Copy
Romeinse Limes Zomer
View this email in your browser

       
                     

De opening op 2 mei was een mooi feest! De zon scheen, het was een prachtige dag met veel bezoekers. Er was muziek van De Flierefluiter, we hebben samen bloemenkransen gemaakt en de informatiepanelen onthuld. Deze zijn gemaakt door Ludy Feyen en Corrie Bocxe van Ontwerpbureau Vormidabel. Door het warme en bij vlagen vochtige weer groeit alles alweer goed. Vooral bij de Romeinen, daar hebben de planten afgelopen winter goed overleefd. De kloostertuin wordt steeds voller, daar mag alles nu wortelen en groter worden.

Op 10 mei is de Romeinse Limes Zomer gestart en zijn er vijf zondagen tm september waarin we extra activiteiten organiseren in beide tuinen. Hieronder volgt meer praktische informatie, dus wil je een keer langskomen en kennismaken met Ludy, Dorothee of Ellis, kom dan zeker langs! Onze groep tuinvrijwiligers mag nog steeds groeien, want we hebben nu twee tuinen te onderhouden. Of wil je meer weten over het gebruik van kruiden, dan kun je daar ook tijden de Romeinse Limes Zomer meer over te weten komen.

We hopen je te zien in Matilo!
Dorohee, Ludy & Ellis


www.prae.biz
www.stichtingsalix/historischetuinen 

 

10 mei was de aftrap voor de Romeinse Limes Zomer. Op zondag 14 juni, 12 juli, 9 augustus en 13 september is er van 12 u. tot 16 u. een romeins evenement met wisselend programma in Park Matilo. Er zal iedere zondag een van ons aanwezig zijn met een rondleiding of workshop in de historische tuinen. En je kunt kruiden en zaden kopen van de planten die in de tuinen staan. Dus, denk je erover om vrijwilliger te worden of wil je gewoon een keer een kijkje komen nemen? Je bent van harte welkom tijdens deze zondagmiddagen!

Deze weekenden zijn er ook landelijk allerlei activiteiten
langs de limes, kijk op de website van de Romeinse Limes Zomer voor meer informatie.

Een veelgemaakt recept in de romeinse tijd was moretum, een soort kruidenkaas voor op brood. Hiervoor heeft in een eerdere nieuwsbrief al een recept gestaan. Ook in de Middeleeuwen werd veel kruidenkaas gemaakt. Het was een manier om melk langer te kunnen bewaren. Hier volgt een aangepast recept met Huttenkase.

Nodig: 1 bakje Huttenkase, verse kruiden zoals dille, rozemarijn, munt, marjolein, tijm, selderij, peterselie of bieslook
.

Bereiden: Hak de kruiden fijn en meng ze door de kaas. Gebruik wat je lekker vindt, zoveel als je lekker vindt! En niet vergeten: een mespuntje zout...

Op zaterdag 5 september is er weer het wijkfeest van Room- en Meerburg in Park Matilo. Ludy Feyen en Dorothee Olthof zijn voor die avond bezig met een spannend evenement: Dwaallicht. Samen met iedereen die daar aan mee wil doen, maken zij een verhaal dat door bezoekers te volgen is door het park heen. Meedoen of meer weten? Neem contact op met Ludy (info@ludyfeyen.nl) of Dorothee (info@prae.biz)

 
In de Middeleeuwen hadden veel bloemen en planten een symbolische betekenis. Planten die aan de voeten van Maria afgebeeld werden, zijn de zogenaamde Mariaplanten. Al deze planten hebben een eigen geneeskrachtige eigenschap of lekkere geur. Ook bodembedekkers horen bij de Maria-planten, omdat ze door hun bescheiden groei staan voor de Nederigheid van Maria. Nederigheid was in de middeleeuwen de wortel waaruit alle andere deugden voortkwamen. Ook in de kloostertuin in Matilo vind je verschilende bodembedekkers. De roos is al sinds de vroege Middeleeuwen een belangrijke symbolische bloem. Rode rozen staan voor het bloed van de martelaren en de witte voor zuiverheid, met name die van de Maagd. Zij wordt ook de ‘roos zonder doornen’ genoemd.
Copyright © *|2015* *|PRAE|*, All rights reserved.
Our mailing address is: info@prae.biz


unsubscribe from this list    update subscription preferences