Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº5. Juliol de 2014
mira el butlletí al teu servidor

AICEC-ADICAE recorda a la Junta de CatalunyaBanc que malgrat l'entitat presenti beneficis els abusos a la clientela encara no s'han resolt


clica sobre la imatge per veure el vídeo resum de les demandes i respostes a la Junta.

L'entitat nacionalitzada presenta beneficis de 532 milions d'euros però encara hi ha persones afectades per la mala comercialització de preferents i deute subordinat que, després de desproporcionades quitances, no han recuperat els seus estalvis i han vist com els arbitratges estaven totalment manipulats. L'Associació també posa de manifest que la desconfiança i les queixes cap a l'entitat augmenten, fet que evidencia la necessitat d'orientar-ne la gestió cap a un major respecte envers la clientela. Aquest fet també es constata amb el poc interès de les entitats espanyoles de cara al tercer intent de subhasta que se celebrarà el proper 16 de juliol. BBVA, Banco Santander i CaixaBank s'han negat a assumir les pèrdues calculades en 1.400 milions d'euros.  Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
L'Associació es trasllada al Poble Sec per continuar fent créixer el moviment consumerista en un espai més ben adequat
La nova seu ja fa uns quants mesos que estava en marxa principalment per acollir xerrades, tallers, conferències i altres activitats associatives. A partir d'aquest mes de juliol s'amplia l'activitat i totes les funcions d'informació i orientació (assemblees, sol·licituds d'informació, atencions i altres gestions) també es faran al carrer Creu dels Molers. L'Associació compta amb tothom per seguir construïnt aquest espai, ara més ampli i adequat, per un consum crític, responsable i solidari.  Més informació
clica sobre la foto per veure la ubicació al mapa
L'EFEC tanca la segona edició que ha comptat amb formació independent per part d'AICEC-ADICAE
El projecte d'Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC), una iniciativa de l'Institut d'Estudis Financers que brinda formació financera bàsica a les aules de secundària, ha tancat la seva segona edició amb valoració positiva per part de tots els agents implicats: centres docents, estudiants i voluntaris. L'Associació hi ha participat per tal de brindar formació independent de la que aporten, de manera interessada, les entitats financeres.   Més informació
Les persones afectades pel cas de "Fórum y Afinsa" insisteixen en exigir una solució política al Parlament i al govern espanyol
Milers de persones van seguir les protestes englobades dins la campanya de mobilització permanent engegada per la 'Plataforma Solución Fórum y Afinsa' que es van celebrar el 21 de juny arreu de l'Estat espanyol. A Catalunya va ser a Sabadell, municipi on s'hi concentren prop de 7.000 dels 33.000 catalans i catalanes que van veure com fa 8 anys desapareixien els seus estalvis. El total ascendeix al voltant del mig milió. La proposta de solució presentada per la plataforma ha rebut el suport de més de 350 ajuntaments i vuit comunitats autònomes a través de proposicions no de llei a més d'altres casos on han estat registrades i estan pendents d'aprovació, com al Parlament de Catalunya.
Més informació
EN AQUEST MES...
Tot i que comença l'estiu l'activitat de l'Associació no s'atura. Durant el mes de juliol les veus de les persones afectades per diferents fraus es tornaran a sentir al carrer i a les institucions. Aquest proper dijous 10 de juliol s'entregarà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors una reclamació amb documentació que prova la comercialització fraudulenta de les participacions preferents. La subhasta se celebrarà el dia 16 d'aquest mes i aquest procés no pot oblidar els milers de persones que encara no han recuperat els seus diners després d'un procés arbitral manipulat i amb injustes quitances. D'altra banda, entre el dia 14 i el 18 d'aquest mes se sabrà si se suspènen cautelarment les clàusules sòl. Aquesta és una mesura que ha d'anunciar el Jutjat Mercantil número 11 de Madrid a petició d'ADICAE, englobada en el procés de la macrodemanda presentada contra 101 entitats. Per fer pressió per a que es resolgui en aquesta línia es fa una crida a la concentració que se celebrarà a la Ciutat de la Justícia (Gran Via de les Corts Catalanes, 111) el proper dia 15 a les 11h. A tot això cal afegir-hi el cas de "Fòrum y Afinsa" que, en el seu vuitè aniversari, segueix sense resposta i segueixen vives les protestes; el proper dia 22 es farà entrega d'un escrit al conseller de Justícia de la Generalitat per exigir que s'agilitzin els processos judicials oberts.
 
La vessant formativa també tindrà presència en les activitats d'aquest mes en què es presentarà el curs de formació “Agents Actius del Consum”, organitzat per ADICAE, que es realitzarà el proper mes de setembre. Els múltiples abusos massius que ha patit la ciutadania en els darrers anys han deixat al descobert les mancances i vergonyes de l'actual sistema de consum i la informació i la formació són les eines principals per començar el camí cap a un model més just. Aquest curs oferirà, tant en sessions en línia com presencials, eines per a professionals i particulars que vulguin millorar la seva formació de cara a organitzar activitats formatives en la defensa del col·lectiu consumerista.Per acabar, també cal destacar la participació de l'Associació a la Taula sobre la pobresa energètica que persegueix l'objectiu de posar remei a la dramàtica situació que viuen milers de famílies amb dificultats econòmiques per assumir els costos dels serveis d'energia i corren el risc de quedar-se sense accés.
Aquesta taula està formada per experts i membres designats per les institucions públiques com la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, així com empreses dedicades al subministrament d'energia i aigua i, també, entitats socials. La primera resposta del Govern de la Generalitat a aquesta situació va ser un decret llei aprovat el desembre de 2013 amb el qual es modificava la llei del Codi de Consum referent a aquest tema i s'establien així restriccions per a la interrupció del subministrament d'energia durant l'hivern. Tot i la implantació d'aquesta mesura la situació requereix una determinació clara per part de les institucions amb mecanismes eficaços per a posar-hi remei, amb aquesta intenció s'ha creat la Taula. AICEC-ADICAE aportarà la veu de la ciutadania en aquest debat, on hi ha tants elements en joc, per exigir un preu just que no impedeixi a ningú l'accés a aquest servei bàsic.
OPINIÓ reforma fiscal

La reforma fiscal: ni justa, ni solidària


Xavi Casanovas
Coordinador de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària. fiscalitatjusta.cat

Després d'un any d'anades i vingudes, ja coneixem quina és la proposta del ministre Montoro per a una reforma fiscal a l'Estat Espanyol. Ningú negava que ens calia una reforma; Espanya té una pressió fiscal tan sols del 37%, nou punts per sota de la mitjana Europea situada al 46%. Què vol dir això? Que el marge de recaptació que té l'Estat és molt gran i, per tant, la lluita contra el dèficit i les retallades es pot resoldre per la via dels ingressos.

Però després de veure la proposta podem afirmar que ni el que es proposa és realment una reforma, ni garanteix els principis de justícia i progressivitat del sistema fiscal. Fent una ullada als grans impostos, i sense entrar al detall que demanaria una reflexió de més fondària, podem veure que:

1.- Es proposa una rebaixa dels set trams de l'IRPF a només cinc, eliminant així part de la seva progressivitat (pagarà igual qui cobri 60.001€ que qui cobri 300.000€ l'any) i es determina que el tipus màxim anirà del 52% actual al 45% el 2016. És a dir, set punts menys mentre que els tipus mínims tan sols cauen del 24,5% al 19%, cinc punts i mig. Una rebaixa fiscal que beneficia un cop més les rentes més altes.

2.- Es proposa un tipus únic per a societats del 25%, independentment de la mida i dels beneficis de l'empresa. Es carreguen la progressivitat també en aquest impost, afavorint les grans empreses i multinacionals, quan sabem que el 2011 els grups consolidats de les grans empreses van pagar de mitjana el 3,5% dels seus beneficis.

Totes dues mesures s'argumenten amb la pretenció d'igualar els tipus nominals (allò que s'hauria de pagar) amb els tipus efectius (allò que realment es paga). Però no persegueixen ni busquen qui no paga perquè ho faci, sinó que es baixen els tipus nominals perquè la distància no sigui tan gran. Això no té cap sentit en un país on sabem que el gran problema es troba en l'economia submergida que s'estima en el 24,6% del PIB i en el frau fiscal, que es xifra entorn els 60.000 milions d'euros.

3.- El mateix govern ha anunciat que aquesta reforma implicarà 8.000 milions d'euros menys en ingressos per a les arques de l'Estat. De debò estem tan bé com per prescindir d'aquests diners? És que hem aconseguit garantir uns mínims com per a permetre'ns el luxe de minvar i rebaixar més encara el nostre Estat del Benestar? Que no hem hagut de deixar diners als bancs? Que ja ens els han tornat?

En fi, sembla que caldrà continuar lluitant per a fer efectiu un sistema fiscal més just i solidari si volem realment acabar amb les desigualtats socials. Però no serà amb una reforma fiscal com la que ara tenim entre mans.

AGENDA xerrades i activitats
Dijous 10, 11h. ACCIÓ REIVINDICATIVA PREFERENTS: entrega de la reclamació per la comercialització fraudulenta que va fer CatalunyaBanc  Comissió Nacional del Mercat dels Valors (Pg. de Gràcia, 19. Barcelona).

Dijous 10, 19h. PRESENTACIÓ DEL CURS "AGENTS ACTIUS DEL CONSUM" Seu d'AICEC-ADICAE. Barcelona.


Dimarts 15, 11h. ACCIÓ REIVINDICATIVA CLÀUSULES SÒL Ciutat de la Justícia (Gran Via de les Corts Catalanes, 111. L'Hospitalet de Llobregat).

Dijous 17, 19h. PRESENTACIÓ DEL CURS "AGENTS ACTIUS DEL CONSUM" Seu d'AICEC-ADICAE. Tarragona.

Dijous 22, 11h. ACCIÓ REIVINDICATIVA 'FÓRUM y AFINSA': entrega d'un escrit al conseller de Justícia per accelerar els processos oberts Conselleria de Justícia (C/Pau Claris, 81. Barcelona).

 
SEUS D'AICEC-ADICAE:

c/Creu dels Molers, 13
BARCELONA

Hotel d'Entitats. Pàrquing la Pedrera. C/Pons d'Icart s/n 6ena planta. TARRAGONA
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2014|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers 13, LOCAL 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.