Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº17. Gener de 2016
mira el butlletí al teu servidor

EL MES DE LES PERSONES CONSUMIDORES: CELEBRA, LLUITA I REIVINDICA ELS TEUS DRETS! 


El dia 15 de març és el Dia de les Persones Consumidores i com cada any, des d'AICEC-ADICAE volem transmetre el nostre compromís i la importància dels drets de les persones consumidores i usuàries arreu. Creiem necessària la formació i manteniment d'una actitud crítica, responsable i solidària per tal de plantar cara als abusos de les grans empreses, les pràctiques abusives o la ineficient qualitat de béns i serveis disponibles.

És per això, que la nostra Associació posa a disposició de tota la ciutadania, les eines que té a l'abast per tal de continuar reivindicant el moviment consumerista, un moviment que ha de prendre consciència i reflexió sobre un canvi de model de consum, tendint a la sostenibilitat, la transparència i garantia en el compliment dels drets que se'ns atorguen.

Estenem el dia de les persones consumidores a tot un mes ple de xerrades, conferències, taules informatives i moltes més activitats. Animem als consumeristes a sumar-s'hi, ja que nodrir-se de coneixements de consum és col·laborar en la millora de l'apoderament del pensament crític.


Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
La fallida sistèmica i delictiva de les caixes d'estalvis

ADICAE és l'única organització que està present a les principals causes penals contra les caixes d'estalvis.

Després de la publicació de la sentencia de l'Audiència Nacional contra els responsables de Caja Castilla-La Mancha, l'associació de consumidors ADICAE difon el següent article per a la seva difusió als mitjans de comunicació i fa les següents precisions:
 

  1. La fallida de les caixes d'estalvis, que representava el 50% del sistema financer espanyol, no pot quedar impune i lliure de càstig dels seus responsables, com indiquen els nuls resultats dels pocs processos judicials oberts.

  2. L'últim exemple d'aquests “judici-farsa” és CCM: el cost de 9.000 milions d'euros pagats pels espanyols per rescatar la caixa equival a 29.970 euros de multa per cadascun dels acusats, que a la pràctica no trepitjaran la presó.

Més informació
BANKIA resol un cas de frau responent les reivindicacions d'ADICAE

Bankia va declarar, el passat dimecres 17 de febrer, el retorn dels diners a tots aquells petits accionistes que van comprar accions a la sortida a borsa de l'entitat, el 2011. L'associació de persones consumidores ADICAE dóna la benvinguda a Bankia per assumir les peticions que l'associació li ha estat plantejant des de l'inici del frau, tant a l'entitat bancària, com al seu president José Ignacio Goirigolzarri i al Ministeri d'Economia.

Bankia que, d'aquesta manera, esquiva la via judicial i torna el capital perdut amb un 1% d'interès anual – i no pas un 3,75% com s'establia des del 2011-, té previst retornar al voltant d'uns 1.840 milions. La pèrdua dels interessos es pot esdevenir en cas que no es compleixi el termini de 15 dies des del dia de la reclamació.

Manuel Pardos, president d'ADICAE, va declarar el mateix dia en roda de premsa queés la primera vegada que una entitat bancària del nostre país decideix tornar l'import íntegre defraudat als consumidors de forma extrajudicial, àgil i gratuïta”. Pardos insisteix que la solució col·lectiva ha de ser un exemple per les entitats bancàries a l'hora de resoldre casos de frau, com són exemples les preferents o clàusules sòl.

L'associació en defensa dels drets de les persones consumidores es dedicarà a seguir el procés estrictament, per tal que la devolució es compleixi i demanarà al Consell General del Poder Judicial que negocii amb Bankia les taxes judicials que es cobraran als afectats per retirar les demandes en curs als jutjats.


 
Reunions de grups locals: importància dels municipis

El mes de febrer ha servit per agafar forces, les sòcies i els socis s'han organitzat a nivell col·lectiu i a nivell municipal.

AICEC-ADICAE segueix amb força al territori català, per això durant el mes de febrer s'han realitzat trobades amb sòcies i socis de diferents municipis per potenciar la presència de l'Associació. Aquestes trobades han servit per posar fil a l'agulla a l'activitat municipal i reivindicar la necessitat de ser-hi. Les sòcies i socis d'arreu volen fer créixer el moviment consumerista i potenciar aquesta lluita a les capitals de províncies catalanes i algunes ciutats. Des de Tarragona, Lleida, Girona, Granollers i Terrassa s'han calendaritzat trobades, s'han marcat objectius i s'ha adquirit compromís per tirar endavant els grups locals dels municipis.

Aquestes trobades també s'han realitzat en el cas dels comitès, esdevenint així tres reunions, les del comitè de Forum, Afinsa, Arte y Naturaleza, el d'Estalvi-Inversió i l'Hipotecari. Allí, el missatge unificat ha estat el de la necessitat de seguir lluitant i fent força, demostrar que encara queda molt camí per fer en quant a la defensa dels nostres drets i que les persones consumidores estan disposades a fer-ho.

També, es vol fer una crida a la participació. Així que no dubtis en contactar amb l'Associació per formar part d'un grup local o d'un comitè !

AQUEST MES...

Des del Manifest de les Nacions Unides el 1983, en què es va instaurar el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors, i a l'Estat espanyol constant a l'article 51 de la Constitució Espanyola, que es regulen els drets de les persones consumidores i usuàries.

Des d'AICEC seguim informant les persones consumidores i les defensem davant de certes pràctiques abusives, reivindiquem i lluitem per la qualitat de bens i serveis oferts. El proper dimarts 15 de març ho celebrarem al Centre Cívic Golferich amb un acte públic, on es llegirà el manifest del consumidor i es realitzarà una acció reivindicativa.

A més, des de l'associació AICEC-ADICAE hem organitzat un mes sencer d'activitats com xerrades, conferències i taules informatives per continuar el camí de la defensa col·lectiva de les persones consumidores i per difondre la seva importància arreu del territori català.

Comissions als Matins de TV3
Visualitza la intervenció
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ del butlletí

La força de les persones consumidores


 
Àlex Daudén i Zamora
(Coordinador General d'AICEC-ADICAE)

Companyes i companys,

Com bé sabeu, AICEC-ADICAE ha iniciat una nova etapa en què la implicació i la participació dels socis i sòcies al seu dia a dia és fonamental per tirar endavant l'acció d'una organització de persones consumidores com la nostra. Des de sempre, hem considerat que l'èxit de les nostres actuacions ha de passar, ineludiblement, pel compromís i la implicació de totes i tots vosaltres. Només d'aquesta manera aconseguirem l'efecte multiplicador que necessitem per fer arribar més lluny les nostres reivindicacions i denúncies.

És per això, que hem creat quatre grups de treball que serviran per tirar endavant l'actuació de l'Associació en els seus respectius àmbits: eduació i formació; reivindicació i institucions; treball local i voluntariat; i noves formes de consum. Cadascú de vosaltres, pot inscriure's en un d'ells per treballar en l'assoliment dels diversos objectius que ens plantegem en cada camp.

El passat 27 de febrer vam donar el tret de sortida als grups de treball celebrant una jornada a Barcelona i a Tarragona. Per tal de facilitar la participació d'aquelles persones que no vau poder assistir, la jornada seguirà el proper dilluns 7 de febrer a les 18.30h a la nostra Seu de Barcelona, com podeu comprovar a l'agenda d'activitats. Així també, properament, organitzarem d'altres trobades arreu del territori perquè aquest impuls arribi arreu dels nuclis de població més importants del nostre país.

Si encara no t'has inscrit a cap dels grups i tens interès a fer-ho, no esperis ni un moment! Només cal que et posis en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic aicec@adicae.net o del telèfon 93.159.36.33.

Per acabar, també us animo a implicar-vos en l'organització de les activitats d'aquest mes de març. Un mes central pel col·lectiu de persones consumidores ja que concideix amb el 15 de març quan es commemora el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors. Més que mai, hem de fer sentir la nostra veu, les nostres reivindicacions i les nostres propostes per fer del consum un àmbit estratègic i central per la consecució d'un sistema econòmic més democràtic i una societat més justa! Només amb tu, podrem aconseguir-ho! No et quedis a casa: implica't i organitza't amb AICEC-ADICAE!

AGENDA MARÇ  xerrades i activitats

Dimarts 1, 10h. Taula informativa al Mercat d'Hostafrancs. Barcelona. (C/de la Creu Coberta, 93)

Dimecres 2, 11h. Concentració "CONTRA LES COMISSIONS BANCÀRIES ABUSIVES I PER UN SISTEMA FINANCER JUST". Delegació del Banc d'Espanya (Plaça Catalunya)

Dijous 3, 10h. Taula informativa al Mercat de Tarragona. Tarragona. (Rambla Nova)

Divendres 4, 9h. Taula informativa al Mercat del Lleó. Girona. (Pl. Calvet i Rubalcaba)

Dilluns 7, 18:30h. Trobada amb sòcies i socis participatives. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 8, 18h. Cicle debat d'actualitat. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Dimarts 8, 19h. Assemblea informativa del cas Funnydent. Mataró. Espai Gatassa (C/ Josep Montserrat Cuadrara, 1)

Dimecres 9, 11h. Concentració "CONTRA LES HIPOTEQUES ABUSIVES I LES CLÀUSULES TERRA I PER UN CANVI A LA LEGISLACIÓ HIPOTECÀRIA". L'Hospitalet de Llobregat. Ciutat de la Justícia (Gran Via de les Corts Catalanes, 111)

Dijous 10, 19h. Cine Fòrum: "EL DESCRÈDIT". Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers,13 LOCAL)

Divendres 11, 11h. Taula informativa: "CONTRA LES HIPOTEQUES ABUSIVES I LES CLÀUSULES SOL". Barcelona. (Pl.de l'Ocellet)

Divendres 11, 18h. Xerrada: "QUINA ALIMENTACIÓ ENS CAL PER ESTAR SANS?". Tarragona. (C/Puig d'en Pallars, s/n)

Dilluns 14, 16h. Jornada d'Educació Financera. Barcelona. IES Lluïsa Cura (C/Creu dels Molers, 13 LOCAL)

Dilluns 14, 18h. Presentació propostes d'AICEC en matèria de consum. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13 LOCAL)

Dimarts 15, 11h. DIA MUNDIAL DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES. Acte públic, llegida del manifest. Barcelona. Centre Cívic Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491)

Dimarts 15, 16h. Xerrada: "LA RESPONSABILITAT SOCIAL I ELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES". Mataró. Espai Gatassa (C/Josep Montserrat Cuadrara, 1)

Dimecres 16, 11h. Concentració "PER LA INCLUSIÓ DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES A L'AGENDA POLÍTICA". Barcelona. (Pl.Sant Jaume)

Dijous 17, 19h. Xerrada: "COM INFLUEIX LA BANCA A L'ECONOMIA I LA POLÍTICA". Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13 LOCAL)

Dimecres 23, 19.30h. Xerrada: "LES COMISSIONS BANCÀRIES". Aspa. Ajuntament d'Aspa (Pl. de la Vila, 7)

Dimecres 30, 11h. Concentració: "CONTRA ELS FRAUS A L'ESTALVI DE LES PERSONES CONSUMIDORES". Barcelona. Seu de la CNMV (Passeig de Gràcia, 19)

Dijous 31, 11.30h. Jornada d'educació financera. Torredembarra. IES Ramón de la Torre.

Dijous 31, 19h. Xerrada: "L'EVASIÓ FISCAL DELS GRANS PODERS ECONÒMICS". Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13 LOCAL)

 

SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
CONSUM I CULTURA Et recomanem...

Aquest llibre té el doble valor d'oferir-nos reflexions de l'autor sobre les seves pròpies vivències intel·lectuals unides a la seva trajectòria investigadora i sobre la naturalesa de la crisi actual, les seves perspectives i alternatives. La primera part del llibre recull la seva autobiografia intel·lectual en la qual per primera vegada relata el conjunt de les seves inquietuds i propostes en els diferents camps que ha vingut conreant. Aquest text autobiogràfic repassa, entre altres qüestions, la seva trajectòria, les seves relacions i les seves aportacions lligades a la comprensió de tot un seguit de fenòmens econòmic-ecològics i soci-polítics fonamentals. La segona part és fruit de l'àmplia entrevista realitzada a l'autor per Óscar Fuster i Jorge Riechmann, sobre la cruïlla que s'obre amb la crisi econòmica actual, tant en el plànol descriptiu de les tendències com en el més normatiu del que podria o hauria de fer-se.

Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.