Copy
Herfst 2019
Bekijk deze mail in je browser

Oogsttijd in Matilo    

           


Regen, regen, regen....Het is een natte herfst. Toch stonden in beide de  de appelboompjes er prachtig bij een paar weken terug. Api Noir, een ras met prachtige donkerrode appels, levert een fraai plaatje op. In oktober  zijn de appels rijp en kunnen we genieten van de zoete smaak van deze mooie handappeltjes.

Om nog even van de zomer te genieten, al voelt dat heel lang geleden, een recept voor klaproostinctuur. Volgende zomer kunnen we dat pas weer maken, maar er waren verzoekjes voor het recept, bij deze.

En een oproep: we zijn hard op zoek naar mensen die ons kunnen helpen bij het begeleiden van het onderhoud van beide tuinen. Dorothee Olthof is al jaren bijna alle maandagen aanwezig, en het is tijd voor haar om zich meer op nieuwe projecten te richten. Hieronder meer informatie, maar geef het vooral door aan alle groenliefhebbers in je omgeving!

Zoetjes aan is het tijd om de tuinen winterklaar te gaan maken, en te kijken wat voor winterklussen we binnen kunnen gaan doen. Daarover volgt vanzelf weer bericht, in de volgende nieuwsbrief.

Geniet van het mooie najaarsweer en de vallende bladeren!
Het Matilo team  

 

Klaproos

Behalve dat de klaproos een prachtige bloem is, heeft ze ook geneeskrachtige kwaliteiten. Pijnstillend en licht verdovend, om er een paar te noemen. Je kunt er hoestsiroop mee maken, Altijd handig voor de herfst! En als je de bloemblaadjes half zo lang laat trekken, is het een heerlijke limonade.


Doe 250 gram verse Klaproosbloemblaadjes in een pot, voeg er 1 citroen in partjes en 1 liter kokend water bij. Laat het 24 uur trekken voor hoestsiroop en 12 uur voor limonade, afgedekt met een schone theedoek  en op een koele plaats. Zeven met katoenen of linnen doek (gewassen zonder wasverzachter!). Meng het klaprooswater met 500 gram suiker of honing en breng het aan de kook. Vul een fles geheel met de kokende siroop, doe de dop er op en laat het afkoelen voor gebruik.

Wilgenonderhoud

11 november staat er groot onderhoud van de wilgentunnel in de middeleeuwse en het wilgenhek in de Romeinse tuin in de planning. De wilgen moeten gesnoeid. Heb je zin om aan te pakken? Kom helpen! Neem vooraf even contact op met Ludy om je op te geven.

Tijden: van 10:00 tot 15:00
Opgeven & informatie:
Ludy Feyen, 06 1823 8168 of info@ludyfeyen.nl
Co-ordinator gezocht!

Elke maandag worden de historische tuinen onderhouden door een kleine en enthousiaste groep vrijwilligers. Vaste aanwezige op deze dagen is Dorothee Olthof, maar zij zoekt versterking. We zoeken iemand met groene vingers en interesse in Romeinen en Middeleeuwen, die wil helpen om te werkzaamheden in de tuinen aan te sturen en te co-ordineren. Het historische karakter van de tuinen is hierbij leidend. Is dit wat voor jou? Neem contact op met Dorothee voor meer informatie en om je interesse aan te geven.

Contact: Dorothee Olthof, 06 2204 8705 of info@prae.biz
Copyright © 2019 Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres is: info@prae.biz

Email Marketing Powered by Mailchimp

U heeft zich opgegeven als geïnteresseerde in de voortgang van het historische tuinenproject in Matilo

verwijder mij van deze lijst    verander mijn voorkeuren