Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº27. NOVEMBRE 2016
mira el butlletí al teu servidor


Jornada d'Educació Financera,
d'AICEC-ADICAEEl passat 25 d'octubre de 2016 al Col·legi Professional de Periodistes de Catalunya vàrem gaudir d'una jornada molt intensa al voltant de l'educació financera a Catalunya, en la qual van participar ponents de tots els perfils i opinions, per posar a debat el programa d'educació financera de les escoles catalanes, l'EFEC.

Al col·loqui podíem diferenciar dues posicions oposades al respecte. Qui defensaven el programa, que argumentaven que aquests tallers només suposaven 6 hores a l'any complementàries a la classe d'economia i que es tractaven d'uns materials que tenen com a objectiu de dotar als i les alumnes d'uns coneixements bàsics en finances, sense cap tipus d'ideologia o interessos darrere. A més, defensaven l'existència d'aquest programa per tractar d'unes qüestions i problemàtiques amb les quals es trobaran en un futur, i que els faran servir. Per altra banda, sobre el perfil de les persones voluntàries, senyalaven la dificultat per trobar a altres col·lectius que ho puguin assumir.

Per la seva part, les persones detractores del programa senyalaven la falta de crítica dels continguts així com l'adoctrinament que suposa explicar aquests conceptes des de la perspectiva de la banca. Senyalaven que aquests temes poden ser impartits pel mateix professorat, que la voluntat que siguin professionals del món de la banca demostra la voluntat de captar a futurs bons clients. És a dir, que els continguts i la forma no estan lliures d'ideologia, com intenten fer creure.

Al final de les exposicions dels ponents i la ponent es va obrir el torn de comentaris del públic assistent. La gran majoria de les intervencions eren de professionals de l'ensenyança contraris al programa. Exposaven la seva experiència i idees, principalment atemptant en contra de la intervenció de la banca en el projecte i de la manca de valors i propostes alternatives dintre d'aquests tallers.

NOTÍCIES què ha passat?
Financiarització i Consum. L'assalt de les finances a la vida quotidiana

Com hem arribat fins aquí? Actualment, les finances són presents a la majoria de les esferes de la vida social. Què és això que anomenem financiarització? Quines transformacions ha produït a l'economia? I com ha afectat a la nostra vida quotidiana? Què fem ara per revertir aquesta situació? Aquestes són algunes de les preguntes que intentarem respondre el pròxim dissabte dia 12 de novembre al Pati Llimona, en el marc de la jornada "Financiarització i consum, l'assalt de les finances a la vida quotidiana."

Aquesta jornada la centrem dins d'un context econòmic i financer de canvis, on a l'ordre del dia hi ha molts debats oberts sobre el futur que ens espera. Entre altres temes, una de les preocupacions emergents són les titulitzacions.

Quan parlem de titulitzacions, ens referim al procés pel qual una cartera d'actius, relativament homogènia i que compleix certs requisits, es transforma en "títols" o valors negociables en un mercat organitzat. A grans trets, una titulització és quan el banc amb qui tens la hipoteca ven aquest préstec a una altra entitat. És precisament el que va fer Catalunya Caixa farà prop d'un any i mig, "cedir els drets de préstecs/deutes hipotecàries a un fons denominat FTA2015, Fons de Titulització d'Actius"; al fons voltor nord-americà Blackstone.

La justícia admet a tràmit la demanda col·lectiva d'ADICAE contra BANKIA per la seva sortida a borsa

El procés de devolució extrajudicial dels estalvis perduts en la sortida a borsa de Bankia ha deixat sense solució bona part de les persones afectades. Per això, des d'ADICAE s'ha interposat una demanda col·lectiva contra Bankia que ha sigut admesa a tràmit pel Jutjat Mercantil Número 1 de València.

Obrim així una via per tal que d'una vegada per totes es doni una solució que no discrimini com ha fet fins ara Bankia. Sol·licitem la devolució per a totes les persones que van perdre els seus estalvis des de les que ho van patir en la pròpia operació de sortida a borsa fins a les que després van comprar les accions abans de la reformulació de comptes.

Més informació
"No és política, són els mercats!"

Manuel Pardos, president d'ADICAE i membre del Consell Consultiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), considera que “no s'ha fet suficient força per tal que la CNMV sigui una institució vertaderament forta i amb mitjans per vigilar als mercats i protegir a les persones consumidores”.

“No és la política; són els mercats", exclama Pardos davant aquelles persones que centren interessadament el debat en la politització del càrrec. De fet, "gairebé tots els presidents de la CNMV han estat polítics endollats, i més d'un com Pilar Valiente i Julio Segura s'han escapat pels pèls de la presó" després dels escàndols de Gescartera i les preferents, respectivament.

En aquest sentit, "el Banc d'Espanya i la CNMV són vicaris de les estructures europees", el que ha fet que "el mandat de Rodríguez hagi estat molt "leguleyo", limitant-se pràcticament a complir les directrius europees però renunciant a anar més enllà i a millorar la protecció a les persones consumidores, tal com exigia la deplorable situació del mercat espanyol després dels gravíssims fraus viscuts."

Més informació

Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ
Isabel Pons.
Tresorera d'AICEC-ADICAE.

El proper divendres 25 de novembre teniu una cita al Museu d'Història de Catalunya, en el marc de la jornada “El mercat hipotecari després de la crisi: com evitar una nova bombolla?” Durant la jornada ens trobarem amb diferents persones expertes que analitzaran l'actual marc normatiu de l'Estat espanyol en matèria hipotecària i posarem especial atenció als avenços que la nova Directiva Europea relacionada amb els contractes de crèdit per adquirir béns immobles. Principalment, en la part relativa a la informació prèvia que ha de donar una entitat financera abans que la persona consumidora adquireixi qualsevol tipus d'obligació amb aquesta. Veurem també les noves situacions en les que es troben les persones consumidores, fruit de les novetats judicials en relació a les clàusules sòl, clàusula zero, IRPH, clàusula de venciment anticipat o les titulacions hipotecàries. Xerrarem, també, sobre la cultura de l'habitatge a l'Estat espanyol; ha canviat o tornarem a cometre els mateixos errors de la bombolla immobiliària? T'hi esperem!

AQUEST MES...

Ser una persona consumidora crítica, responsable i solidària passa per estar ben informat/da. No us ha passat mai, d'estar pagant de més per determinat servei i saber-ho passats ja mesos? És llavors quan comença tot el procés, evitable, d'enviar reclamacions al Servei d'Atenció al Client corresponent. O patir reiteradament vulneracions dels nostres drets com a persones consumidores, i ni saber-ho? Estar ben informats i informades és, també, una responsabilitat pròpia. És per això que a AICEC-ADICAE hem preparat una nova fornada de díptics informatius; quatre en total. Sobre les comissions del sistema bancari, els mitjans de pagament, els serveis financers i els nostres drets (i deures) a l'hora de viatjar.

Ben aviat els tindreu disponibles a la nostra web!

AGENDA NOVEMBRE
activitats i jornades

Dilluns 7, 18:30h. “TROBADA GRUP LOCAL DE TERRASSA” Terrassa. Centre Cívic President Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dimecres 9, 18:30h. “ELS TEUS DRETS ALS SERVEIS FINANCERS” Barcelona. OMIC (Ronda Sant Pau, 43-45)

Dijous 10, 11:30h. NO HO DEIXIS PASSAR, APRÈN A RECLAMAR” Tarragona. Mercat Central (Plaça Corsini)

Dijous 10, 17:00h. “GRUP DE TREBALL ACTIVITATS I NOU CONSUM” Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 10, 18:00h. “EL TISA A DEBAT. Debat d'Actualitat” Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dijous 10, 19:00h. “ASSEGURANCES I PLANS DE PENSIONS: QUÈ HE DE SABER?” Valls. Consell Comarcal Alt Camp (c/Mossèn Martí,3)

Dijous 10, 19:00h. “TELECOMUNICACIONS, QUINS DRETS TINC?” Girona. Centre Cívic Pla de Palau (c/ Saragossa, 27)

Divendres 11, 10:00h. “NO HO DEIXIS PASSAR, APRÈN A RECLAMAR” Barcelona. Mercat de la Sagrada Família (c/ Padilla, 255)

Divendres 11, 10:00h. “NO HO DEIXIS PASSAR, APRÈN A RECLAMAR” Girona. Mercat del Lleó (Plaça Calvet i Rubalcaba)

Dissabte 12, 10:00h. “FINANCIARITZACIÓ I CONSUM” Jornada de Serveis Financers. Programa a part. Barcelona. Centre Cívic Pati Llimona (c/ Regomir,3)

Dimarts 15, 19:00h. “ LA MEDIACIÓ I L'ARBITRATGE DE CONSUM” A càrrec d'Isabel Viola- Professora titular de Dret Civil de la UB. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 15, 19:00h. “CONEIX SI TENS CLÀUSULES ABUSIVES A LA HIPOTECA” Granollers. Biblioteca Roca Umbert (Avg. Prat de la Riva,77)

Dimecres 16, 17:00h. “QUE ELS BANCS NO ET PRENGUIN EL PÈL: LES CLAUS DE L'ESTALVI-INVERSIÓ” Tarragona. Llar Municipal de Pensionistes i Jubilats Centre (c/ Adrià, 4)

Divendres 25, tot el dia. “EL MERCAT HIPOTECARI DESPRÉS DE LA CRISIS: COM EVITAR UNA NOVA BOMBOLLAR?” Programa a part. Barcelona. Museu d'Història de Catalunya (Plaça Pau Vila)

Dimecres 30, 11:30h. “VISITA A TV3. CONEIX LA TELEVISIÓ DE CATALUNYA” Inscripció prèvia abans del 14/11. Sant Joan Despi (c/ de TV3)

CONSUM I CULTURA Et recomanem...

Us proposem un seguit de llibreries on trobareu literatura crítica que abraça diversos àmbits de la vida quotidiana.

La Ciutat Invisible
Veus amb Veu
Taifa

Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.