Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº7. Setembre de 2014
mira el butlletí al teu servidor

 

ADICAE comença el curs gratuït "Agents Actius en Consum" per millorar la formació en la defensa de les persones consumidores

L'informe elaborat per ADICAE l'any passat sobre el nivell de cultura financera a l'Estat espanyol posava en evidència la necessitat de millorar-la i la demanda de la societat de mesures per posar-hi remei. Al voltant d'un 90% de la mostra expressava la necessitat de formar-se i d'aquest conjunt el 70% parlava de la seguretat i la prevenció d'abusos com a motivació principal per aprendre. És per això que l'Associació engega aquest setembre un projecte formatiu que pretén dotar als participants d'eines tant teòriques com pràctiques per treballar per la defensa de les persones consumidores en l'àmbit financer i en els grans temes del consum. El curs ha estat elaborat per experts en la matèria i es realitzarà en línia a través de la plataforma en línia d'educació financera de l'Associació, on ja s'hi pot fer la inscripció.  Més informació

 

NOTÍCIES què ha passat?
Després de mig milió de desnonaments el Govern permet que les persones en procés d'execució hipotecària puguin oposar-s'hi si el contracte inclou clàusules abusives
La modificació de la norma ha estat conseqüència de l'advertència llançada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el passat mes de juliol i permet al deutor apel·lar el procés perquè el jutge revisi les clàusules del contracte. Fins ara només podia donar-se el cas d'una indemnització per les clàusules abusives si així es determinava en un altre judici, però l'habitatge ja estava perdut. La mesura, anunciada al BOE sense una difusió adequada per part del Govern, és un avenç però no una solució definitiva que per ADICAE passaria per impulsar un procediment concursal especial per a les persones consumidores que permeti una segona oportunitat per reestructurar el deute i també evitar la pèrdua de l'habitatge.   Més informació
El 'semàfor' de la CNMV per classificar els productes d'estalvi no és suficient si no s'acompanya d'altres mesures
La iniciativa de l'òrgan supervisor pretén identificar els productes que la banca ofereix per orientar la idoneïtat de la persona interessada en contractar-los. En qualsevol cas, ADICAE considera que el "semàfor" és insuficient per prevenir la mala comercialització si no hi ha sancions directes quan es produeix i recorda que la normativa europea MIFID ja va crear-se amb aquesta finalitat i va fracassar.
El frau de les preferents se soluciona poc a poc entre les demandes i els mecanismes extrajudicials
L'activitat judicial d'ADICAE no s'ha aturat durant l'agost i ha permès retornar gairebé 3 milions d'euros al llarg d'aquest mes a persones afectades per les participacions preferents i altres productes tòxics. D'altra banda, l'Agència Catalana del Consum ha presentat la xifra de gairebé 282 milions d'euros retornats a les persones afectades per Catalunya Caixa gràcies a l'arbitratge i al conjunt de l'Estat el Ministeri d'Economia i Competitivitat parla d'una suma de gairebé 3.000 milions d'euros retornats pels casos de les entitats rescatades pel FROB: Bankia, Novagalicia i Catalunya Caixa. Més informació
EN AQUEST MES...
El curs engega amb nous fronts tant en l'àmbit de la formació com en el treball per a millorar el model de consum i les injustícies que patim les persones consumidores.

Tal i com s'explica a la notícia que obre aquest butlletí, el curs "Agents Actius del Consum" comença ara tot i que queda obert per qui s'hi vulgui matricular en un altre moment. A més a més, també seguim treballant per fer arribar a tothom una visió des del punt de vista de la ciutadania sobre els grans temes del consum (telecomunicacions, energia o transports, entre d'altres). A les xerrades a diferents municipis parlarem de maneres d'estalviar i oferirem informació per evitar abusos. Totes les activitats les podeu consultar a l'agenda d'aquest mateix butlletí i al web de l'Associació.

Més enllà de les activitats, seguim treballant en altres fronts per la millora de les injustícies socials que patim les persones consumidores. Per un costat, aquest setembre continuen les trobades de la Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne a la qual AICEC-ADICAE hi està adherida. L'objectiu més immediat de la plataforma és la posada en marxa del Fons Social d'Habitatge de Catalunya preferentment amb habitatges buits propietat d'entitats financeres i la SAREB. Aquesta és la reivindicació amb la que s'està treballant ara i que es traslladarà al Secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, aquest mateix setembre. La plataforma té  altres fronts amb els quals va avançant per tal d'aconseguir garantir aquest dret.D'altra banda, continuem treballant per frenar la creixent pobresa energètica a casa nostra. Les dades presentades recentment per la Taula del Tercer Sector mostren com un 10,9% de les llars catalanes declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, el doble que a l’inici de la crisi, i que en aquest període ha augmentat un 12% la part del pressupost familiar destinat a pagar factures d'energia. Les mesures que el Govern de la Generalitat va implementar l'hivern passat -un decret llei va impedir la interrupció del subministrament d'energia durant els mesos més freds a les llars de més vulnerabilitat econòmica- són insuficients i cal establir programes centrats en la prevenció així com l'opacitat de les empreses del sector elèctric per tal d'afavorir l'estalvi. Per tal d'aconseguir garantir un preu just de la llum i l'accés de tothom a l'electricitat, com a dret bàsic, seguirem treballant a través de la Taula sobre la pobresa energètica conjuntament amb altres entitats i organitzacions socials..
Donem suport al projecte de dos realitzadors que posaran sobre la taula el conflicte de les participacions preferents a través del cinema. Una història de ficció que reflexa una situació ben real; l'engany massiu dels bancs i les seves conseqüències. Han obert una campanya de micromecenatge, si vols conèixer més del projecte i fer-hi una aportació clica la imatge!
OPINIÓ Pensions i estalvi per a
la jubilació
El problema de les pensions només és d’atur

                    
Josep Ginesta
(Treballòleg) @JosepGinesta

Espanya tenia fins fa uns anys un Sistema de Seguretat Social certament modèlic. De fet, en la vessant d’administració està considerat un model de referència. Potser per això fins a l’any 2012 va generar beneficis de forma que es varen poder fer dotacions al Fons de Reserva (l’anomenada “guardiola de les pensions”), especialment per part dels catalans (aproximadament un 25% d’aquesta reserva). Però com totes les eines, en mans d’un o altre subjecte, poden donar un rendiment diferent.

Actualment Espanya és el quart Estat de la Unió Europea amb recaptació de cotitzacions a la Seguretat Social (en percentatge sobre PIB), i per tant, dels que podem considerar cars en la matèria. Per això ningú ha pogut prescriure’ns, fins ara, un increment de les cotitzacions a la Seguretat Social. Però per altra banda, per la vessant de la despesa, Espanya és al lloc vintè en prestacions i pensions abonades. És a dir, ingressa molt i gasta poc en relació a molts dels països del nostre entorn. En general, com també succeeix en totes les polítiques socials, Espanya està molt per sota en despesa en percentatge de PIB en pensions del que ho està França, Alemanya i molts altres països europeus.

Malgrat això, rebem missatges al voltant de la sostenibilitat del sistema de pensions per justificar-nos la necessitat de retallar pensions, com una derivada més d’aquesta batalla contra el benestar que s’està lliurant. Per altra banda, com ja ha succeït en altres moments de la història, es prescriu la necessitat de buscar-nos sistemes alternatius de pensions privats. Ser previsors de cara al futur no és dolent. Però si que no és jugar net el fer-nos creure que el Sistema pot estar en fallida per recomanar-nos la privatització del nostre futur a la vellesa amb productes financers de tot tipus. Qui tingui excedents de tresoreria sempre pot invertir en productes d’estalvi diferents (amb assessorament d’entitats que ho puguin fer objectivament), però no ha de ser substitutiu del model de públic de repartiment de riquesa.

El problema de la Seguretat Social, no és d’ingressos, sinó de despeses. Si està patint tensions de tresoreria, és per raó de la baixa ocupació i l’atur. De fet, si moderéssim l’atur a una taxa del 12%, podem afirmar que el Sistema de Pensions tornaria a estar en números positius. Per tant, qualsevol argument de que cal reduir les pensions és una fal·làcia, doncs el que cal és imposar fórmules per millorar els ratis d’ocupació i treure gent de les llistes de l’atur.

Per últim, dues dades objectives i prou consistents. Es calcula que el 23 % de les llars a Espanya subsisteixen gràcies als ingressos derivats de pensions i prestacions públiques. Això significa que seria impensable suprimir del nostre sistema econòmic el pes específic que hi té la política social i el sistema de seguretat social. I per últim, podem imaginar-nos què hagués succeït si com aventuraven alguns fa alguns anys, haguéssim privatitzat les nostres pensions en mans del sistema financer?

En el futur doncs, caldran també sistemes de pensions, pensions que garanteixin la subsistència digna a les persones, i també, perquè no és contradictori, que els que s’ho puguin permetre, estalviïn per mitjà d’instruments prou protegits.

AGENDA xerrades i activitats OCTUBRE
DIJOUS 2, 09:30-17:30h. jornada "SENSE ACCIÓ COL·LECTIVA NO HI HA JUSTÍCIA PELS CONSUMIDORS" Barcelona. Per videoconferència des de Madrid. Dinar inclòs. Cal confirmació. Seu associativa AICEC-ADICAE. 

DIVENDRES 3, 11h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES.  Arenys de Mar. Sala Noble del Calisay (Riera Pare Fita, 31)

DISSABTE 4, 10:00h-17:00h. FESTA AL COMERÇ SANT ANDREU NORD. Barcelona (entre Fabra i Puig i C/Campeny).

DIMARTS 14, 19h. ELS ABUSOS A LES TELECOMUNICACIONS. Granollers. Lloc pendent de confirmar.

DIJOUS 16, 18h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES. Sitges. Lloc pendent de confirmar.


DIJOUS 16, 19h. LA FACTURA ELÈCTRICA I ELS SEUS CANVIS.  Sabadell. Lloc pendent de confirmar.

DISSABTE 18, 9:30h. AGENTS ACTIUS EN CONSUM (CURS PRESENCIAL) Barcelona. Seu associativa AICEC-ADICAE

DISSABTE 18, 09:30h. AGENTS ACTIUS EN CONSUM. (CURS PRESENCIAL) Tarragona. Seu associativa AICEC-ADICAE

DISSABTE 18, 17h. LA FACTURA ELÈCTRICA I ELS SEUS CANVIS.  Altafulla. Sala de Plens de l'Ajuntament (Pl. del Pou, 1)

DIMECRES 22, 17h. LES ENTITATS FINANCERES I ELS SEUS PRODUCTES.  Hostalets de Balanyà. Llar Del Jubilat (Plaça Bosch I Jover, 1)

DIJOUS 23, 19h. TENS CLÀUSULES ABUSIVES A LA TEVA HIPOTECA? Santa Perpètua de Mogoda.
Centre Cívic El Vapor (c/ Enric Granados s/n)

DIMARTS 28, 19h. TENS CLÀUSULES ABUSIVES A LA TEVA HIPOTECA? Parets del Vallès. Sala de la Cooperativa (Pl. de la Vila s/n)

DIJOUS 30, 19h. QUÈ ÉS LA MEDIACIÓ I L'ARBITRATGE DE CONSUM? Tarragona. Seu associativa AICEC-ADICAE.
Frederic Adan Domènech (Professor de Dret Processal de la URV)

DIJOUS 30, 19h. QUINES COMISSIONS ESTAN MAL COBRADES? Barcelona. Seu associativa AICEC-ADICAE

TAULES INFORMATIVES:
dimarts 21,
16:30h-19:00h Barcelona. Portal de l'Àngel.
divendres 22, 16:30h-19:00h Barcelona. Pl. Comerç (Sant Andreu).
divendres 23, 10:00-13:00h Tarragona. Jacint Verdaguer
divendres 24, 16:30h-19:00h Barcelona. Plaça de Sants.

SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA: c/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA: Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera-c/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
Twitter
Website
Facebook
Copyright © *|2014|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Entença 30, entl. 1a. 08015 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.