Copy
Lente 2018
Bekijk deze mail in je browser

                                                

Dag allemaal,

De meteorologische lente is begonnen! Het is grappig dat de meeste mensen lente associëren met warm weer, maar eigenlijk gaat het vooral over het ontwaken van de natuur. En ook al is het nu juist heel koud, toch groeit alles al, zelfs de roos heeft nieuwe knoppen. De lente is dus echt begonnen.

In de tuinen starten we het buitenseizoen met NL Doet op zaterdag 10 maart. Heb je zin om die dag de handen uit de mouwen te steken? Kom ons helpen van 10 tot 13 uur! Vele handen maken licht werk, en het is nog gezellig ook. Hieronder vindt je meer details.


We hopen die dag wel op zon, en dan mag 'ie ook meteen blijven. Want wij hebben wel behoefte aan nieuwe energie, zo aan het einde van de winter. En jullie vast ook!

Lentegroet,
Dorothee, Ludy & Ellis


historischetuinen matilo.nl


  
 

NLDoet

Op zaterdag 10 maart tussen 10 en 13 uur doen we met de Historische Tuinen Matilo mee met NLDoet. We gaan de tuinen lenteklaar maken: onkruid wieden, compost verspreiden en alvast wat (winterharde) planten poten. Wie komt er helpen?  Geef je op via
www.nldoet.nl/klus32625. We verzamelen om 10 uur aan de Beskeslaan 3 en contactpersoon die dag is Ellis (06 18519714). 


Winterklussen


Deze winter hebben we niet stil gezeten. Buiten was er weliswaar niets te doen, maar binnen des te meer. We hebben de zaden van onze planten schoongemaakt en mooi ingepakt, zaadbommen gekneed en nieuwe naambordjes voor de planten gekleid bij de pottenbakster van Atelierjera. Met de zaden, zaadbommen en extra naambordjes staan we komende lente en zomer op diverse markten in Leiden, zoals de plantenmarkt in de Hortus (12 mei) en de Bijenmarkt (9 juni). In de hortus geven we bovendien korte workshops Romeinse cosmetica.

 


Rozemarijn

Een vroege bloeier is Rosmarinus officinalis, Rozemarijn. De bloemen hebben een mooie bleekbauwe kleur. Op haar vlucht naar Egypte bood deze plant beschutting aan Maria. Ze kon zich tussen de takken van een rozemarijnstruik verstoppen voor soldaten. De struik begon spontaan te bloeien, maar niet met witte bloesem zoals gewoonlijk, maar met blauwe. Dezelfde kleur als de mantel van Maria, waardoor ze niet opviel. En sinds deze tijd is rozemarijn dus blauw.

Rozemarijnthee
Overgiet 1 eetlepel rozemarijn met een kwart liter kokend water Laat 20 minuten trekken en zeef de thee.
Drink 2 tot 3 maal per dag een kopje als je last hebt van slechte eetlust, lage bloeddruk of een slechte bloedcirculatie.
Copyright © 2018 Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres is: info@prae.biz

Email Marketing Powered by Mailchimp

U heeft zich opgegeven als geïnteresseerde in de voortgang van het historische tuinenproject in Matilo

verwijder mij van deze lijst    verander mijn voorkeuren