Copy
Winter 2016
Bekijk deze mail in je browser

                                                                        

 

Beste mensen,

Het jaar zit er weer bijna op. We hebben afgelopen week het verwerken van de zaden even gestaakt voor de komende feestdagen, maar gaan 9 januari weer van start met het werk binnen.

Vanaf
6 maart gaan we in de tuinen aan de slag, iedere maandagochtend van 10 tot 13 uur. We kunnen altijd meer hulp gebruiken, dus heb je zin om nieuwe mensen te ontmoeten, je handen uit de mouwen te steken of meer te weten over tuinieren, dan ben je van harte welkom!

Voor komend jaar hebben we alweer plannen gemaakt, en een datum om alvast te noteren is:
zondag 14 mei
Dan presenteren we ons historisch receptenboekje. Het boekje is door het Matiloteam gemaakt: geschreven door Ellis Grootveld met tekeningen van Ludy Feyen, vormgegeven door Corrie Bocxe en eindredactie door Dorothee Olthof. Stichting Salix viert op deze dag ook haar verjaardag. Zij maakt al 10 jaar gemeenschapskunst in de natuur mogelijk, en de historische tuinen en het waterkunstwerk in Park Matilo zijn twee mooie voorbeelden van haar werk. We zullen nog uitgebreid berichten over deze feestdag, maar je kunt de datum al in de agenda zetten.

En mocht je zelf een keer een rondleiding willen door Park Matilo en meer willen weten over de tuinen, eten uit de natuur en archeologie? Neem gerust contact op met ons, we nemen graag (tegen vergoeding) groepen belangstellenden mee naar buiten.

Wij wensen jullie allemaal een groen en bloemrijk 2017!


Dorothee, Ludy & Ellis


historischetuinen matilo.nl

  

 

Terugblik 2016

We kijken terug op een vruchtbaar seizoen Historisch tuinieren, met een leuke groep vrijwilligers.
Met elkaar is er goed aangepakt en de tuinen stonden er kleurig en fleurig bij.
Dit jaar organiseerden we een Proeverij tijdens de Limes zondagen; allerlei heerlijks kon er klaar gemaakt worden,
vers geplukt uit de tuinen. Voor het eerst ook een natuurlijke cosmetica workshop, die bleek zeer in trek!
Voor de kinderen was het goed spelen geblazen tijdens het groentendieren knutselen (en opeten).
Tijdens het Wijkfeest presenteerden we onze Romeinse gerechtjes en bezoekers werden door het park op verhalen getrakteerd door historicus Cor Smit.


 

 

 

 

 
Bereiden: Maak eerst het beslag. Maak een halve deciliter van het bier lauw, strooi de droge gist erin en laat een kwartiertje staan. Verhit een eetlepel bier en kneus de saffraandraadjes hierin. Meng dan de rest van het bier door het bier met gist, de bloem, het zout en de gekneusde saffraan met de eetlepel bier. Roer tot een glad beslag, zet een half tot heel uur warm weg om te laten rijzen. Het beslag moet dik en vloeibaar zijn, maar geen deeg.

Middeleeuwse appelflappen
Bij onze Oud & Nieuw viering horen appelflappen of beignets. Dit jaar kun je ze maken met een historisch tintje: een recept voor 15e eeuwse appelflappen.

Nodig: 150 gram bloem, 2 deciliter bier (Westmalle dubbel en tripel of Hoegaerden, als het maar bovengistend is),
1/2 theelepel droge gistkorrels of 1/2 eetlepel verse gist, 1/2 theelepel saffraan, gekneusd in 1 eetlepel verwarmd bier
1/2 theelepel zout, 2 appels, zonnebloemolie om te frituren, poedersuiker en eventueel wat kaneelpoeder om te strooien
Schil en snijd de appels vlak voor het bereiden om verkleuring tegen te gaan. Schil de appels, haal het klokhuis eruit, en snijd ze in partjes of schijven.
Verhit de frituurolie tot 180 oC. Haal de appelpartjes of -schijven door het beslag en frituur ze met enkele tegelijk in de olie tot ze mooi goudbruin zijn. Keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Eet de flappen warm, bestrooid met suiker en kaneel naar smaak.

 

Copyright © 2016 PRAE, Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres is: info@prae.biz

Email Marketing Powered by Mailchimp

U heeft zich opgegeven als geïnteresseerde in de voortgang van het historische tuinenproject in Matilo

verwijder mij van deze lijst    verander mijn voorkeuren