Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº28. DESEMBRE 2016
mira el butlletí al teu servidor


DIA INTERNACIONAL DEL VOLUNTARIAT

“Poca gent ha de fer moltíssim, precisament perquè molts fan mot poc”, que diria aquell. “Si no existeix organització, les idees, després d'un primer moment d'impuls, van perdent eficàcia”, que diria l'altre. L'objectiu del voluntariat és millorar la realitat, transformar el nostre món i fer-ho eficaçment.

El 17 de desembre de 1985 l'Assemblea General de Nacions Unides va estipular que el 5 de desembre es celebrés el Dia Internacional del Voluntariat per tal de reconèixer el compromís de les persones voluntàries.

La nostra manera de canviar les injustícies que hi ha al món del consum és a través de la lluita col·lectiva, SOLIDARIA i activa que fan fortes les nostres reivindicacions. Afegint, la necessitat d'empoderar a les persones consumidores a través d'una formació RESPONSABLE en educació financera i una informació CRÍTICA que permet evitar les males pràctiques per part de les grans empreses de consum i les entitats financeres.

Gràcies a la gran tasca de les persones voluntàries, a l'esperit crític i la voluntat de canvi, és possible fer créixer el moviment consumerista. Moviment que té lloc per algú com tu, una persona compromesa i amb ganes de canviar el model de consum actual.

AICEC-ADICAE és una Associació sense ànim de lucre que es dedica a la defensa dels drets de les persones consumidores i la difusió d’un nou model de consum crític, responsable i solidari en l'àmbit dels serveis financers i els grans temes de consum. Amb l'objectiu de canviar aquestes relacions de consum i amb aquesta lluita de canvi social i econòmic volem comptar amb tu, perquè amb tu sumem més.

NOTÍCIES què ha passat?
Jornada "L'assalt de les finances a la vida quotidiana" i la problemàtica de les pensions

El passat 12 de novembre es va celebrar la jornada "L'assalt de les finances a la vida quotidiana" sobre financiarització i consum, al Pati Llimona. Organitzat per AICEC – ADICAE, l'esdeveniment va comptar amb un cartell de luxe, format per economistes, professors universitaris, antropòlegs, investigadors i periodistes.

De què parlem quan parlem de financiarització? Segons Alfredo Apilánez, economista i professor, "de l'evolució accelerada del capitalisme actual cap a l'hegemonia del rendisme i l'expropiació financera basada en l'endeutament massiu." De grans fortunes creades a partir de l'especulació amb actius financers, sense produir cap valor de cap tipus. Quin és el dret d'aquestes fortunes rendistes a augmentar les seves riqueses violant el principi general de justícia social?

Agustí Gràcia, periodista i moderador de la segona taula, va recordar la importància de la por com a recurs utilitzat a l'hora de mantenir estatus de poder. Missatges d'inestabilitat i retòriques d'incertesa, el vocabulari mai és gratuït, com el freqüent bombardeig sobre l'extinció de les pensions públiques. Amb ell van compartir taula Jaime Palomera i Elena Idoate. El primer, investigador i membre de La Hidra Cooperativa. La segona, membre del seminari d'economia crítica Taifa.

Precisament aquests dies, on el repartiment de les pensions ha entrat altre vegada en l'agenda. On llegim que la Seguretat Social no ha recuperat els nivells de cotització previs a la crisi, i que acumularà per als nous pressupostos de l'Estat espanyol un dèficit de 16.000 milions d'euros; on escoltem que el govern estatal ha fos 66.401 milions de la “guardiola de les pensions” des de 2012. Idoate posa en dubte tota la construcció conceptual relacionada amb la (re)distribució de pensions així com la seva execució mateixa.

Per què les pensions del funcionariat de l'Estat espanyol es troben concentrades en plans de pensions privats? "Els plans de pensions tot i comercialitzar-se com a productes d'estalvi són productes d'inversió que no asseguren cap resultat". Les pensions, concloïa Idoate, són el dret a un envelliment digne després de tota una vida formant part del mercat de treball, ni un luxe ni una concessió.

"El mercat hipotecari després de la crisi. Les hipoteques que vénen: com evitar una nova bombolla?"

Divendres 25 de novembre, coincidint amb la jornada contra la xacra masclista, ADICAE va organitzar, a l'auditori del Museu d'Història de Catalunya, la Jornada “El mercat hipotecari després de la crisi. Les hipoteques que vénen: com evitar una nova bombolla?” En la jornada es van trobar diferents persones expertes que van analitzar l'actual panorama hipotecari en els seus diferents vessants: legislativa, jurídica, social i financera.

La jornada va ser molt fructífera, i va servir per contraposar punts de vista ben allunyats. Ens va acompanyar la Defensora del Poble, representants del món de la banca i de la construcció i diversos membres de l’arc parlamentari, tant del Congrés dels Diputats com del parlament català. Entre les ponències també hi va participar la Cap de Gabinet de la Conselleria d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona i la Directora de l’Observatori DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals). A més, es va presentar l'estudi “L'oferta del crèdit hipotecari a l'Estat espanyol i altres formes d'accés a l'habitatge”, realitzat per ADICAE.

L'acte va ser retransmès en directe per streaming, el podeu veure aquí

Black Friday, Cibermonday, festes de Nadal. 7 consells per no caure en dinàmiques consumistes
Consum crític, responsable i solidari. Consum planificat, intel·ligent i sostenible. Però, què passa quan ens topem amb dates assenyalades on se'ns imposen culturalment dinàmiques consumistes?
Des d'ADICAE et presentem fins a set consells diferents per evitar compres impulsives i per tant malbaratament dels nostres diners, així com possibles dinàmiques tòxiques d'endeutament.
Cal que planifiquem les nostres compres i que partim d'un pressupost realista. Que preguntem abans de comprar quins drets van associats al producte: quant dura la garantia? El puc retornar? Quina diferència hi ha si pago en metàl·lic o amb targetes de regal? A més a més, com sempre, cal conèixer els nostres drets alhora que evitar l'endeutament i el finançament a terminis.
En aquest
article trobaràs set consells bàsics perquè no ens ennueguem entre torrons, neules i el temut gener costerut.
OPINIÓ
Jordi Tarruella
Vicepresident d'AICEC-ADICAE.

El mes de desembre és un mes plegat de festivitats, i des de l'Associació en destaquem la del 5 de desembre: el dia internacional del voluntariat. És gràcies al voluntariat i a la lluita constant que podem canviar i transformar allò que no ens agrada. Per aquest motiu, des de l'Associació, formada per sòcies i socis voluntaris que impulsen el sí de l'entitat, és important destacar aquest dia i agrair que existeixin tals esforços i voluntat.
Des de la part més social i voluntària, és la branca que permet lluitar per un canvi en el model de consum, apostant per reivindicar ben fort els nostres drets, però també per fer-ho de manera formada i informada, obtenint eines i informació que ens empodera i dóna força.
Formar part del voluntariat de l'Associació t'omple de coneixement, experiències, lluita i satisfacció, tant personal com social. Per un costat, veure que a poc a poc s'avança cap a un model de consum més just i pensat per a les persones consumidores. D'altra banda, veure que t'omple en l'àmbit individual però que acaba tenint repercussió en l'àmbit col·lectiu.
Quan formes part d'una associació, aquesta t'enriqueix, però més important, tu també la fas créixer. Cadascuna de les persones que som voluntàries d'AICEC-ADICAE aportem el nostre granet de sorra, per fer més forta la lluita i per dotar-li de sentit al dia a dia. Per aquest motiu, et convido que gaudeixis, conjuntament amb mi i la resta de persones voluntàries, de les estones i activitats que es duen a terme a l'Associació, però també que si tens ganes d'anar més enllà, et posis en contacte amb nosaltres i et sumis a formar part del voluntariat d'AICEC-ADICAE.
Gaudeix del voluntariat, com a forma de fer i conviure amb el teu entorn. Amb tu, sumem més; feliç dia del voluntariat!

AQUEST ANY...
El 2016 ha estat un any intens i ple d'activitats. A principis d'any i coincidint amb el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores vàrem celebrar-lo organitzant una jornada. L'impuls d'AICEC-ADICAE depèn de tenir uns socis i unes sòcies unides i que comparteixin una lluita, per aquest motiu són elles mateixes les que des de principis d'any s'han anat reunint mensualment per debatre sobre temes d'actualitat. També durant aquest any vam celebrar la I Escola de Voluntariat feta al Centre d'Interpretació del Consum de l'Ametlla de Mar. En més d'una ocasió les sòcies i els socis han sortit al carrer a informar a la gent sobre què és AICEC-ADICAE i quins drets tenim. A més, l'Associació porta molts anys lluitant per acabar amb les clàusules terra. Era el passat 7 d'abril quan rebíem amb alegria la victòria de la demanda col·lectiva d'ADICAE. També és destacable la participació en les fires de voluntariat que s'organitzen arreu del territori, com per exemple el TAST Social de Tarragona o l'Associa't a la festa de Barcelona. Aquest any, per primera vegada hem estat a la Fira d'Entitats del Poble Sec, el barri que acull l'Associació. Una altra de les activitats d'aquest any, trimestral, han estat les Jornades de Benvinguda. Una vegada al trimestre voluntàries i voluntaris de l'Associació es reuneixen amb les noves incorporacions per poder-se conèixer i començar a generar espais d'intercanvi i coneixença.

L'Associació ha dedicat els esforços de tot l'any a reforçar-se socialment, però sense perdre de vista la seva part institucional i reivindicativa. És del tot imprescindible estar en contacte amb altres plataformes, associacions i col·lectius socials. Igual, que és important fer arribar les propostes de consum als agents polítics i forces institucionals.
 
Amb l'objectiu que el 2017 vingui carregat també de reivindicació col·lectiva, bona comiat de l'any!
AGENDA DESEMBRE
activitats i jornades

Dissabte 3, 9:30h. “CONSUMEIXES O ET CONSUMEIXEN?” Barcelona. Centre Cívic Cotxeres de Sants (c/ de Sants, 79)

Dimarts 13, 18:30h. “Préstecs, crèdits i sobreendeutament” Cornellà de Llobregat. Biblioteca Central (c/ Mossèn Andreu, 15)

Dijous 15, 18:00h. "Populismo y Democracia” Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

Divendres 16, 17:00h. “NO HO DEIXIS PASSAR, APRÈN A RECLAMAR Sant Sadurní d'Anoia. Casal de la Gent Gran (Psg. Can Ferrer, 11)

Dimarts 20, 18:00h. “ACTE DE COMIAT DE L'ANY” Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE

CONSUM I CULTURA Et recomanem...
II Fira de Consum Responsable

Consum crític, responsable i solidari; Economia Social i Solidària. Combinació orgànica per les teves compres i regals d'aquestes dates.

La segona edició d’aquesta fira, que organitza el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, torna a presentar els productes, els serveis i les activitats d’empreses i entitats que promouen un model de consum responsable i de proximitat.

APARICIONS ALS MITJANS
Jordi Tarruella parla sobre educació financera a ETVVisualitza la intervenció
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2016|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.