Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº9. Gener de 2015
mira el butlletí al teu servidor

AICEC-ADICAE inicia el procés de preparació de la pròxima Assemblea GeneralAquest primer trimestre del 2015 AICEC-ADICAE realitzarà disset assemblees territorials arreu del país (podeu consultar la data i el lloc a l'agenda d'aquest butlletí o a la nostra pàgina web) que serviran per organitzar i articular els diferents espais de participació de l'Associació i marcar els objectius i prioritats dels propers anys. Aquest procés culminarà amb una Assemblea General a finals de febrer, principis de març, per impulsar totes aquelles qüestions que es decidiran en aquestes trobades territorials i renovar els òrgans de govern. El moviment de persones consumidores crítiques, responsables i solidàries s'ha de construir des de la base i fer-lo realitat està a les nostres mans! Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
AICEC-ADICAE participa en la primera reunió del Consell de Persones Consumidores de la Diputació de Barcelona

El Consell de Persones Consumidores, que es va reunir el passat dilluns dia 12 de gener per primera vegada des de la seva constitució, és un nou espai de representació dels consumidors i usuaris que servirà per posar en comú de forma constant idees i propostes entre les organitzacions de consumidors i l'administració pública. Això permetrà fer visibles tant aquelles qüestions que preocupen els consumidors com les seves necessitats per tal que puguin ser traslladades a les administracions i s'efectuin les actuacions corresponents. La iniciativa de crear aquest Consell es va engegar des de l'Àrea de Consum de la Diputació de Barcelona i es va constituir el passat 2 d'abril de 2014 a la VIII Assemblea General de la Xarxa Local de Consum de la Diputació de Barcelona. Més informació
 

Les víctimes del frau filatèlic no es conformen amb recuperar només el 20% dels seus estalvis i continuen lluitant per una solució política

L'Administració concursal anunciava el passat mes de desembre que els afectats de Fòrum Filatèlic rebrien un nou 10'5% dels estalvis que els havien estat estafats. No obstant això, la notícia només va ser parcialment positiva perquè encara els queden per recuperar gairebé un 80% dels diners que els havien estat estafats. A més, aquesta devolució no es va produir en el cas dels afectats d'Afinsa, que tan sols n'han recuperat un 5%, i els d'Arte y Naturaleza, que encara no han rebut cap quantitat. Després de més de 8 anys i mig d'espera, aquesta resposta ha estat un pas endavant però continua essent insuficient. Des d'ADICAE, impulsora de la plataforma que agrupa la majoria d'afectats per aquest frau, denunciem la mala gestió realitzada pels Administradors Concursals i seguim protestant en contra d'aquests procediments lents, deficients i opacs i lluitem per a què el problema pugui solucionar-se per una altra via: la política. Més informació
 

L'educació financera, una eina vital per millorar la informació dels consumidors i augmentar la consciència dels seus drets

Els ciutadans de l'Estat espanyol, especialment els joves i la gent gran, són conscients de la deficiència de la seva cultura financera. Així ho demostrava un estudi elaborat per ADICAE l'any 2013, en el qual els participants avaluaven el seus coneixements financers amb un 4,27% de mitjana. De fet, el 90% admetien que necessitaven més informació per sentir-se més segurs davant les entitats financeres. Aquestes dades demostren que la millora dels coneixements en aquesta matèria és una necessitat de la societat per tal de detectar i evitar possibles estafes. L'aposta de l'educació financera a nivell institucional ha estat molt limitada. A nivell estatal, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya van posar en marxa el “Pla d'Educació Financera 2008-2012” del qual ha aparegut la web Finanzas para todos i una prova pilot acotada per impartir educació financera a dos instituts de cada comunitat autònoma.
Més informació
 
EN AQUEST MES...
El proper mes de febrer es presenta carregat de novetats, especialment a nivell associatiu. Totes les setmanes se celebraran un seguit d'assemblees informatives a diferents parts del territori que serviran per organitzar i articular els diferents espais de participació dels que disposen els socis en el sí de l'Associació. A més, d'aquesta manera també podrem marcar-nos els objectius i prioritats dels propers anys amb la vostra ajuda i col·laboració.

Com ja hem esmentat, aquestes trobades amb els socis es realitzaran arreu de Catalunya (podeu consultar els llocs i els horaris a l'agenda que apareix a la part dreta) i culminaran amb una Assemblea General a finals de febrer o a principis de març, que servirà per impulsar totes aquelles qüestions que ens marcarem en aquestes trobades territorials.
Per tal d'evitar que les entitats financeres i les grans corporacions segueixin cometent fraus massius necessitem la vostra implicació, el vostre compromís i la vostra col·laboració.

Només a través de la nostra força col·lectiva i organitzada podrem aconseguir canviar el model de consum imperant per impulsar un nou model econòmic i social més just per les persones consumidores. És per això que us animem a participar d'aquest procés i ser-ne protagonistes!
OPINIÓ del butlletí
Manuel Pardos: "Al 55% dels preferentistes encara no se'ls ha donat una solució"

*Aquesta entrevista va ser publicada pel diari 20 minutos el passat 22 de gener de 2015.

Manuel Pardos
(President d'ADICAE)

Manuel Pardos és president d'Adicae, Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances. Ha compaginat la docència, com a professor d'institut ensenyant Filosofia, amb la defensa dels consumidors. Resident a Saragossa, on Adicae té la seva seu. És membre del Consell de Consumidors i Usuaris d'Espanya. [...]

Adicae està especialitzat en defensar a consumidors financers, de manera que el seu president parla molt de preferents o desnonaments. Però repassa com s'han comportat els principals sectors l'any passat i el que ens espera per a aquest.

Quins problemes seran importants aquest 2015 en consum?

Seguirem amb preferents i altres productes financers; ja que cada vegada s'estan emprant més accions judicials. El Govern diu que ja ha resolt certs problemes, com aquest, i els afectats es posen cardíacs en sentir-ho. Diuen també que es paga menys per l'electricitat, però després arriba el rebut. Hi haurà temes d'interès general com llum, gas, telecomunicacions, hipoteques i desnonaments, però destacaria també el nou consum col·laboratiu, cada vegada més satisfactori. Això no va contra el consum, sinó contra el consumisme, que és una xacra, especialment per al país que ve després de la crisi. L'eslògan ximple d'Espanya va bé deixa pas a Espanya va tan bé com puguem.

2014 ha suposat pels consumidors una millora?

En absolut. Hi pot haver millores en algun camp, però no per als consumidors. I el que s'apunta és que ens amenacen amb cinc o deu anys de recuperació. No ens correspon discutir si hi ha recuperació, però sí les seves conseqüències i tot anirà molt lent i continuaran els problemes per als consumidors. A més considerem errònia la posició del Govern de que es pot tornar a la situació anterior de la bombolla. Nosaltres diem que ni es pot ni es deu.

No volen tornar als anys anteriors a la crisi?

No volem tornar al consumisme, que era una manipulació dels consumidors i ha acabat amb milions de víctimes. I que podria tornar en quinze anys. No volem tornar a les hipoteques falses que no es poden tornar, que només serveixen a la banca i als constructors. A Espanya l'habitatge hauria de ser amb lloguer assequible. Això sí, els que tenen rendes suficients per pagar un pis poden tenir una hipoteca.


Segueix llegint l'entrevista
AGENDA FEBRER  xerrades i activitats
Dijous 5, 20h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Sabadell. Centre Cívic Sant Oleguer (Carrer Sol i Padrís, 93)

Dimarts 10, 20h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Terrassa. Centre Cívic Municipal President Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dimecres 11, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Mataró. Centre Cívic Pla d'en Boet (C/Juan Sebastián Elcano, 6)

Dijous 12, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. L'Hospitalet. Centre Cultural Sant Josep (Avinguda Isabel la Catòlica, 32)

Dijous 12, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Tarragona. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta)

Dissabte 14, 11h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Cornellà de Llobregat. Centre Cívic Sant Ildefons (Carrer de la Gerdera, 0)

Dilluns 16, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. El Vendrell. Centre Cívic l'Estació (C/Rambla, s/n)

Dimarts 17, 19:30. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Lleida. Centre Cívic de la Bordeta. Taller 3 (Av. Pla d'Urgell, s/n)

Dimecres 18, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Manresa. Casal de les Escodines (C/Sant Bartomeu, 50)

Dimecres 18, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Granollers. Biblioteca Roca Umbert (C/Enric Prat de la Riba, 77)

Dijous 19, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Girona. Biblioteca Ernest Lluch, Parc del Migdia (C/Saragossa, 27)

Dijous 19, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Reus. Centre Cívic Llevant (Plaça de l'Hort dels Canonges, 1)

Dissabte 21, 11h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Tortosa. Biblioteca Marcel·lí Domingo. Sala Polivalent (Carrer de la Mercè, 6)

Dissabte 21, 11h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 25, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Figueres. Cercle Sport - Auditori Narcís Monturiol (C/Narcís Monturiol, 3)

Dijous 26, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Badalona. Centre Cívic La Morera (C/Bac de Roda, 42-48)

Dijous 26, 19:30h. LA IMPORTÀNCIA DE FORMAR PART D'UNA ASSOCIACIÓ DE CONSUMIDORS. Santa Coloma de Farners. Consell Comarcal de la Selva (Passeig Sant Salvador, 25-27)

 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.