en al·lusió a les diferents posicions que la banca espanyola està adoptant. Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
Els fons perfilats: destapem els perills del 'producte estrella' de la banca 

Davant la baixada dels tipus, la banca està trepitjant l'accelerador en la comercialització d'un tipus de fons mixtos anomenats fons perfilats. Són fons que inverteixen en altres fons, i on els consumidors poden perdre part dels seus estalvis. A més, tenen unes comissions més altes per la gestió activa que comporten.

Durant els últims mesos la banca s'ha llançat a comercialitzar els anomenats fons perfilats, una classe de fons mixtos que tenen una política d'inversió determinada per un perfil de risc predefinit, adaptats a cada tipus d'inversor. Són fons que inverteixen en altres fons, és a dir, són carteres de fons d'inversió agrupades en un sol fons. En un escenari en el que els tipus són vora el 0%, els fons mixtos, entre els quals es troben els fons perfilats, estan aglutinant la major part d'un creixement que, en termes bruts, supera els 6.700 milions d'euros davant els 4.800 de tota la indústria.
Més informació

Renfe apuja la comissió que cobra per comprar bitllets a finestreta en plena època estival

En ple període estival, amb més de 3 milions de viatgers utilitzant la línia ferroviària a l'estat espanyol i, en conseqüència, els serveis de Renfe, la companyia ha decidit elevar les despeses de gestió per vendre bitllets de tren a finestreta, passant del 3,5% al 5,5%. Un encariment del 2% en el preu dels passatges que no es correspon amb la millora en els serveis proporcionats per la companyia, ni per un augment de les despeses de gestió. Aquesta diferència afecta els bitllets dels trens d'alta velocitat (AVE) i trens de llarga distància (Altaria, Alvia, Euromed i Talgo).

RENFE hauria d'informar els usuaris d'aquests trens de la diferència de preu existent entre els bitllets comprats a l'estació i els dispensats per les màquines o per Internet.

Cada família estalviaria al menys 50 euros l'any en carburant si les petrolieres rebaixessin els seus beneficis a la mitjana europea

El marge brut que s'emporten les petrolieres espanyoles per cada litre de carburant que venen s'estima en aproximadament 17 cèntims, entre 5 i 6 més que la mitjana dels principals països europeus. Un abús que hauria de ser eliminat.

“Al maig de 2015, el marge brut mitjà de la gasolina 95 a Espanya fou superior a 5,9c€/lt a l'indicador corresponent de la UE-6”, el grup dels sis principals països europeus consumidors de carburant a la Unió Europea. “Respecte el gasoil A, la diferència va disminuir fins els 5,0 c€/lt”. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) resumeix d'aquesta manera, en el seu informe de juny de 2015 sobre el preu dels combustibles d'automoció -últim disponible-, un fenomen que es repeteix mes a mes durant els últims anys i que està darrere del preu de les gasolines, molt superior.

Més informació
 
EN AQUEST MES...

Engeguem motors! Iniciem un nou curs ple de projectes, debats, tallers, taules informatives i cursos de formació oberts a totes les persones consumidores que vulguin col·laborar amb millorar el model de consum actual.

D'una banda, estem emprenent quatre projectes. El primer està relacionat amb la millora dels drets i la posició de les persones consumidores de major edat. El segon s'anomena “La realitat del mercat del crèdit no hipotecari a Espanya” i és un programa que pretén ser una eina que eviti els abusos en aquest àmbit. “Defensar els drets reclamant. La nova normativa de resolució alternativa de conflictes de consum” és una altra iniciativa amb la finalitat de millorar el coneixement als mecanismes ADR. I per últim, el darrer projecte està relacionat amb l'alimentació: “Alimentació sostenible: consumir bé per viure millor” aporta les eines necessàries per a un canvi en els nostres hàbits de consum alimentari.

D'altra banda, estem preparant un debat amb polítics per parlar de política de consum; i com cada setembre, dins del marc de la Festa Major de Barcelona, ens acompanya La Mercè, data en la que participarem en la 20a Mostra d'Associacions de Barcelona durant tot el dia per presentar els projectes anteriorment esmentats i les activitats planificades per aquest curs.

A banda dels nous projectes i activitats programades d'enguany, estem preparant una sèrie de publicacions en català. També recordem que continuem treballant per la millora dels drets de les persones consumidores en matèria de bancs, assegurances i temes de gran consum. Però no ho podem fer sols. La força col·lectiva i organitzada és l'epicentre del canvi per arribar a un nou model econòmic i social més just per a tothom. És molt important la teva participació com a persona consumidora crítica, responsable i solidària. Tu ets el protagonista!

Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ del butlletí

El dret a l'habitatge


Isabel Pons
(Membre de la Junta Directiva d'AICEC-ADICAE)

L'habitatge és un dret bàsic de tothom, i com a tal, no hauria d'haver cap persona sense habitatge. Malauradament, no és -ni mai ha estat- així. Una porció de la ciutadania catalana continua en exclusió residencial i per això és necessari abordar polítiques estratègiques des de l'àmbit del consum.

Una de les iniciatives que es van emprendre per garantir el dret a l'habitatge fou la constitució del Fons d'Habitatge de lloguer destinat a polítiques socials. El passat 12 de juny, el Departament de Territori i Sostenibilitat, 10 entitats de l'àmbit de l'habitatge social i les entitats municipalistes van subscriure un acord per constituir aquest Fons que es configura com un instrument destinat a posar a disposició de les persones i famílies en risc d'exclusió residencial els habitatges de titularitat pública i privada que integrin aquest Fons, en règim de lloguer social.

El Fons d'habitatges de lloguer destinat a polítiques socials va ser aprovat pel Parlament de Catalunya gràcies al treball de la Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne, de la qual forma part AICEC-ADICAE, que al juliol de l'any 2013 va iniciar una campanya per fer-lo realitat. S'integren els habitatges públics de la Generalitat, dels Ajuntaments, els habitatges de les borses municipals de lloguer, els habitatges d'inclusió i els habitatges de les entitats financeres que han estat cedits fins al moment a les administracions.

Els habitatges que s'inclouen en el fons han de ser adjudicats sempre per una administració pública, per un període mínim de 5 anys i el preu del lloguer haurà de ser almenys un 20% inferior al preu del mercat. Els llogaters d'aquests habitatges poden demanar un ajut al pagament del lloguer que garanteixi que el lloguer que paguen no supera els percentatges sobre els seus ingressos fixats a l'acord. També es va incloure un compromís anual per incrementar el fons de lloguer destinat a polítiques socials per part de l'administració i els ajuntaments.

Finalment, també podran formar part del fons de lloguer els habitatges gestionats per entitats financeres o grans tenidors d'habitatges o per les entitats sense ànim de lucre que no siguin propietat d'administracions públiques, sempre i quan es compleixin les condicions que estableix el fons.

És important destacar que es convocaran reunions amb regularitat per fer el seguiment del fons d'habitatge i es contactarà amb les entitats financeres i grans tenidors d'habitatges per a què aportin els seus habitatges buits al fons.

La constitució del Fons és un primer pas d'un llarg camí. Cal seguir avançant per garantir el compliment de la funció social de la propietat i el dret a un habitatge digne i de qualitat. Hem d'evitar que es repeteixin els errors del passat que van portar a una irresponsable bombolla immobiliària els efectes de la qual seguim patint cada dia.

Ja has signat per prohibir la doble comissió de CaixaBank? Participa! Vam presentar les signatures recollides a Change.org al Banc d'Espanya, però encara ets a temps d'unir-te!
AGENDA SETEMBRE  xerrades i activitats
Dijous 17, 17:30h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Hostalets de Pierola. Casal de la Gent Gran (Plaça Cal FIgueres, 1)

Dijous 17, 19:00h. "DEBAT DE CONSUM DE POLÍTICA I POLÍTICA DE CONSUM". Amb polítics de diferents partits. Lloc: pendent de confirmar

Dissabte 19, tot el dia. “20a MOSTRA D'ASSOCIACIONS DE BARCELONA”. Barcelona. Plaça de Catalunya

Diumenge 20, tot el dia. “20a MOSTRA D'ASSOCIACIONS DE BARCELONA”. Barcelona. Plaça de Catalunya

Dijous 24, tot el dia. LA MERCÈ “20a MOSTRA D'ASSOCIACIONS DE BARCELONA”. Barcelona. Plaça de Catalunya

Dimarts, 29 19:00h. “ELS TEUS PRIMERS PRODUCTES BANCARIS”. Vallirana. Casal de Joves (C/Major, 612)

 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
CONSUM I CULTURA  Et recomanem...

© CCCB. La Fotogràfica, 2015

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va presentar el passat mes de juny l'exposició “Pis pilot”. Agafant a Barcelona i Medellín com a referència, l'exposició presenta propostes i alternatives per garantir el dret a l'habitatge. La finalitat del projecte és promoure el debat i que l'espectador reflexioni sobre aquesta matèria.

S'estructura en tres parts: El problema de l'habitatge” (gentrificació, pisos buits, etc.), “L'habitatge com a solució” (propostes) i “Reformar, Cohabitar i Cooperar” (possibles solucions).

Ets a temps d'anar a veure-la fins el 25 d'octubre!


En el llibre 'Això ho canvia tot', la periodista Naomi Klein qüestiona la ideologia de lliure mercat i els efectes que aquest comporta en el canvi climàtic. L'autora es centra en la vessant política per explicar que els que posseeixen el poder són qui realment poden combatre l'augment de temperatura que any rere any pateix el nostre planeta.

Sense la intervenció política en l'actual sistema tal i com està construït, és impossible adoptar un canvi real. Per aquest motiu, Klein defensa un nou escenari polític, econòmic i social on quedi clar que els recursos del planeta són limitats. Sens dubte, el canvi climàtic és un avís del ja caduc sistema econòmic i polític que cal renovar amb urgència.

Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.