Copy
Dwaallicht
Bekijk deze mail in je browser

                                                                      

Beste mensen,
De herfst is al een goed eind onderweg, de winter is in zicht. Tijd om het tuinseizoen buiten af te ronden. We hebben begin oktober samen met fotografe Ingrid Garrod nog het mooie herfstlicht weten te vangen in de Kloostertuin. Nu gaat het werk binnen gewoon verder, met het verwerken van de zaden en het maken van een nieuw plan voor de tuinen komend jaar. Vanaf januari gaan we weer naar buiten, om het wilgenwerk in beide tuinen
af te maken en te restaureren.

Dorothee, Ludy & Ellis


www.prae.biz
www.stichtingsalix/historischetuinen
Plant-Aardig      

 
Zaden
We hebben afgelopen seizoen in beide tuinen zaden verzameld. Deze zaden zijn te koop bij ons, en met de aanschaf steun je het onderhoud van de tuinen. Heb je altijd al kardoen, betonie, venkel, kervel of hyssop in je eigen tuin willen hebben? Binnenkort is op de
facebook pagina een lijstje te vinden met welke zaden we hebben, en kun je contact met ons opnemen als je iets wilt aanschaffen.


 

Pastei Vervolg
Neem circa 2/3 van het deeg uit de koelkast en rol het dun uit. Bekleed vervolgens 4 kleine of 1 grote bakvorm met het deeg. Verdeel de vulling over de vorm(en) tot aan de rand(en). Rol de rest van het deeg dun uit en maak een deksel(s) op de vorm(en). Druk goed aan en bestrijk de bovenkant van de pastei(tjes) met eidooier.

Bak kleine pasteitjes 30 minuten en een grote pastei 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200˚C.

Pastei
Paddenstoelen stonden zelden op het menu in de Middeleeuwen. De humorenleer plaatste ze onder koud en vochtig, en daardoor werden paddenstoelen als gevaarlijk voor de gezondheid gezien. Recepten zijn lastig te vinden. In een handschrift uit de Menagier de Paris uit bourgeois kringen dat aan het einde van de 14e eeuw werd opgesteld, staat er een. Door een Parijzenaar geschreven, voor zijn jonge vrouw die de kneepjes van het vak (huishouden en keuken) nog moest leren. Hoewel met gevaar voor eigen leven, is dit recept het proberen meer dan waard!

Paddenstoelen van een nacht oud zijn de beste, klein en rood van binnen, gesloten van boven: en zij moeten geschild worden, dan gewassen in heet water en voorgekookt; als je ze in deeg wilt doen, voeg olie, kaas en specerijen in poedervorm toe.

Doe 500 gr. bloem en 90 gr. boter in een schaal en hak de boter met een mes in kleine stukjes. Voeg 10 gr. zout en 2,5 dl kokend water toe en kneed er vlug een deeg van. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast voor gebruik.

Maak de paddenstoelen met een borsteltje schoon en hak ze in stukken. Snijd de brie in kleine stukjes en rasp de Parmezaanse kaas. Bak de paddenstoelen in boter aan en laat iets afkoelen. Voeg de brie, Parmezaanse kaas, specerijen en een scheut olijfolie toe en meng goed. 
Copyright © *|2015* *|PRAE|*, Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres is: info@prae.biz

verwijder mij van deze lijst    verander mijn voorkeuren