Copy
BUTLLETÍ DELS CONSUMIDORS CATALANS. nº12. Abril de 2015
mira el butlletí al teu servidor

AICEC-ADICAE destapa la veritable cara de CaixaBank: l'entitat guanya il·legítimament cada mes 35 milions d'euros amb les clàusules sòl 

AICEC-ADICAE va participar el passat 23 d'abril a la Junta d'Accionistes de Caixabank amb el suport d'una quantiosa representació atorgada pels petits accionistes. Malgrat que l'entitat intenta presumir de resultats i d'actuació respectuosa amb la clientela Àlex Daudén, membre de l'Associació que ha acudit a la Junta amb altres petits accionistes socis de l'Associació, ha assenyalat abans del començament que "no aconseguiran rentar la imatge de l'entitat amb una "obra social" que dóna suport a bancs d'aliments que es nodreixen de persones a les quals La Caixa ha portat al desnonament". Més informació

NOTÍCIES què ha passat?
AICEC-ADICAE aglutina els afectats per cobrament indegut en l'alliberament de mòbils de Vodafone 

La decisió de Vodafone de cobrar 9,68 euros als clients que desitgin demanar l'alliberament dels seus mòbils un cop finalitzat el període de permanència, tant si decideixen seguir a Vodafone com si decideixen canviar d'operador, ha estat objecte d'una demanda de la Fiscalia -ja admesa a tràmit- contra aquesta operadora.

AICEC-ADICAE s'ha personat en el procediment com a associació de consumidors en suport i reforç a les tesis de la Fiscalia, i amb l'objectiu afegit d'incorporar a aquesta reclamació col·lectiva als afectats per l'abús de Vodafone i aconseguir que l'empresa els torni els diners cobrat indegudament.

Després d'admetre la demanda, el Jutjat Mercantil número 1 de La Corunya ha suspès el procediment per dos mesos segons estableix la Llei d'Enjudiciament Civil, perquè en aquest termini se sumin tots els afectats que vulguin obtenir la devolució de les quantitats indegudament cobrades. Per això l'Associació està agrupant i informant a tots els clients de Vodafone que s'hagin vist afectats per tal de facilitar la reclamació.

Més informació
 
El jutjat rebutja les mesures cautelars però obre perspectives favorables a la resolució final de l'abús

El Divendres 24 d'abril a la tarda la premsa es va fer ressò d'un aute filtrat a alguns mitjans de comunicació abans de notificar-se a ADICAE en què el jutjat mercantil 11 de Madrid rebutjava les mesures cautelars sol·licitades per l'Associació.

Malgrat desestimar la suspensió cautelar dels 'sòls' la interlocutòria sembla tenir clara la nul·litat dels 'sòls' i assenyala, com ja va anticipar el president d'ADICAE, que el "debat jurisprudencial ha perdut tot l'interès després de la recent sentència" del Suprem, que estableix la restitució dels interessos pagats en l'aplicació d'aquesta clàusula a partir de la data de publicació de la sentència del 9 de maig de 2013. És a dir, la nul·litat dels 'sòls "ja està més que clara, i l'aspecte a aclarir ara és des de quin moment es retornen les quantitats indegudament pagades”.

En definitiva, ADICAE considera que l'argumentació de fons de la interlocutòria constitueix un reforç de les tesis de l'Associació i apunta a una resolució favorable del cas per als afectats.

Més informació
 
AICEC-ADICAE a la Junta d'Accionistes de Catalunya Banc: "Només un 37% de les sol·licituds d'arbitratge dels preferentistes van ser acceptades"

Catalunya Caixa va comercialitzar de forma massiva i indiscriminada participacions preferents i deute subordinat a través de pràctiques comercials abusives dissenyades pel Consell d'Administració, patint quitances injustes i desproporcionades de més del 66% de la inversió.

Aquest abús va ser denunciat per AICEC-ADICAE a la Junta General d'Accionistes de Catalunya Banc, celebrada el passat 11 d'abril a Barcelona. L'Associació va asistir a l'acte en representació dels petits accionistes, la gran majoria dels quals eren antics posseïdors de preferents i deute subordinat que es van convertir forçosament en accionistes de manera obligada.

Molts dels afectats per aquest frau massiu s'han vist obligats a invertir temps i diners en processos judicials que s'haurien pogut evitar resolent el problema a través de la medicació. Però només un 37% de les reclamacions de clients que varen demanar un arbitratge van ser acceptades. Aquest fet confirma, tal i com sempre ha sostingut AICEC-ADICAE, que aquesta és una via creada a favor dels interessos de la banca per netejar la seva imatge i que únicament perverteix el sistema arbitral de consum.

Més informació
 
EN AQUEST MES...
El fet més destacat del mes de maig tindrà lloc el proper dissabte 9 de maig. Aquest dia es compleixen 9 anys des que els afectats per l'estafa piramidal de Fórum Filatélico, Afinsa i Arte y Naturaleza lluiten per recuperar els seus estalvis.

Per això, des d'AICEC-ADICAE hem organitzat un autobús per tal de poder assistir a la manifestació convocada a Madrid, que serà una forma de seguir donant visibilitat al major segrest d'estalvi popular de la història de l'Estat espanyol després del de les participacions preferents. Si esteu interessats en pujar al 'Bus de la Solució' truqueu al 933 425 044 i us explicarem com reservar la plaça.D'altra banda, en aquest mes de maig destaquem també tot el seguit de xerrades que AICEC-ADICAE realitzarà arreu del territori català (podeu consultar els detalls en aquest mateix butlletí), així com la participació de l'Associació en la Junta d'Accionistes del Banc Sabadell el dia 28, a la qual assistirà en representació dels petits accionistes. Si estàs interessat en delegar-nos el teu vot no dubtis en contactar amb nosaltres!
CONSUM I CULTURA Et recomanem...
 
'La llista de Falciani' és el llargmetratge dirigit per Ben Lewis que inaugurarà la divuitena edició de DocsBarcelona el proper dimecres 27 de maig. Aquest analitza la controvèrsia sobre la privacitat bancària i l’evasió fiscal descoberta arran del robatori de dades que Hervé Falciani va fer a l’HSBC el 2009. 130.000 comptes protegits, de ciutadans de 180 països, van arribar a les mans dels governs afectats. En menys d’una dècada i a l’ombra de la crisi econòmica, aquesta filtració ha canviat les regles del joc.
 

En el llibre 'Construyendo utopías reales' el sociòleg Erik Olin Wright fonamenta les bases d'una alternativa al capitalisme desenfrenat actual. En una situació en la qual les desigualtats creixen sense control, aquesta tasca es converteix una obligació. Tanmateix, són pocs els que l'han abordada excusant-se en què qualsevol intent de repensar l'ordre establert es converteix en una utopia.
Twitter
Twitter
Website
Website
Facebook
Facebook
OPINIÓ del butlletí

El mecanisme de segona oportunitat: llums i ombres


David Casellas
(Advocat)

En una de les seves cèlebres frases, l'industrial nord-americà Henry Ford va dir que el fracàs és una gran oportunitat per començar una altra vegada amb més intel·ligència. Tradicionalment, si alguna cosa ha preocupat el legislador del nostre país ha estat posar en risc el crèdit, i per això les lleis han protegit de manera especial els creditors. No obstant això, aquest mateix legislador no havia reparat en el fet que el risc d'impagament pogués ser provocat per bancs, caixes d'estalvis, companyies subministradores d'energia, etc.

Mentre aquests últims han sortit a la superfície, algunes vegades mitjançant rescats pagats amb diners públics, molts deutors han caigut en la desesperació, sense possibilitat d'aixecar el cap i assenyalats amb l'etiqueta dels fracassats. Per això Brussel·les va posar fil a l'agulla i “posà deures” als nostres polítics. Aquests, com aquell mal estudiant que deixa per al final el que no ha fet en tot el curs, aprofitant que estem en any electoral, han anat per feina.

El passat dia 1 de març va entrar en vigor el Reial decret llei 1/2015, conegut com de mecanisme de segona oportunitat. Com diu la seva exposició de motius, el seu objectiu no és altre que permetre que una persona física tingui la possibilitat d'encarrilar novament la seva vida sense haver d'arrossegar indefinidament una llosa de deute que mai podrà satisfer.

El Reial decret llei es proposa en primer terme flexibilitzar els acords extrajudicials de pagaments, buscant formes de refinançar els deutes a persones naturals no empresàries. El subjecte que pot acollir-se a aquest tràmit extrajudicial ha de tenir la condició de deutor de bona fe, és a dir, no ha d'haver estat condemnat per algun delicte contra el patrimoni, contra l'ordre socioeconòmic, de falsedat documental, etc. Tampoc ha d'haver assolit acords extrajudicials de pagaments amb els creditors, o obtingut l'homologació judicial d'acords de refinançament en els 5 últims anys, sense que entre aquests últims supòsits càpiga incloure aquells deutes hipotecaris que s'han pogut reestructurar gràcies a l'aplicació del Codi de Bones Pràctiques.

Els efectes de la iniciació de l'expedient són la paralització immediata dels processos judicials d'execució que estiguin en marxa mentre es negocia l'acord extrajudicial, fins a un termini màxim de tres mesos. A més, els deutes no meritaran nous interessos durant el mateix termini de negociació.

Les propostes d'acord que ha de presentar el deutor poden ser variades, però principalment passen per aconseguir aplaçar el pagament dels deutes per un termini no superior a 10 anys, i quitances, per tal de reduir els deutes a nivells més o menys assequibles en funció de la capacitat econòmica del deutor.

És evident que on hi ha una possibilitat d'acord també hi ha probabilitat de desacord. L'efecte serà irremeiablement acudir a l'anomenat concurs consecutiu, on directament es liquidaran els actius del deutor. Aquest pot acabar amb el que és la veritable peça angular de la reforma legislativa: l'exoneració de deutes. Entre els crèdits exonerables es troben aquells que havien estat subjectes a garantia real -una hipoteca, per exemple-, en la part del crèdit que quedi pendent de pagament després de l'execució d'aquesta garantia.

El mecanisme de segona oportunitat no està exempt d'algunes ombres. El legislador ha actuat amb certa por a l'hora de regular el benefici d'exoneració de deutes, i ha posat uns límits que ens semblen excessius. Per exemple, els creditors podran seguir reclamant el cent per cent dels seus crèdits als altres obligats solidaris al pagament del deute, especialment fiadors i avalistes. Així mateix, és criticable que el benefici es reconegui tan sols provisionalment, i que durant cinc el deutor el pugui veure revocat si millora substancialment la seva situació econòmica, o rep ingressos, béns o drets -pensem en herències- imprevistos en el moment del reconeixement provisional del benefici.

Tal i com s'acostuma a dir en aquests casos, més val tard que mai, però per fi tenim la tan esperada llei de segona oportunitat, que esperem permeti tirar endavant a aquests deutors desnonats, sense esperances, que han quedat arraconats a la cuneta de la vida. Està per veure la utilitat que se li donarà a la nova eina, i serà molt important que els que més a prop hem estat dels consumidors afectats pel crèdit o préstec bancari impagat, hipotecari o no, sapiguem posar al seu abast aquest mecanisme i exigim la seva correcta utilització. Només així podran començar de nou, i aquesta vegada, amb la intel·ligència, experiència i coneixements necessaris per no caure en els mateixos errors.
AICEC-ADICAE denuncia a TVE que les entitats financeres s'aprofiten de la Llei de prevenció del blanqueig de capitals per utilitzar les dades personals dels usuaris amb finalitats comercials i estadístiques
AGENDA MAIG  xerrades i activitats
Dimarts 5, 10:30h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Vilafranca del Penedès. Espai per l'activitat cultural i associativa l'Escorxador (C/Escorxador, 19)
 
Dimarts 5, 17:30h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Olesa de Bonesvalls. Casal de la Gent Gran (Plaça de la Vila, 1)

Dimarts 5, 19:00h. CURS DE FORMACIÓ: SESSIÓ D'AVALUACIÓ. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 6, 17:30h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Avinyonet del Penedès. Casal de la Gent Gran (C/ Carme, 1 bis)

Dijous 7, 17:30h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Sant Cugat Sesgarrigues. Casal de la Gent Gran (C/Ponent, s/n)

Dijous 7, 18:00h. “CONSUM DE POLÍTICA I POLÍTICA DE CONSUM”. Debat sobre els processos electorals 2015. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Divendres 8, 17:00h. “ELS PRODUCTES FINANCERS BÀSICS”. Barcelona. IES Lluïsa Cura (Ronda de Sant Antoni, 19)

Divendres 8, 19:00h. “L'ESTALVI-INVERSIÓ. CONEIX ELS TEUS DRETS”. Sant Adrià del Besòs. Centre de producció Cultural i Juvenil Polidor  (Plaça Guillermo Vidaña s/n)

Dissabte 9, 12:00h. MANIFESTACIÓ 9è ANIVERSARI FÓRUM FILATÉLICO, AFINSA I ARTE Y NATURALEZA. Madrid. Puerta de Alcalá

Dimarts 12, 19:00h. “ELS ABUSOS DE LES COMPANYIES DE TELECOMUNICACIONS ALS DRETS DELS CONSUMIDORS”. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 13, 11:00h. “COM ENTENDRE LA FACTURA ELÈCTRICA?”. Sabadell. Cáritas Sabadell (C/Salut, 42)

Dimecres 13, 18:30h. CINEFÒRUM: 'LA DOCTRINA DEL SHOCK'. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 14, 18:00h. “CONSUM DE POLÍTICA I POLÍTICA DE CONSUM”. Debat sobre els processos electorals 2015. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 14, 19:00h. ELS PRÉSTECS HIPOTECARIS. QUÈ CAL SABER?. Calafell. Sala d'Actes de les Dependències Municipals de Calafell Platja (C/Sant Pere, s/n)

Divendres 15, 17:00h. “ELS PRODUCTES FINANCERS. SAPS ON POSES ELS TEUS DINERS?”. Manresa. Sala Polivalent, Barri dels Capellans (C/Granollers s/n)

Dimarts 19, 19:00h. “ESTALVIAR DAVANT LA JUBILACIÓ”.  Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 20, 16:00h. “L'ABÚS EN EL CONSUM DE TELECOMUNICACIONS. CONEIX ELS TEUS DRETS I RECLAMA!. La Llagosta.  Sala d'Exposicions del Centre Cultural i Juvenil Can Pelegrí -1a planta- (C/ Jaume I, 7-9)

Dimecres 20, 19:00h. “L'ABÚS EN EL CONSUM DE TELECOMUNICACIONS. CONEIX ELS TEUS DRETS I RECLAMA!” A càrrec d'Antoni Cubel (OMIC La Llagosta). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 21, 11:00h. TAULA INFORMATIVA. Tarragona (Rambla Nova, 62)

Dijous 21, 18:00h. “CONSUM DE POLÍTICA I POLÍTICA DE CONSUM”. Debat sobre els processos electorals 2015. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 21, 18:30h. GRUP LOCAL DE REUS. Reus. Centre Cívic Llevant (C/Cels Gomis Mestre, 10)

Dijous 21, 19:00h. “COMISSIONS BANCÀRIES: COM RECLAMAR-LES”. Terrassa. Centre Cívic Francesc Macià (Rambla Francesc Macià, 189)

Dimarts 26, 19:00h. “ADICAE DAVANT ELS PROBLEMES DE L'ACCIÓ COL·LECTIVA. PROPOSTES DE SOLUCIÓ. Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dimecres 27, 19:00h. “EL MODEL DE SISTEMA SANITARI. COM S'HA VIST AFECTAT PER LES RETALLADES?”. A càrrec d'en Pep Martí (Plataforma pel Dret a la Salut). Barcelona. Seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

Dijous 28, 18:00h. JUNTA D'ACCIONISTES DEL BANC SABADELL. Sabadell. Instal·lacions de la Fira Sabadell (C/Tres Creus, 202)

Dissabte 30, 10:00h. FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA. Tarragona (Rambla Nova)
 
SEUS AICEC-ADICAE:
BARCELONA. C/Creu dels Molers, 13
TARRAGONA. Hotel d'Entitats (Pàrquing de la Pedrera - C/Pons d'Icart s/n 6a planta 6è despatx)
GIRONA. OMIC Girona (C/Ciutadans, 2-4)
Copyright © *|2015|*, Tots els drets reservats.

AICEC-ADICAE:
C/Creu dels Molers, 13 08004 BARCELONA
93 342 50 44
 
Si vols donar-te de baixa fes clic aquí. Per a canviar les dades de la teva subscripció fes clic aquí. Per tal de garantir que el butlletí no sigui considerat SPAM, afegeix l'adreça comunicaciocat@adicae.net a la teva llista de contactes.